Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31]

1 Samuel
Capitolul 30

30:1 Cand a ajuns David cu oamenii lui a treia zi la Ticlag, amalecitii navalisera in partea de miazazi si in Ticlag. Ei nimicisera si arsesera Ticlagul,

30:2 dupa ce luasera prinsi pe femei si pe toti cei ce se aflau acolo, mici si mari. Nu omorasera pe nimeni, dar luasera totul si plecasera.

30:3 David si oamenii lui au ajuns in cetate, si iata ca era arsa; si nevestele, fiii si fiicele lor, fusesera luati prinsi.

30:4 Atunci David si poporul care era cu el au ridicat glasul si au plans pana n-au mai putut plange.

30:5 Cele doua neveste ale lui David: Ahinoam din Izreel si Abigail din Carmel, nevasta lui Nabal, fusesera luate si ele.

30:6 David a fost in mare stramtorare, caci poporul vorbea sa-l ucida cu pietre, pentru ca toti erau amarati in suflet, fiecare din pricina fiilor si fetelor lui. Dar David s-a imbarbatat, sprijinindu-se pe Domnul Dumnezeul lui.

30:7 El a zis preotului Abiatar, fiul lui Ahimelec: Adu-mi efodul! Abiatar a adus efodul la David.

30:8 Si David a intrebat pe Domnul: Sa urmaresc oastea aceasta? O voi ajunge? Domnul i-a raspuns: Urmareste-o, caci o vei ajunge si vei izbavi totul.

30:9 Si David a pornit, el si cei sase sute de oameni care erau cu el. Au ajuns la paraul Besor, unde s-au oprit cei ce ramaneau la coada.

30:10 David i-a urmarit mai departe, cu patru sute de oameni; dar doua sute de oameni s-au oprit, fiind prea obositi ca sa mai treaca paraul Besor.

30:11 Pe camp au dat peste un om egiptean, pe care l-au adus la David. I-au dat sa manance paine si sa bea apa

30:12 si i-au mai dat si o legatura de smochine si doua legaturi de stafide. Dupa ce a mancat, i-au venit iarasi puterile, caci nu mancase si nu bause apa de trei zile si trei nopti.

30:13 David i-a zis: Al cui esti si de unde esti? El a raspuns: Sunt un baiat egiptean, in slujba unui amalecit, si de trei zile stapanul meu m-a parasit pentru ca eram bolnav.

30:14 Am navalit in partea de miazazi a cheretitilor, pe tinutul lui Iuda si la miazazi de Caleb, si am ars Ticlagul.

30:15 David i-a zis: Vrei sa ma duci la oastea aceasta? Si el a zis: Jura-mi pe Numele lui Dumnezeu ca nu ma vei omori si nu ma vei da pe mana stapanului meu, si te voi cobori la oastea aceasta.

30:16 El i-a slujit astfel de calauza. Si amalecitii erau risipiti pe tot tinutul, mancand, band si jucand, de bucuria prazii celei mari pe care o luasera din tara filistenilor si din tara lui Iuda.

30:17 David i-a batut din zorii zilei pana a doua zi seara si n-a scapat niciunul din ei, afara de patru sute de tineri, care au incalecat pe camile si au fugit.

30:18 David a scapat astfel tot ce luasera amalecitii si a scapat si pe cele doua neveste ale lui.

30:19 Nu le-a lipsit nimeni, de la mic pana la mare, nici fiu, nici fiica, niciun lucru din prada, nimic din ce li se luase: David a adus inapoi totul.

30:20 Si David a luat toate oile si toti boii; si cei ce manau turma aceasta si mergeau in fruntea ei ziceau: Aceasta este prada lui David!

30:21 David a ajuns la cei doua sute de oameni care fusesera prea obositi ca sa mai mearga dupa el si pe care-i lasase la paraul Besor. Ei au iesit inaintea lui David si inaintea poporului care era cu el. David s-a apropiat de ei si i-a intrebat de sanatate.

30:22 Toti oamenii rai si de nimic dintre cei ce mersesera cu David au luat cuvantul si au zis: Fiindca n-au venit cu noi, sa nu le dam nimic din prada pe care am scapat-o, ci doar sa-si ia fiecare nevasta si copiii si sa plece.

30:23 Dar David a zis: Sa nu faceti asa, fratilor, cu ce ne-a dat Domnul; caci El ne-a pazit si a dat in mainile noastre ceata care venise impotriva noastra.

30:24 Si cine v-ar asculta in privinta aceasta? Partea trebuie sa fie aceeasi atat pentru cel ce s-a coborat pe campul de bataie, cat si pentru cel ce a ramas la calabalacuri: s-o imparta deopotriva.

30:25 Lucrul acesta a ramas de atunci si pana in ziua de azi o lege si un obicei in Israel.

30:26 Cand s-a intors la Ticlag, David a trimis o parte din prada batranilor lui Iuda, prietenilor sai, spunandu-le aceste cuvinte: Iata darul pe care vi-l fac din prada luata de la vrajmasii Domnului!

30:27 A trimis celor din Betel, celor din Ramot de la miazazi, celor din Iatir,

30:28 celor din Aroer; celor din Sifmot, celor din Estemoa,

30:29 celor din Racal, celor din cetatile ierahmeelitilor, celor din cetatile chenitilor,

30:30 celor din Horma, celor din Cor-Asan, celor din Atac,

30:31 celor din Hebron si in toate locurile pe care le strabatuse David cu oamenii lui.