Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36]

2 Cronici
Capitolul 26

26:1 Tot poporul din Iuda a luat pe Ozia, care era in varsta de saisprezece ani, si l-a pus imparat in locul tatalui sau, Amatia.

26:2 Ozia a intarit Elotul si l-a adus iarasi sub stapanirea lui Iuda, dupa ce a adormit imparatul cu parintii sai.

26:3 Ozia avea saisprezece ani cand a ajuns imparat si a domnit cincizeci si doi de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Iecolia din Ierusalim.

26:4 El a facut ce este bine inaintea Domnului, intocmai cum facuse tatal sau Amatia.

26:5 A cautat pe Dumnezeu in timpul vietii lui Zaharia, care pricepea vedeniile lui Dumnezeu. Si in timpul cand a cautat pe Domnul, Dumnezeu l-a facut sa propaseasca.

26:6 A pornit cu razboi impotriva filistenilor. A daramat zidurile Gatului, zidurile Iabnei si zidurile Asdodului si a zidit cetati in tinutul Asdodului si intre filisteni.

26:7 Dumnezeu l-a ajutat impotriva filistenilor, impotriva arabilor care locuiau la Gur-Baal si impotriva maonitilor.

26:8 Amonitii aduceau daruri lui Ozia, si faima lui s-a intins pana la hotarele Egiptului, caci a ajuns foarte puternic.

26:9 Ozia a zidit turnuri la Ierusalim, pe poarta unghiului, pe poarta vaii si pe unghi, si le-a intarit.

26:10 A zidit turnuri in pustiu si a sapat multe fantani, pentru ca avea multe turme in vai si in campie, si plugari si vieri in munti si la Carmel, caci ii placea lucrarea pamantului.

26:11 Ozia avea o oaste de ostasi care mergeau la razboi in cete, socotite dupa numaratoarea facuta de logofatul Ieiel si dregatorul Maaseia si puse sub poruncile lui Hanania, una din capeteniile imparatului.

26:12 Tot numarul capilor caselor parintesti, al vitejilor, era de doua mii sase sute.

26:13 Ei porunceau peste o oaste de trei sute sapte mii cinci sute de ostasi in stare sa ajute pe imparat impotriva vrajmasului.

26:14 Ozia le-a dat pentru toata ostirea scuturi, sulite, coifuri, platose, arcuri si prastii.

26:15 A facut la Ierusalim masini iscodite de un mester, care aveau sa fie asezate pe turnuri si pe unghiuri ca sa arunce sageti si pietre mari. Faima lui s-a intins pana departe, caci a fost ajutat in chip minunat pana ce a ajuns foarte puternic.

26:16 Dar cand a ajuns puternic, inima i s-a inaltat si l-a dus la pieire. A pacatuit impotriva Domnului Dumnezeului sau, intrand in Templul Domnului ca sa arda tamaie pe altarul tamaierii.

26:17 Preotul Azaria a intrat dupa el cu optzeci de preoti ai Domnului, oameni de inima

26:18 care s-au impotrivit imparatului Ozia si i-au zis: N-ai drept, Ozia, sa aduci tamaie Domnului! Dreptul acesta il au preotii, fiii lui Aaron, care au fost sfintiti ca s-o aduca. Iesi din Sfantul Locas, caci faci un pacat! Si lucrul acesta nu-ti va face cinste inaintea Domnului Dumnezeu.

26:19 Ozia s-a maniat. In mana avea o cadelnita. Si, cum s-a maniat pe preoti, i-a izbucnit lepra pe frunte, in fata preotilor, in Casa Domnului, langa altarul tamaierii.

26:20 Marele preot Azaria si toti preotii si-au indreptat privirile spre el, si iata ca era plin de lepra pe frunte. L-au scos repede afara, si el insusi s-a grabit sa iasa, pentru ca Domnul il lovise.

26:21 Imparatul Ozia a fost lepros pana in ziua mortii si a locuit intr-o casa deosebita ca lepros, caci a fost izgonit din Casa Domnului. Si fiul sau Iotam era in fruntea casei imparatului si judeca poporul tarii.

26:22 Celelalte fapte ale lui Ozia, cele dintai si cele de pe urma, au fost scrise de Isaia, fiul lui Amot, prorocul.

26:23 Ozia a adormit cu parintii sai. Si l-au ingropat cu parintii sai in ogorul de inmormantare al imparatilor, caci ziceau: Este lepros. In locul lui a domnit fiul sau Iotam.