Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22]

1 Imparati
Capitolul 3

3:1 Solomon s-a incuscrit cu faraon, imparatul Egiptului. A luat de nevasta pe fata lui faraon si a adus-o in cetatea lui David, pana si-a ispravit de zidit casa lui, casa Domnului si zidul dimprejurul Ierusalimului.

3:2 Poporul nu aducea jertfe decat pe inaltimi, caci pana pe vremea aceasta nu se zidise inca o casa in Numele Domnului.

3:3 Solomon iubea pe Domnul si se tinea de obiceiurile tatalui sau, David. Numai ca aducea jertfe si tamaie pe inaltimi.

3:4 Imparatul s-a dus la Gabaon sa aduca jertfe acolo, caci era cea mai insemnata inaltime. Solomon a adus o mie de arderi de tot pe altar.

3:5 La Gabaon, Domnul S-a aratat in vis lui Solomon noaptea si Dumnezeu i-a zis: Cere ce vrei sa-ti dau.

3:6 Solomon a raspuns: Tu ai aratat o mare bunavointa fata de robul Tau David, tatal meu, pentru ca umbla inaintea Ta in credinciosie, in dreptate si in curatie de inima fata de Tine; i-ai pastrat aceasta mare bunavointa si i-ai dat un fiu, care sade pe scaunul lui de domnie, cum se vede astazi.

3:7 Acum Doamne Dumnezeul meu, Tu ai pus pe robul Tau sa imparateasca in locul tatalui meu, David; si eu nu sunt decat un tanar, nu sunt incercat.

3:8 Robul Tau este in mijlocul poporului pe care l-ai ales, popor foarte mare, care nu poate fi nici socotit, nici numarat, din pricina multimii lui.

3:9 Da, dar, robului Tau o inima priceputa, ca sa judece pe poporul Tau, sa deosebeasca binele de rau! Caci cine ar putea sa judece pe poporul Tau, pe poporul acesta asa de mare la numar!?

3:10 Cererea aceasta a lui Solomon a placut Domnului.

3:11 Si Dumnezeu a zis: Fiindca lucrul acesta il ceri, fiindca nu ceri pentru tine nici viata lunga, nici bogatii, nici moartea vrajmasilor tai, ci ceri pricepere, ca sa faci dreptate,

3:12 voi face dupa cuvantul tau. Iti voi da o inima inteleapta si priceputa, asa cum n-a fost nimeni inaintea ta si nu se va scula nimeni niciodata ca tine.

3:13 Mai mult, iti voi da si ce n-ai cerut: bogatii si slava, asa incat in tot timpul vietii tale nu va fi niciun imparat ca tine.

3:14 Si daca vei umbla in caile Mele, pazind legile si poruncile Mele, cum a facut David, tatal tau, iti voi lungi zilele.

3:15 Solomon s-a desteptat. Acesta a fost visul. Solomon s-a intors la Ierusalim si s-a infatisat inaintea chivotului legamantului Domnului. A adus arderi de tot si jertfe de multumire si a dat un ospat tuturor slujitorilor lui.

3:16 Atunci au venit doua femei curve la imparat si s-au infatisat inaintea lui.

3:17 Una din femei a zis: Rogu-ma, domnul meu, eu si femeia aceasta locuiam in aceeasi casa, si am nascut langa ea in casa.

3:18 Dupa trei zile, femeia aceasta a nascut si ea. Locuiam impreuna, niciun strain nu era cu noi in casa. Nu eram decat noi amandoua.

3:19 Peste noapte, fiul acestei femei a murit, pentru ca se culcase peste el.

3:20 Ea s-a sculat pe la mijlocul noptii, a luat pe fiul meu de langa mine, pe cand dormea roaba ta, si l-a culcat la sanul ei: iar pe fiul ei, care murise, l-a culcat la sanul meu.

3:21 Dimineata, m-am sculat sa dau tata copilului; si iata ca era mort. M-am uitat cu luare aminte la el dimineata; si iata ca nu era fiul meu, pe care-l nascusem.

3:22 Cealalta femeie a zis: Ba nu; fiul meu este cel viu, iar fiul tau cel mort. Dar cea dintai a raspuns: Ba nicidecum! Fiul tau este cel mort, iar fiul meu este cel viu. Asa au vorbit ele inaintea imparatului.

3:23 Imparatul a zis: Una zice: Fiul meu este cel viu, iar fiul tau este cel mort. Si cealalta zice: Ba nicidecum! Fiul tau este cel mort, iar fiul meu este cel viu.

3:24 Apoi a adaugat: Aduceti-mi o sabie. Au adus o sabie inaintea imparatului.

3:25 Si imparatul a zis: Taiati in doua copilul cel viu si dati o jumatate uneia si o jumatate celeilalte.

3:26 Atunci femeia al carei copil era viu a simtit ca i se rupe inima pentru copil si a zis imparatului: Ah! domnul meu, da-i mai bine ei copilul cel viu si nu-l omori! Dar cealalta a zis: Sa nu fie nici al meu, nici al tau; taiati-l!

3:27 Si imparatul, luand cuvantul, a zis: Dati celei dintai copilul cel viu si nu-l omorati. Ea este mama lui.

3:28 Tot Israelul a auzit de hotararea pe care o rostise imparatul. Si s-au temut de imparat, caci au vazut ca intelepciunea lui Dumnezeu era in el, povatuindu-l in judecatile lui.