Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22]

1 Imparati
Capitolul 17

17:1 Ilie, tisbitul, unul din locuitorii Galaadului, a zis lui Ahab: Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel al carui slujitor sunt, ca in anii acestia nu va fi nici roua, nici ploaie, decat dupa cuvantul meu.

17:2 Si cuvantul Domnului a vorbit lui Ilie cu aceste vorbe:

17:3 Pleaca de aici, indreapta-te spre rasarit si ascunde-te langa paraul Cherit, care este in fata Iordanului.

17:4 Vei bea apa din parau, si am poruncit corbilor sa te hraneasca acolo.

17:5 El a plecat si a facut dupa cuvantul Domnului. S-a dus si s-a asezat langa paraul Cherit, care este in fata Iordanului.

17:6 Corbii ii aduceau paine si carne dimineata si paine si carne seara, si bea apa din parau.

17:7 Dar dupa catava vreme, paraul a secat, caci nu cazuse ploaie in tara.

17:8 Atunci cuvantul Domnului i-a vorbit astfel:

17:9 Scoala-te, du-te la Sarepta, care tine de Sidon, si ramai acolo. Iata ca am poruncit acolo unei femei vaduve sa te hraneasca.

17:10 Ilie s-a sculat si s-a dus la Sarepta. Cand a ajuns la poarta cetatii, acolo era o femeie vaduva care strangea lemne. El a chemat-o si a zis: Du-te si adu-mi, te rog, putina apa intr-un vas, ca sa beau.

17:11 Pe cand se ducea ea sa-i aduca, a chemat-o din nou si a zis: Adu-mi, te rog, si o bucata de paine in mana ta.

17:12 Si ea a raspuns: Viu este Domnul Dumnezeul tau, ca n-am nimic copt, n-am decat un pumn de faina intr-o oala si putin untdelemn intr-un ulcior. Si iata, strang doua bucati de lemne, apoi ma voi intoarce si voi pregati ce am pentru mine si pentru fiul meu: vom manca si apoi vom muri.

17:13 Ilie i-a zis: Nu te teme, intoarce-te si fa cum ai zis. Numai, pregateste-mi intai mie, cu untdelemnul si faina aceea, o mica turta si adu-mi-o; pe urma sa faci si pentru tine si pentru fiul tau.

17:14 Caci asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: Faina din oala nu va scadea, si untdelemnul din ulcior nu se va imputina pana in ziua cand va da Domnul ploaie pe fata pamantului.

17:15 Ea s-a dus si a facut dupa cuvantul lui Ilie. Si multa vreme a avut ce sa manance, ea si familia ei si Ilie.

17:16 Faina din oala n-a scazut, si untdelemnul din ulcior nu s-a imputinat, dupa cuvantul pe care-l rostise Domnul prin Ilie.

17:17 Dupa aceea, fiul femeii, stapana casei, s-a imbolnavit. Si boala lui a fost atat de cumplita, incat n-a mai ramas suflare in el.

17:18 Femeia a zis atunci lui Ilie: Ce am eu a face cu tine, omule al lui Dumnezeu? Ai venit la mine doar ca sa aduci aminte lui Dumnezeu de nelegiuirea mea si sa-mi omori astfel fiul?

17:19 El i-a raspuns: Da-mi incoace pe fiul tau. Si l-a luat de la sanul femeii, l-a suit in odaia de sus unde locuia el si l-a culcat pe patul lui.

17:20 Apoi a chemat pe Domnul si a zis: Doamne Dumnezeule, oare atat de mult sa mahnesti Tu chiar pe vaduva aceasta, la care am fost primit ca oaspete, incat sa-i omori fiul?

17:21 Si s-a intins de trei ori peste copil, a chemat pe Domnul si a zis: Doamne Dumnezeule, Te rog, fa sa se intoarca sufletul copilului in el!

17:22 Domnul a ascultat glasul lui Ilie, si sufletul copilului s-a intors in el, si a inviat.

17:23 Ilie a luat copilul, l-a coborat jos in casa din odaia de sus si l-a dat mamei sale. Si Ilie a zis: Iata, fiul tau este viu.

17:24 Si femeia a zis lui Ilie: Cunosc acum ca esti un om al lui Dumnezeu, si cuvantul Domnului in gura ta este adevar!