Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31]

1 Samuel
Capitolul 20

20:1 David a fugit din Naiot, de langa Rama. S-a dus la Ionatan si a zis: Ce-am facut eu? Care este nelegiuirea mea, care este pacatul meu inaintea tatalui tau, de vrea sa-mi ia viata?

20:2 Ionatan i-a raspuns: Fereasca Dumnezeu! Nu vei muri. Tatal meu nu face niciun lucru, fie mare, fie mic, fara sa-mi dea de stire; pentru ce mi-ar ascunde el lucrul acesta? Nu este nimic.

20:3 David a zis iarasi, jurand: Tatal tau stie bine ca am capatat trecere inaintea ta si va fi zis: Sa nu stie Ionatan, caci s-ar intrista. Dar viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca nu este decat un pas intre mine si moarte.

20:4 Ionatan a zis lui David: Pentru tine voi face tot ce vei vrea.

20:5 Si David i-a raspuns: Iata ca maine este luna noua si ar trebui sa sed sa mananc cu imparatul; lasa-ma sa ma duc si sa ma ascund in campii pana in seara zilei a treia.

20:6 Daca tatal tau va baga de seama lipsa mea, sa-i spui: David m-a rugat sa-l las sa se duca pana la Betleem, in cetatea lui, pentru ca acolo se aduce pentru toata familia o jertfa de peste an.

20:7 Si daca va zice: Bine!, atunci robul tau n-are nimic de temut; dar daca-l va apuca mania, sa stii ca pieirea mea este lucru hotarat din partea lui.

20:8 Arata-ti, dar, dragostea pentru robul tau, caci ai facut cu robul tau un legamant inaintea Domnului. Si daca este vreo nelegiuire in mine, ia-mi tu viata, de ce sa ma mai duci pana la tatal tau?

20:9 Ionatan i-a zis: Departe de tine gandul sa nu-ti dau de stire, daca voi afla ca pieirea ta este lucru hotarat din partea tatalui meu si ameninta sa te ajunga!

20:10 David a zis lui Ionatan: Cine-mi va da de stire daca tatal tau ti-ar raspunde cu asprime?

20:11 Si Ionatan a zis lui David: Vino sa iesim pe camp. Si au iesit amandoi pe camp.

20:12 Ionatan a zis lui David: Iau martor pe Domnul Dumnezeul lui Israel ca voi cerceta de aproape pe tatal meu maine sau poimaine; si de va gandi bine de David,

20:13 Domnul sa Se poarte cu Ionatan cu toata asprimea, daca nu voi trimite pe nimeni sa-ti dea de stire! Daca tatal meu va gasi cu cale sa-ti faca rau, iarasi iti voi da de stire si te voi lasa sa pleci, ca sa te duci in pace; si Domnul sa fie cu tine, cum a fost cu tatal meu!

20:14 Daca voi mai trai, sa te porti fata de mine cu o bunatate ca a Domnului; si daca voi muri,

20:15 sa nu iti indepartezi niciodata bunatatea fata de casa mea, nici chiar cand Domnul va nimici pe fiecare din vrajmasii lui David de pe fata pamantului.

20:16 Caci Ionatan a facut legamant cu casa lui David! Domnul sa Se razbune pe vrajmasii lui David!

20:17 Ionatan a intarit si mai mult fata de David dragostea pe care o avea pentru el, caci il iubea ca pe sufletul lui.

20:18 Ionatan i-a zis: Maine este luna noua; se va baga de seama lipsa ta, caci locul tau va fi gol.

20:19 Sa te cobori a treia zi pana in fundul locului in care te ascunsesesi in ziua cand cu intamplarea aceea si sa ramai langa piatra Ezel.

20:20 Eu voi trage trei sageti inspre piatra aceasta, ca si cand as lovi la tinta.

20:21 Si voi trimite un tanar si-i voi zice: Du-te de gaseste sagetile! Daca-i voi zice: Iata ca sagetile sunt dincoace de tine, ia-le!, atunci sa vii, caci este pace pentru tine si n-ai sa te temi de nimic, viu este Domnul!

20:22 Dar daca voi zice tanarului: Iata ca sagetile sunt dincolo de tine!, atunci sa pleci, caci Domnul te trimite.

20:23 Domnul este martor pe vecie pentru cuvantul pe care ni l-am dat unul altuia.

20:24 David s-a ascuns in camp. A venit luna noua, si imparatul a luat loc la ospat ca sa manance.

20:25 Imparatul a sezut ca de obicei pe scaunul lui langa perete. Ionatan s-a sculat, si Abner a sezut langa Saul; dar locul lui David a ramas gol.

20:26 Saul n-a zis nimic in ziua aceea; Caci, zicea el, s-a intamplat: el nu este curat, negresit nu este curat.

20:27 A doua zi, ziua a doua a lunii noi, locul lui David era tot gol. Si Saul a zis fiului sau Ionatan: Pentru ce n-a venit fiul lui Isai la masa nici ieri, nici azi?

20:28 Ionatan a raspuns lui Saul: David mi-a cerut voie sa se duca la Betleem.

20:29 El a zis: Da-mi drumul, te rog, caci avem in cetate o jertfa de familie, si fratele meu mi-a spus lucrul acesta; deci daca am capatat trecere inaintea ta, da-mi voie sa ma duc in graba sa-mi vad fratii. Pentru aceea n-a venit la masa imparatului.

20:30 Atunci Saul s-a aprins de manie impotriva lui Ionatan si i-a zis: Fiu rau si neascultator, nu stiu eu ca ti-ai luat ca prieten pe fiul lui Isai, spre rusinea ta si spre rusinea mamei tale?

20:31 Caci cata vreme va trai fiul lui Isai pe pamant, nu va fi liniste nici pentru tine, nici pentru imparatia ta. Si acum trimite sa-l caute si sa mi-l aduca, fiindca este vrednic de moarte.

20:32 Ionatan a raspuns tatalui sau, Saul, si i-a zis: Pentru ce sa fie omorat? Ce a facut?

20:33 Si Saul si-a indreptat sulita spre el, ca sa-l loveasca. Ionatan a inteles ca era lucru hotarat din partea tatalui sau sa omoare pe David.

20:34 S-a sculat de la masa intr-o manie aprinsa si n-a luat deloc parte la masa in ziua a doua a lunii noi; caci era mahnit din pricina lui David, pentru ca tatal sau il ocarase.

20:35 A doua zi de dimineata, Ionatan s-a dus pe camp in locul in care se invoise cu David si era insotit de un baietas.

20:36 El i-a zis: Da fuga si gaseste sagetile pe care le voi trage. Baiatul a alergat, si Ionatan a tras o sageata care a trecut dincolo de el.

20:37 Cand a ajuns baiatul la locul unde era sageata pe care o trasese Ionatan, Ionatan a strigat dupa el: Iata ca sageata este dincolo de tine.

20:38 I-a strigat iarasi: Iute, grabeste-te, nu te opri! Si baiatul lui Ionatan a strans sagetile si s-a intors la stapanul lui.

20:39 Baiatul nu stia nimic: numai Ionatan si David intelegeau lucrul acesta.

20:40 Ionatan a dat baiatului armele si i-a zis: Du-te si du-le in cetate!

20:41 Dupa plecarea baiatului, David s-a sculat din partea de miazazi, apoi s-a aruncat cu fata la pamant si s-a inchinat de trei ori. Cei doi prieteni s-au imbratisat si au plans impreuna. David mai ales se prapadea plangand.

20:42 Si Ionatan a zis lui David: Du-te in pace, acum cand am jurat amandoi in Numele Domnului, zicand: Domnul sa fie pe vecie intre mine si tine, intre samanta mea si samanta ta! David s-a sculat si a plecat, iar Ionatan s-a intors in cetate.