Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31]

1 Samuel
Capitolul 14

14:1 Intr-o zi, Ionatan, fiul lui Saul, a zis tanarului care-i purta armele: Vino, si sa patrundem pana la straja filistenilor, care este dincolo de locul acesta. Si n-a spus nimic tatalui sau.

14:2 Saul statea la marginea cetatii Ghibeea, sub rodiul din Migron, si poporul care era cu el era aproape sase sute de oameni.

14:3 Ahia, fiul lui Ahitub, fratele lui I-Cabod, fiul lui Fineas, fiul lui Eli, preotul Domnului la Silo, purta efodul. Poporul nu stia ca Ionatan s-a dus.

14:4 Intre trecatorile prin care cauta Ionatan sa ajunga la straja filistenilor, era un pisc de stanca de o parte si un pisc de stanca de cealalta parte; unul purta numele Botet, si celalalt Sene.

14:5 Unul din aceste piscuri este la miazanoapte, fata in fata cu Micmas, si celalalt la miazazi, fata in fata cu Gheba.

14:6 Ionatan a zis tanarului care-i purta armele: Vino, si sa patrundem pana la straja acestor netaiati imprejur. Poate ca Domnul va lucra pentru noi, caci nimic nu impiedica pe Domnul sa dea izbavire printr-un mic numar ca si printr-un mare numar.

14:7 Cel ce-i ducea armele i-a raspuns: Fa tot ce ai in inima, n-asculta decat de simtamantul tau si iata-ma cu tine, gata sa te urmez oriunde.

14:8 Ei bine!, a zis Ionatan, haidem la oamenii acestia si sa ne aratam lor.

14:9 Daca ne vor zice: Opriti-va pana vom veni noi la voi! vom ramane pe loc si nu ne vom sui la ei.

14:10 Dar daca vor zice: Suiti-va la noi! ne vom sui, caci Domnul ii da in mainile noastre. Acesta sa ne fie semnul.

14:11 S-au aratat amandoi strajii filistenilor, si filistenii au zis: Iata ca evreii ies din gaurile in care s-au ascuns.

14:12 Si oamenii care erau de straja au vorbit astfel lui Ionatan si celui ce-i ducea armele: Suiti-va la noi, ca sa va aratam ceva. Ionatan a zis celui ce-i ducea armele: Suie-te dupa mine, caci Domnul ii da in mainile lui Israel.

14:13 Si Ionatan s-a suit ajutandu-se cu mainile si picioarele, si cel ce-i ducea armele a mers dupa el. Filistenii au cazut inaintea lui Ionatan, si cel ce-i ducea armele arunca moartea in urma lui.

14:14 In aceasta intai infrangere, Ionatan si cel ce-i ducea armele au ucis douazeci de oameni, pe intindere de aproape o jumatate de pogon de pamant.

14:15 A intrat groaza in tabara, in tara si in tot poporul; straja si chiar si pradatorii s-au inspaimantat; tara s-a ingrozit. Era groaza lui Dumnezeu.

14:16 Strajerii lui Saul, care erau la Ghibeea lui Beniamin, au vazut ca multimea se imprastie si fuge in toate partile.

14:17 Atunci Saul a zis poporului care era cu el: Numarati, va rog, si vedeti cine a plecat din mijlocul nostru. Au numarat, si iata ca lipsea Ionatan si cel ce-i purta armele.

14:18 Si Saul a zis lui Ahia: Adu incoace chivotul lui Dumnezeu! - Caci pe vremea aceea chivotul lui Dumnezeu era cu copiii lui Israel. -

14:19 Pe cand vorbea Saul cu preotul, zarva in tabara filistenilor se facea tot mai mare; si Saul a zis preotului: Trage-ti mana!

14:20 Apoi Saul si tot poporul care era cu el s-au strans si au inaintat pana la locul luptei; si filistenii au intors sabia unii impotriva altora, si invalmaseala era nespus de mare.

14:21 Evreii care erau mai dinainte la filisteni si care se suisera cu ei in tabara de pe unde erau imprastiati s-au unit cu israelitii care erau cu Saul si Ionatan.

14:22 Toti barbatii lui Israel care se ascunsesera in muntele lui Efraim, afland ca filistenii fugeau, au inceput sa-i urmareasca si ei in bataie.

14:23 Domnul a izbavit pe Israel in ziua aceea, si lupta s-a intins pana dincolo de Bet-Aven.

14:24 Ziua aceea a fost obositoare pentru barbatii lui Israel. Saul pusese pe popor sa jure, zicand: Blestemat sa fie omul care va manca paine pana seara, pana ma voi razbuna pe vrajmasii mei! Si nimeni nu mancase.

14:25 Tot poporul ajunsese intr-o padure, unde se gasea miere pe fata pamantului.

14:26 Cand a intrat poporul in padure, a vazut mierea curgand; dar niciunul n-a dus mierea la gura, caci poporul tinea juramantul.

14:27 Ionatan nu stia de juramantul pe care pusese tatal sau pe popor sa-l faca; a intins varful toiagului pe care-l avea in mana, l-a varat intr-un fagure de miere si a dus mana la gura; si ochii i s-au luminat.

14:28 Atunci cineva din popor, vorbindu-i, i-a zis: Tatal tau a pus pe popor sa jure, zicand: Blestemat sa fie omul care va manca astazi! Si poporul era sleit de puteri.

14:29 Si Ionatan a zis: Tatal meu tulbura poporul; vedeti, dar, cum mi s-au luminat ochii, pentru ca am gustat putin din mierea aceasta!

14:30 Negresit, daca poporul ar fi mancat azi din prada pe care a gasit-o la vrajmasii lui, n-ar fi fost infrangerea filistenilor mai mare?

14:31 In ziua aceea au batut pe filisteni de la Micmas pana la Aialon. Poporul era foarte obosit

14:32 si s-a aruncat asupra prazii. A luat oi, boi si vitei, i-a injunghiat pe pamant si i-a mancat cu sange cu tot.

14:33 Au spus lucrul acesta lui Saul si i-au zis: Iata ca poporul pacatuieste impotriva Domnului, mancand cu sange. Saul a zis: Voi faceti o nelegiuire; rostogoliti indata o piatra mare incoace.

14:34 Apoi a adaugat: Imprastiati-va printre popor si spuneti fiecaruia sa-si aduca boul sau oaia si sa-l injunghie aici. Apoi sa mancati si nu pacatuiti impotriva Domnului, mancand cu sange. Si peste noapte, fiecare din popor si-a adus boul cu mana, ca sa-l injunghie pe piatra.

14:35 Saul a zidit un altar Domnului: acesta a fost cel dintai altar pe care l-a zidit Domnului.

14:36 Saul a zis: Sa ne coboram in noaptea aceasta dupa filisteni, sa-i jefuim pana la lumina zilei si sa nu lasam sa ramana unul macar. Ei au zis: Fa tot ce vei crede. Atunci preotul a zis: Sa ne apropiem aici de Dumnezeu.

14:37 Si Saul a intrebat pe Dumnezeu: Sa ma cobor dupa filisteni? Ii vei da in mainile lui Israel? Dar in clipa aceea nu i-a dat niciun raspuns.

14:38 Saul a zis: Apropiati-va aici, toate capeteniile poporului; cautati si vedeti de cine si cum a fost savarsit pacatul acesta astazi.

14:39 Caci viu este Domnul, Izbavitorul lui Israel: chiar daca l-ar fi savarsit fiul meu Ionatan, va muri. Si nimeni din tot poporul nu i-a raspuns.

14:40 Atunci a zis intregului Israel: Asezati-va voi de o parte; si eu si fiul meu Ionatan vom sta de cealalta. Si poporul a zis lui Saul: Fa ce vei crede.

14:41 Saul a zis Domnului: Dumnezeul lui Israel, arata adevarul. Sortul a cazut pe Ionatan si pe Saul, si poporul a scapat.

14:42 Saul a zis: Aruncati sortii intre mine si fiul meu Ionatan. Si sortul a cazut pe Ionatan.

14:43 Saul a zis lui Ionatan: Spune-mi ce-ai facut. Ionatan i-a spus si a zis: Am gustat putina miere, cu varful toiagului pe care-l aveam in mana: iata-ma, voi muri.

14:44 Si Saul a zis: Dumnezeu sa Se poarte cu toata asprimea fata de mine, daca nu vei muri, Ionatane!

14:45 Poporul a zis lui Saul: Ce! sa moara Ionatan, el, care a facut aceasta mare izbavire in Israel? Niciodata! Viu este Domnul, ca un par din capul lui nu va cadea la pamant, caci cu Dumnezeu a lucrat el in ziua aceasta. Astfel poporul a scapat pe Ionatan de la moarte.

14:46 Saul a incetat sa mai urmareasca pe filisteni, si filistenii s-au dus acasa.

14:47 Dupa ce a luat Saul domnia peste Israel, a facut razboi in toate partile cu toti vrajmasii lui: cu Moab, cu copiii lui Amon, cu Edom, cu imparatii din Toba si cu filistenii; si oriincotro se intorcea, era biruitor.

14:48 S-a aratat viteaz, a batut pe Amalec si a scapat pe Israel din mana celor ce-l jefuiau.

14:49 Fiii lui Saul au fost: Ionatan, Isvi si Malchisua. Cele doua fete ale lui se numeau: cea mai mare Merab, iar cea mai mica Mical.

14:50 Numele nevestei lui Saul era Ahinoam, fata lui Ahimaat. Numele capeteniei ostirii lui era Abner, fiul lui Ner, unchiul lui Saul.

14:51 Chis, tatal lui Saul, si Ner, tatal lui Abner, erau fiii lui Abiel.

14:52 In tot timpul vietii lui Saul a fost un razboi inversunat impotriva filistenilor; si de indata ce Saul zarea vreun om tare si voinic, il lua cu el.