Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36]

2 Cronici
Capitolul 18

18:1 Iosafat a avut bogatii si slava din belsug si s-a incuscrit cu Ahab.

18:2 Dupa cativa ani s-a coborat la Ahab in Samaria. Ahab a taiat, pentru el si pentru poporul care era cu el, un mare numar de oi si boi si l-a rugat sa se suie la Ramot din Galaad.

18:3 Ahab, imparatul lui Israel, a zis lui Iosafat, imparatul lui Iuda: Vrei sa vii cu mine la Ramot in Galaad? Iosafat i-a raspuns: Eu ca tine, si poporul meu ca poporul tau, vom merge la lupta impotriva lui cu tine.

18:4 Apoi Iosafat a zis imparatului lui Israel: Intreaba acum, te rog, cuvantul Domnului.

18:5 Imparatul lui Israel a strans pe proroci, in numar de patru sute, si le-a zis: Sa ne ducem la lupta impotriva Ramotului din Galaad sau sa-mi vad de treaba? Si ei au raspuns: Suie-te, si Dumnezeu o va da in mainile imparatului.

18:6 Dar Iosafat a zis: Nu mai este aici niciun proroc al Domnului prin care sa-L putem intreba?

18:7 Imparatul lui Israel a raspuns lui Iosafat: Mai este un om prin care am putea sa intrebam pe Domnul; dar il urasc, caci nu-mi proroceste nimic bun, nu proroceste niciodata decat rau: este Mica, fiul lui Imla. Si Iosafat a zis: Sa nu vorbeasca asa imparatul!

18:8 Atunci imparatul lui Israel a chemat un dregator si i-a zis: Trimite sa vina indata Mica, fiul lui Imla.

18:9 Imparatul lui Israel si Iosafat, imparatul lui Iuda, sedeau fiecare pe scaunul lui de domnie, imbracati cu hainele lor imparatesti; sedeau in locul de la intrarea portii Samariei. Si toti prorocii proroceau inaintea lor.

18:10 Zedechia, fiul lui Chenaana, isi facuse niste coarne de fier si a zis: Asa vorbeste Domnul: Cu aceste coarne vei bate pe sirieni pana ii vei nimici.

18:11 Si toti prorocii au prorocit la fel, zicand: Suie-te la Ramot in Galaad, caci vei avea izbanda, si Domnul o va da in mainile imparatului.

18:12 Solul care se dusese sa cheme pe Mica i-a vorbit asa: Iata, prorocii cu un gand prorocesc de bine imparatului; cuvantul tau sa fie, dar, ca si cuvantul fiecaruia din ei! Vesteste de bine!

18:13 Mica a raspuns: Viu este Domnul ca voi vesti ce va spune Dumnezeul meu.

18:14 Cand a venit la imparat, imparatul i-a zis: Mica, sa ne ducem la lupta impotriva Ramotului din Galaad sau sa-mi vad de treaba? El a raspuns: Suiti-va! Caci veti avea izbanda, si vor fi dati in mainile voastre.

18:15 Si imparatul i-a zis: De cate ori va trebui sa te pun sa juri ca nu-mi vei spune decat adevarul in Numele Domnului?

18:16 Mica a raspuns: Vad tot Israelul risipit pe munti ca niste oi care n-au pastor; si Domnul a zis: Oamenii acestia n-au stapan, fiecare sa se intoarca in pace acasa!

18:17 Imparatul lui Israel a zis lui Iosafat: Nu ti-am spus eu? El nu-mi proroceste nimic bun, nu-mi proroceste decat rau.

18:18 Si Mica a zis: Ascultati, dar, cuvantul Domnului! Am vazut pe Domnul stand pe scaunul Sau de domnie, si toata oastea cerurilor stand la dreapta si la stanga Lui.

18:19 Si Domnul a zis: Cine va amagi pe Ahab, imparatul lui Israel, ca sa se suie la Ramot in Galaad si sa piara acolo? Au raspuns unul intr-un fel, altul, intr-altul.

18:20 Si un duh a venit si s-a infatisat inaintea Domnului, si a zis: Eu il voi amagi. Domnul i-a zis: Cum?

18:21 Voi iesi, a raspuns el, si voi fi un duh de minciuna in gura tuturor prorocilor lui. Domnul a zis: Il vei amagi si vei izbuti; iesi si fa asa.

18:22 Si acum, iata ca Domnul a pus un duh de minciuna in gura prorocilor tai care sunt de fata. Dar Domnul a vorbit rau impotriva ta.

18:23 Atunci Zedechia, fiul lui Chenaana, apropiindu-se, a lovit pe Mica peste obraz si a zis: Pe ce drum a iesit Duhul Domnului din mine ca sa-ti vorbeasca?

18:24 Mica a raspuns: Vei vedea in ziua cand vei umbla din odaie in odaie ca sa te ascunzi.

18:25 Imparatul lui Israel a zis: Luati pe Mica si duceti-l la Amon, capetenia cetatii, si la Ioas, fiul imparatului.

18:26 Si spuneti: Asa vorbeste imparatul: Bagati pe omul acesta in temnita si hraniti-l cu painea si cu apa intristarii, pana ma voi intoarce in pace.

18:27 Si Mica a zis: Daca te vei intoarce in pace, n-a vorbit Domnul prin mine! Apoi a mai zis: Voi, toate popoarele, auziti!

18:28 Imparatul lui Israel si Iosafat, imparatul lui Iuda, s-au suit la Ramot in Galaad.

18:29 Imparatul lui Israel a zis lui Iosafat: Vreau sa-mi schimb hainele, ca sa ma duc la lupta; dar tu, imbraca-te cu hainele tale. Si imparatul lui Israel si-a schimbat hainele, si s-au dus la lupta.

18:30 Imparatul Siriei daduse urmatoarea porunca mai marilor peste carele lui: Sa nu va luptati nici cu cel mic, nici cu cel mare, ci sa va luptati numai cu imparatul lui Israel.

18:31 Cand au zarit mai marii carelor pe Iosafat, au zis: Este imparatul lui Israel. Si l-au inconjurat ca sa lupte cu el. Iosafat a scos un tipat. Domnul l-a ajutat, si Dumnezeu i-a indepartat de la el.

18:32 Mai marii carelor, vazand ca nu era imparatul lui Israel, s-au departat de el.

18:33 Atunci un om a tras cu arcul la intamplare si a lovit pe imparatul lui Israel intre incheieturile armaturii. Imparatul a zis celui ce-i mana carul: Intoarce si scoate-ma din campul de bataie, caci sunt ranit.

18:34 Lupta a fost inversunata in ziua aceea. Imparatul lui Israel a stat in car, in fata sirienilor, pana seara, si a murit pe la apusul soarelui.