Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22]

1 Imparati
Capitolul 19

19:1 Ahab a spus Izabelei tot ce facuse Ilie si cum ucisese cu sabia pe toti prorocii.

19:2 Izabela a trimis un sol la Ilie, sa-i spuna: Sa ma pedepseasca zeii cu toata asprimea lor, daca maine, la ceasul acesta, nu voi face cu viata ta ce ai facut tu cu viata fiecaruia din ei.

19:3 Ilie, cand a vazut lucrul acesta, s-a sculat si a plecat, ca sa-si scape viata. A ajuns la Beer-Seba, care tine de Iuda, si si-a lasat slujitorul acolo.

19:4 El s-a dus in pustiu unde, dupa un drum de o zi, a sezut sub un ienupar si dorea sa moara, zicand: Destul! Acum, Doamne, ia-mi sufletul, caci nu sunt mai bun decat parintii mei.

19:5 S-a culcat si a adormit sub un ienupar. Si iata, l-a atins un inger si i-a zis: Scoala-te si mananca.

19:6 El s-a uitat, si la capataiul lui era o turta coapta pe niste pietre incalzite si un ulcior cu apa. A mancat si a baut, apoi s-a culcat din nou.

19:7 Ingerul Domnului a venit a doua oara, l-a atins si a zis: Scoala-te si mananca, fiindca drumul pe care-l ai de facut este prea lung pentru tine.

19:8 El s-a sculat, a mancat si a baut; si, cu puterea pe care i-a dat-o mancarea aceasta, a mers patruzeci de zile si patruzeci de nopti pana la muntele lui Dumnezeu, Horeb.

19:9 Si acolo, Ilie a intrat intr-o pestera si a ramas in ea peste noapte. Si cuvantul Domnului i-a vorbit astfel: Ce faci tu aici, Ilie?

19:10 El a raspuns: Am fost plin de ravna pentru Domnul Dumnezeul ostirilor; caci copiii lui Israel au parasit legamantul Tau, au sfaramat altarele Tale si au ucis cu sabia pe prorocii Tai; am ramas numai eu singur, si cauta sa-mi ia viata!

19:11 Domnul i-a zis: Iesi si stai pe munte inaintea Domnului! Si iata ca Domnul a trecut pe langa pestera. Si inaintea Domnului a trecut un vant tare si puternic, care despica muntii si sfarama stancile. Domnul nu era in vantul acela. Si dupa vant, a venit un cutremur de pamant. Domnul nu era in cutremurul de pamant.

19:12 Si dupa cutremurul de pamant, a venit un foc: Domnul nu era in focul acela. Si dupa foc, a venit un susur bland si subtire.

19:13 Cand l-a auzit Ilie, si-a acoperit fata cu mantaua, a iesit si a stat la gura pesterii. Si un glas i-a vorbit, zicand: Ce faci tu aici, Ilie?

19:14 El a raspuns: Am fost plin de ravna pentru Domnul Dumnezeul ostirilor, caci copiii lui Israel au parasit legamantul Tau, au sfaramat altarele Tale si au ucis cu sabia pe prorocii Tai; am ramas numai eu singur, si cauta sa-mi ia viata.

19:15 Domnul i-a zis: Du-te, intoarce-te pe drumul tau prin pustiu pana la Damasc; si cand vei ajunge, sa ungi pe Hazael ca imparat al Siriei.

19:16 Sa ungi si pe Iehu, fiul lui Nimsi, ca imparat al lui Israel; si sa ungi pe Elisei, fiul lui Safat, din Abel-Mehola, ca proroc in locul tau.

19:17 Si se va intampla ca, pe cel ce va scapa de sabia lui Hazael il va omori Iehu; si pe cel ce va scapa de sabia lui Iehu il va omori Elisei.

19:18 Dar voi lasa in Israel sapte mii de barbati, si anume pe toti cei ce nu si-au plecat genunchii inaintea lui Baal si a caror gura nu l-au sarutat.

19:19 Ilie a plecat de acolo si a gasit pe Elisei, fiul lui Safat, arand. Inaintea lui erau douasprezece perechi de boi, si el era cu a douasprezecea. Ilie s-a apropiat de el si si-a aruncat mantaua pe el.

19:20 Elisei a parasit boii, a alergat dupa Ilie si a zis: Lasa-ma sa sarut pe tatal meu si pe mama mea si te voi urma. Ilie i-a raspuns: Du-te, si apoi intoarce-te: dar gandeste-te la ce ti-am facut.

19:21 Dupa ce s-a departat de Ilie, s-a intors si a luat o pereche de boi pe care i-a adus jertfa; cu uneltele boilor le-a fiert carnea si a dat-o oamenilor s-o manance. Apoi s-a sculat, a urmat pe Ilie si a fost in slujba lui.