Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36]

2 Cronici
Capitolul 36

36:1 Poporul tarii a luat pe Ioahaz, fiul lui Iosia, si l-a pus imparat in locul tatalui sau la Ierusalim.

36:2 Ioahaz avea douazeci si trei de ani cand a ajuns imparat si a domnit trei luni la Ierusalim.

36:3 Imparatul Egiptului l-a dat jos de pe scaunul de domnie din Ierusalim si a pus peste tara un bir de o suta de talanti de argint si de un talant de aur.

36:4 Imparatul Egiptului a pus imparat peste Iuda si peste Ierusalim pe Eliachim, fratele lui Ioahaz, si i-a schimbat numele in Ioiachim. Neco a luat pe fratele sau Ioahaz si l-a dus in Egipt.

36:5 Ioiachim avea douazeci si cinci de ani cand a ajuns imparat si a domnit unsprezece ani la Ierusalim. El a facut ce este rau inaintea Domnului Dumnezeului sau.

36:6 Nebucadnetar, imparatul Babilonului, s-a suit impotriva lui si l-a legat cu lanturi de arama ca sa-l duca la Babilon.

36:7 Nebucadnetar a dus la Babilon unelte din Casa Domnului si le-a pus in casa lui in Babilon.

36:8 Celelalte fapte ale lui Ioiachim, uraciunile pe care le-a savarsit si raul ce se afla in el, sunt scrise in cartea imparatilor lui Israel si Iuda. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ioiachin.

36:9 Ioiachin avea opt ani cand a ajuns imparat si a domnit trei luni si zece zile la Ierusalim. El a facut ce este rau inaintea Domnului.

36:10 In anul urmator, imparatul Nebucadnetar l-a dus la Babilon impreuna cu uneltele scumpe ale Casei Domnului. Si a pus imparat peste Iuda si peste Ierusalim pe Zedechia, fratele lui Ioiachin.

36:11 Zedechia avea douazeci si unu de ani cand a ajuns imparat si a domnit unsprezece ani la Ierusalim.

36:12 El a facut ce este rau inaintea Domnului Dumnezeului sau; si nu s-a smerit inaintea prorocului Ieremia, care-i vorbea din partea Domnului.

36:13 S-a rasculat chiar impotriva imparatului Nebucadnetar, care-l pusese sa jure pe Numele lui Dumnezeu. Si-a intepenit grumazul si si-a invartosat inima pana acolo incat nu s-a intors la Domnul Dumnezeul lui Israel.

36:14 Toate capeteniile preotilor si poporul au inmultit si ei faradelegile, dupa toate uraciunile neamurilor; si au pangarit Casa Domnului, pe care o sfintise El in Ierusalim.

36:15 Domnul Dumnezeul parintilor lor a dat din vreme trimisilor Sai insarcinarea sa-i instiinteze, caci voia sa crute pe poporul Sau si Locasul Sau.

36:16 Dar ei si-au batut joc de trimisii lui Dumnezeu, I-au nesocotit cuvintele si au ras de prorocii Lui, pana cand mania Domnului impotriva poporului Sau a ajuns fara leac.

36:17 Atunci Domnul a facut sa se suie impotriva lor imparatul haldeilor si a ucis cu sabia pe tinerii lor in casa Locasului lor celui Sfant. N-a crutat nici pe tanar, nici pe tanara, nici pe batran, nici pe omul garbov sub povara perilor albi, ci a dat totul in mana lui.

36:18 Nebucadnetar a dus la Babilon toate uneltele din Casa Domnului, mari si mici, vistieriile Casei Domnului si vistieriile imparatului si ale capeteniilor lui.

36:19 Au ars Casa lui Dumnezeu, au daramat zidurile Ierusalimului, au pus foc tuturor caselor lui si au nimicit toate lucrurile scumpe.

36:20 Pe cei ce au scapat de sabie, Nebucadnetar i-a dus prinsi la Babilon. Ei i-au fost supusi, lui si fiilor lui, pana la stapanirea imparatiei persilor,

36:21 ca sa se implineasca cuvantul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, pana ce tara si-a tinut Sabatele ei si s-a odihnit tot timpul cat a fost pustiita, pana la implinirea celor saptezeci de ani.

36:22 In cel dintai an al lui Cirus, imparatul persilor, ca sa se implineasca cuvantul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cirus, imparatul persilor, care a pus sa se faca prin viu grai si prin scris aceasta vestire in toata imparatia lui:

36:23 Asa vorbeste Cirus, imparatul persilor: Domnul Dumnezeul cerurilor mi-a dat toate imparatiile pamantului si mi-a poruncit sa-I zidesc o Casa la Ierusalim in Iuda. Cine dintre voi este din poporul Lui? Domnul Dumnezeul lui sa fie cu el si sa plece!