Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22]

1 Imparati
Capitolul 10

10:1 Imparateasa din Seba a auzit de faima lui Solomon, in ce priveste slava Domnului, si a venit sa-l incerce prin intrebari grele.

10:2 A sosit la Ierusalim cu un alai foarte mare si cu camile care aduceau mirodenii, aur foarte mult si pietre scumpe. S-a dus la Solomon si i-a spus tot ce avea pe inima.

10:3 Solomon i-a raspuns la toate intrebarile si n-a fost nimic pe care imparatul sa nu fi stiut sa i-l lamureasca.

10:4 Imparateasa din Seba a vazut toata intelepciunea lui Solomon si casa pe care o zidise,

10:5 si bucatele de la masa lui, si locuinta slujitorilor lui, si slujbele si hainele celor ce-i slujeau, si paharnicii lui, si arderile de tot pe care le aducea in Casa Domnului.

10:6 Uimita, a zis imparatului: Deci era adevarat ce am auzit in tara mea despre faptele si intelepciunea ta!

10:7 Dar nu credeam, pana n-am venit si n-am vazut cu ochii mei. Si iata ca nici pe jumatate nu mi s-a spus. Tu ai mai multa intelepciune si propasire decat am auzit mergandu-ti faima.

10:8 Ferice de oamenii tai, ferice de slujitorii tai, care sunt necurmat inaintea ta, care aud intelepciunea ta!

10:9 Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul tau care a binevoit sa te puna pe scaunul de domnie al lui Israel! Pentru ca Domnul iubeste pentru totdeauna pe Israel, de aceea te-a pus imparat, ca sa judeci si sa faci dreptate.

10:10 Ea a dat imparatului o suta douazeci de talanti de aur, foarte multe mirodenii si pietre scumpe. N-au mai venit niciodata in urma atatea mirodenii cate a dat imparateasa din Seba imparatului Solomon.

10:11 Corabiile lui Hiram, care au adus aur din Ofir, au adus din Ofir si foarte mult lemn de santal si pietre scumpe.

10:12 Imparatul a facut cu lemnul mirositor palimare pentru Casa Domnului si pentru casa imparatului, si harpe si laute pentru cantareti. N-a mai venit de atunci lemn de acesta mirositor si nu s-a mai vazut pana in ziua de azi.

10:13 Imparatul Solomon a dat imparatesei din Seba tot ce a dorit, tot ce a cerut si i-a mai dat si pe deasupra daruri vrednice de un imparat ca Solomon. Apoi ea s-a intors si s-a dus in tara ei, cu slujitorii ei.

10:14 Greutatea aurului care venea lui Solomon, pe fiecare an, era de sase sute saizeci si sase de talanti de aur,

10:15 afara de ce scotea de la negustorii cei mari si din negotul cu marfuri, de la toti imparatii Arabiei si de la dregatorii tarii.

10:16 Imparatul Solomon a facut doua sute de scuturi mari de aur batut, si pentru fiecare din ele a intrebuintat sase sute de sicli de aur,

10:17 si alte trei sute de scuturi mici de aur batut, si pentru fiecare din ele a intrebuintat trei mine de aur; si imparatul le-a pus in casa numita Padurea Libanului.

10:18 Imparatul a facut un mare scaun de domnie de fildes si l-a acoperit cu aur curat.

10:19 Scaunul acesta de domnie avea sase trepte, si partea de sus era rotunjita pe dinapoi; de fiecare parte a scaunului erau rezematori: langa rezematori stateau doi lei,

10:20 si pe cele sase trepte stateau doisprezece lei de o parte si de alta. Asa ceva nu s-a facut pentru nicio imparatie.

10:21 Toate paharele imparatului Solomon erau de aur, si toate vasele din casa Padurii Libanului erau de aur curat. Nimic nu era de argint: pe vremea lui Solomon argintul n-avea nicio trecere.

10:22 Caci imparatul avea pe mare corabii din Tars cu ale lui Hiram; si corabiile din Tars veneau la fiecare trei ani, aducand aur si argint, fildes, maimute si pauni.

10:23 Imparatul Solomon a intrecut pe toti imparatii pamantului in bogatii si intelepciune.

10:24 Toata lumea cauta sa vada pe Solomon, ca sa auda intelepciunea pe care o pusese Dumnezeu in inima lui.

10:25 Si fiecare isi aducea darul lui: lucruri de argint si lucruri de aur, haine, arme, mirodenii, cai si catari; asa era in fiecare an.

10:26 Solomon a strans care si calarime; avea o mie patru sute de care si douasprezece mii de calareti, pe care i-a pus in cetatile unde isi tinea carele si la Ierusalim, langa imparat.

10:27 Imparatul a facut ca argintul sa fie tot asa de obisnuit la Ierusalim ca pietrele, si cedrii tot asa de multi ca smochinii din Egipt care cresc pe campie.

10:28 Solomon isi aducea caii din Egipt; o ceata de negustori de-ai imparatului se ducea sa-i ia cu gramada pe un pret hotarat:

10:29 un car se aducea din Egipt cu sase sute de sicli de argint, si un cal cu o suta cincizeci de sicli. De asemenea aduceau cai cu ei pentru toti imparatii hetitilor si pentru imparatii Siriei.