Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16]

1 Corinteni
Capitolul 14

14:1 Urmariti dragostea. Umblati si dupa darurile duhovnicesti, dar mai ales sa prorociti.

14:2 In adevar, cine vorbeste in alta limba nu vorbeste oamenilor, ci lui Dumnezeu; caci nimeni nu-l intelege si, cu duhul, el spune taine.

14:3 Cine proroceste, dimpotriva, vorbeste oamenilor, spre zidire, sfatuire si mangaiere.

14:4 Cine vorbeste in alta limba se zideste pe sine insusi; dar cine proroceste zideste sufleteste Biserica.

14:5 As dori ca toti sa vorbiti in alte limbi, dar mai ales sa prorociti. Cine proroceste este mai mare decat cine vorbeste in alte limbi; afara numai daca talmaceste aceste limbi, pentru ca sa capete Biserica zidire sufleteasca.

14:6 In adevar, fratilor, de ce folos v-as fi eu, daca as veni la voi vorbind in alte limbi si daca cuvantul meu nu v-ar aduce nici descoperire, nici cunostinta, nici prorocie, nici invatatura?

14:7 Chiar si lucrurile neinsufletite care dau un sunet, fie un fluier sau o lauta: daca nu dau sunete deslusite, cine va cunoaste ce se canta cu fluierul sau cu lauta?

14:8 Si, daca trambita da un sunet incurcat, cine se va pregati de lupta?

14:9 Tot asa si voi, daca nu rostiti cu limba o vorba inteleasa, cum se va pricepe ce spuneti? Atunci parca ati vorbi in vant.

14:10 Sunt multe feluri de limbi in lume, totusi niciuna din ele nu este fara sunete intelese.

14:11 Dar, daca nu cunosc intelesul sunetului, voi fi un strain pentru cel ce vorbeste, si cel ce vorbeste va fi un strain pentru mine.

14:12 Tot asa si voi, fiindca ravniti dupa daruri duhovnicesti, sa cautati sa le aveti din belsug, in vederea zidirii sufletesti a Bisericii.

14:13 De aceea, cine vorbeste in alta limba sa se roage sa aiba si darul s-o talmaceasca.

14:14 Fiindca, daca ma rog in alta limba, duhul meu se roaga, dar mintea mea este fara rod.

14:15 Ce este de facut atunci? Ma voi ruga cu duhul, dar ma voi ruga si cu mintea; voi canta cu duhul, dar voi canta si cu mintea.

14:16 Altminteri, daca aduci multumiri cu duhul, cum va raspunde Amin, la multumirile pe care le aduci tu, cel lipsit de daruri, cand el nu stie ce spui?

14:17 Negresit, tu multumesti lui Dumnezeu foarte frumos, dar celalalt nu ramane zidit sufleteste.

14:18 Multumesc lui Dumnezeu ca eu vorbesc in alte limbi mai mult decat voi toti.

14:19 Dar in biserica, voiesc mai bine sa spun cinci cuvinte intelese, ca sa invat si pe altii, decat sa spun zece mii de cuvinte in alta limba.

14:20 Fratilor, nu fiti copii la minte; ci la rautate fiti prunci; iar la minte fiti oameni mari.

14:21 In Lege este scris: Voi vorbi norodului acestuia prin alta limba si prin buze straine; si nici asa nu Ma vor asculta, zice Domnul.

14:22 Prin urmare, limbile sunt un semn nu pentru cei credinciosi, ci pentru cei necredinciosi. Prorocia, dimpotriva, este un semn nu pentru cei necredinciosi, ci pentru cei credinciosi.

14:23 Deci, daca s-ar aduna toata Biserica la un loc, si toti ar vorbi in alte limbi, si ar intra si din cei fara daruri sau necredinciosi, n-ar zice ei ca sunteti nebuni?

14:24 Dar, daca toti prorocesc, si intra vreun necredincios sau vreunul fara daruri, el este incredintat de toti, este judecat de toti.

14:25 Tainele inimii lui sunt descoperite, asa ca va cadea cu fata la pamant, se va inchina lui Dumnezeu si va marturisi ca, in adevar, Dumnezeu este in mijlocul vostru.

14:26 Ce este de facut atunci, fratilor? Cand va adunati laolalta, daca unul din voi are o cantare, altul, o invatatura, altul, o descoperire, altul, o vorba in alta limba, altul, o talmacire, toate sa se faca spre zidirea sufleteasca.

14:27 Daca sunt unii care vorbesc in alta limba, sa vorbeasca numai cate doi sau cel mult trei, fiecare la rand; si unul sa talmaceasca.

14:28 Daca nu este cine sa talmaceasca, sa taca in biserica si sa-si vorbeasca numai lui insusi si lui Dumnezeu.

14:29 Cat despre proroci, sa vorbeasca doi sau trei, si ceilalti sa judece.

14:30 Si, daca este facuta o descoperire unuia care sade jos, cel dintai sa taca.

14:31 Fiindca puteti sa prorociti toti, dar unul dupa altul, pentru ca toti sa capete invatatura si toti sa fie imbarbatati.

14:32 Duhurile prorocilor sunt supuse prorocilor;

14:33 caci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neoranduielii, ci al pacii, ca in toate bisericile sfintilor.

14:34 Femeile sa taca in adunari, caci lor nu le este ingaduit sa ia cuvantul in ele, ci sa fie supuse, cum zice si Legea.

14:35 Daca voiesc sa capete invatatura asupra unui lucru, sa intrebe pe barbatii lor acasa; caci este rusine pentru o femeie sa vorbeasca in biserica.

14:36 Ce? De la voi a pornit Cuvantul lui Dumnezeu? Sau numai pana la voi a ajuns el?

14:37 Daca crede cineva ca este proroc sau insuflat de Dumnezeu, sa inteleaga ca ce va scriu eu este o porunca a Domnului.

14:38 Si, daca cineva nu intelege, sa nu inteleaga!

14:39 Astfel deci fratilor, ravniti dupa prorocire, fara sa impiedicati vorbirea in alte limbi.

14:40 Dar toate sa se faca in chip cuviincios si cu randuiala.