Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

2 Imparati
Capitolul 1

1:1 Moab s-a razvratit impotriva lui Israel, dupa moartea lui Ahab.

1:2 Ahazia a cazut prin zabrelele odaii lui de sus, in Samaria, si s-a imbolnavit. A trimis niste soli si le-a zis: Duceti-va si intrebati pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului, ca sa stiu daca ma voi vindeca de boala aceasta.

1:3 Dar ingerul Domnului a zis lui Ilie, tisbitul: Scoala-te, suie-te inaintea solilor imparatului Samariei si spune-le: Oare nu este Dumnezeu in Israel, de va duceti sa intrebati pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului?

1:4 De aceea, asa vorbeste Domnul: Nu te vei mai da jos din patul in care te-ai suit, ci vei muri. Si Ilie a plecat.

1:5 Solii s-au intors la Ahazia. Si el le-a zis: Pentru ce v-ati intors?

1:6 Ei i-au raspuns: Un om s-a suit inaintea noastra si ne-a zis: Intoarceti-va la imparatul care v-a trimis si spuneti-i: Asa vorbeste Domnul: Oare nu este Dumnezeu in Israel, de trimiteti sa intrebe pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului? De aceea, nu te vei mai da jos din patul in care te-ai suit, ci vei muri.

1:7 Ahazia le-a zis: Ce infatisare avea omul acela care s-a suit inaintea voastra si v-a spus aceste cuvinte?

1:8 Ei au raspuns: Era un om imbracat cu o manta de par si incins cu o curea la mijloc. Si Ahazia a zis: Este Ilie, tisbitul.

1:9 A trimis la el pe o capetenie de cincizeci cu cei cincizeci de oameni ai lui. Capetenia aceasta s-a suit la Ilie, care sedea pe varful muntelui, si i-a zis: Omule al lui Dumnezeu, imparatul a zis: Coboara-te!

1:10 Ilie a raspuns capeteniei peste cincizeci: Daca sunt un om al lui Dumnezeu, sa se coboare foc din cer si sa te mistuie, pe tine si pe cei cincizeci de oameni ai tai! Si s-a coborat foc din cer si l-a mistuit pe el si pe cei cincizeci de oameni ai lui.

1:11 Ahazia a trimis din nou la el alta capetenie peste cincizeci cu cei cincizeci de oameni ai lui. Capetenia aceasta a luat cuvantul si a zis lui Ilie: Omule al lui Dumnezeu, asa a zis imparatul: Grabeste-te de te coboara!

1:12 Ilie le-a raspuns: Daca sunt un om al lui Dumnezeu, sa se coboare foc din cer si sa te mistuie, pe tine si pe cei cincizeci de oameni ai tai! Si s-a coborat for din cer si l-a mistuit, pe el si pe cei cincizeci de oameni ai lui.

1:13 Ahazia a trimis din nou o a treia capetenie peste cincizeci, impreuna cu cei cincizeci de oameni ai sai. Aceasta a treia capetenie peste cincizeci s-a suit; si, la sosire, si-a plecat genunchii inaintea lui Ilie si i-a zis, rugandu-l: Omule al lui Dumnezeu, te rog, viata mea si viata acestor cincizeci de oameni, slujitorii tai, sa fie scumpa inaintea ta!

1:14 Iata, s-a coborat foc din cer si a mistuit pe cele dintai doua capetenii peste cincizeci si pe cei cincizeci de oameni ai lor: dar acum, viata mea sa fie scumpa inaintea ta!

1:15 Ingerul Domnului a zis lui Ilie: Coboara-te impreuna cu el, n-ai nicio frica de el. Ilie s-a sculat si s-a coborat cu el la imparatul.

1:16 El i-a zis: Asa vorbeste Domnul: Pentru ca ai trimis soli sa intrebe pe Baal-Zebub, dumnezeul Ecronului, ca si cum n-ar fi in Israel Dumnezeu al carui cuvant sa-l poti intreba, nu te vei mai da jos din patul in care te-ai suit, ci vei muri.

1:17 Ahazia a murit, dupa cuvantul Domnului, rostit prin Ilie. Si in locul lui, a inceput sa domneasca Ioram, in al doilea an al lui Ioram, fiul lui Iosafat, imparatul lui Iuda; caci n-avea fiu.

1:18 Celelalte fapte ale lui Ahazia si ce a facut el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?