Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36]

2 Cronici
Capitolul 29

29:1 Ezechia a ajuns imparat la varsta de douazeci si cinci de ani si a domnit douazeci si noua de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Abia, fata lui Zaharia.

29:2 El a facut ce este bine inaintea Domnului, intocmai cum facuse tatal sau David.

29:3 In anul intai al domniei lui, in luna intai, a deschis usile Casei Domnului si le-a dres.

29:4 A adus pe preoti si pe leviti, pe care i-a strans in locul deschis dinspre rasarit,

29:5 si le-a zis: Ascultati-ma, levitilor! Acum sfintiti-va, sfintiti Casa Domnului Dumnezeului parintilor vostri si scoateti afara din Sfantul Locas ce este necurat.

29:6 Caci parintii nostri au pacatuit, au facut ce este rau inaintea Domnului Dumnezeului nostru. L-au parasit, si-au abatut privirile de la Cortul Domnului si i-au intors spatele.

29:7 Au inchis chiar usile pridvorului si au stins candelele, si n-au adus Dumnezeului lui Israel nici tamaie, nici arderi de tot in Sfantul Locas.

29:8 De aceea mania Domnului a fost peste Iuda si peste Ierusalim si i-a facut de groaza, de spaima si de bataie de joc, cum vedeti cu ochii vostri.

29:9 Si din pricina aceasta au cazut parintii nostri ucisi de sabie, si fiii nostri, fiicele noastre si nevestele noastre sunt in robie.

29:10 Am de gand, dar, sa fac legamant cu Domnul Dumnezeul lui Israel, pentru ca mania Lui aprinsa sa se abata de la noi.

29:11 Acum, fiilor, nu mai stati nepasatori; caci voi ati fost alesi de Domnul ca sa stati in slujba inaintea Lui, sa fiti slujitorii Lui si sa-I aduceti tamaie.

29:12 Si levitii s-au sculat: Mahat, fiul lui Amasai, Ioel, fiul lui Azaria, din fiii chehatitilor; si din fiii meraritilor: Chis, fiul lui Abdi, Azaria, fiul lui Iehaleleel; si din ghersoniti: Ioah, fiul lui Zima, Eden, fiul lui Ioah;

29:13 si din fiii lui Elitafan: Simri si Ieiel; si din fiii lui Asaf: Zaharia si Matania;

29:14 si din fiii lui Heman: Iehiel si Simei; si din fiii lui Iedutun: Semaia si Uziel.

29:15 Au adunat pe fratii lor si, dupa ce s-au sfintit, au venit sa curete si Casa Domnului, dupa porunca imparatului si dupa cuvintele Domnului.

29:16 Preotii au intrat inauntrul Casei Domnului ca s-o curete; au scos toate necuratiile pe care le-au gasit in Templul Domnului si le-au pus in curtea Casei Domnului, unde le-au adunat levitii ca sa le duca afara in paraul Chedron.

29:17 Au inceput aceste curatari in ziua intai a lunii intai; in a opta zi a lunii au intrat in pridvorul Domnului, si opt zile au curatat Casa Domnului; in a saisprezecea zi a lunii intai ispravisera.

29:18 S-au dus apoi la imparatul Ezechia si au zis: Am curatat toata Casa Domnului, altarul arderilor de tot cu toate uneltele lui si masa painilor pentru punerea inainte cu toate uneltele ei.

29:19 Am adus iarasi in stare buna si am curatat toate uneltele pe care le pangarise imparatul Ahaz in timpul domniei lui, cand cu faradelegile lui: sunt inaintea altarului Domnului.

29:20 Imparatul Ezechia s-a sculat dis-de-dimineata, a strans pe mai marii cetatii si s-a suit la Casa Domnului.

29:21 Au adus sapte vitei, sapte berbeci, sapte miei si sapte tapi, ca jertfa de ispasire pentru imparatie, pentru Sfantul Locas si pentru Iuda. Imparatul a poruncit preotilor, fiii lui Aaron, sa le aduca pe altarul Domnului.

29:22 Preotii au injunghiat boii si au strans sangele, pe care l-au stropit pe altar; au injunghiat berbecii si au stropit sangele pe altar; au injunghiat mieii si au stropit sangele pe altar.

29:23 Au adus apoi tapii ispasitori inaintea imparatului si inaintea adunarii, care si-au pus mainile peste ei.

29:24 Preotii i-au injunghiat si au turnat sangele la piciorul altarului, ca ispasire pentru pacatele intregului Israel; caci pentru tot Israelul poruncise imparatul sa se aduca arderea de tot si jertfa de ispasire.

29:25 A pus pe leviti in Casa Domnului cu chimvale, laute si harpe, dupa randuiala lui David, lui Gad, vazatorul imparatului, si prorocului Natan; caci astfel era porunca Domnului data prin prorocii Sai.

29:26 Levitii au luat loc cu instrumentele lui David, si preotii, cu trambitele.

29:27 Ezechia a poruncit sa aduca arderea de tot pe altar; si, in clipa cand a inceput arderea de tot, a inceput si cantarea Domnului, in sunetul trambitelor si instrumentelor lui David, imparatul lui Israel.

29:28 Toata adunarea s-a inchinat, au cantat cantarea si au sunat din trambite, pana s-a ispravit arderea de tot.

29:29 Si cand au ispravit de adus arderea de tot, imparatul si toti cei ce erau cu el au ingenuncheat si s-au inchinat.

29:30 Apoi imparatul Ezechia si capeteniile au zis levitilor sa laude pe Domnul cu cuvintele lui David si ale prorocului Asaf. L-au laudat cu bucurie si s-au plecat, si s-au inchinat.

29:31 Ezechia a luat atunci cuvantul si a zis: Acum, dupa ce v-ati sfintit in slujba Domnului, apropiati-va, aduceti dobitoacele pentru jertfa si aduceti jertfe de multumire la Casa Domnului. Si adunarea a adus dobitoacele pentru jertfa si a adus jertfe de multumire; si toti cei pe care-i indemna inima au adus arderi de tot.

29:32 Numarul arderilor de tot aduse de adunare a fost de saptezeci de boi, o suta de berbeci si doua sute de miei; toate aceste vite au fost jertfite ca ardere de tot Domnului.

29:33 Si au mai inchinat Domnului sase sute de boi si trei mii de oi.

29:34 Dar preotii erau in numar mic si n-au putut sa despoaie toate arderile de tot; i-au ajutat fratii lor, levitii, pana s-a ispravit lucrarea si pana s-au sfintit si ceilalti preoti; caci levitii s-au sfintit mai degraba decat preotii.

29:35 De altfel erau foarte multe arderi de tot, cu grasimile jertfelor de multumire si cu jertfele de bautura ale arderilor de tot. Astfel a fost asezata din nou slujba Casei Domnului.

29:36 Ezechia si tot poporul s-au bucurat ca Dumnezeu facuse pe popor cu voie buna, caci lucrul s-a facut pe neasteptate.