Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

2 Imparati
Capitolul 14

14:1 In al doilea an al lui Ioas, fiul lui Ioahaz, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Amatia, fiul lui Ioas, imparatul lui Iuda.

14:2 Avea douazeci si cinci de ani cand s-a facut imparat si a domnit douazeci si noua de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Ioadan, din Ierusalim.

14:3 El a facut ce este placut inaintea Domnului, totusi nu ca tatal sau David; ci a lucrat in totul cum lucrase tatal sau, Ioas.

14:4 Numai ca inaltimile nu le-a stricat; poporul tot mai aducea jertfe si tamaie pe inaltimi.

14:5 Cand s-a intarit imparatia in mainile lui, a lovit pe slujitorii sai care ucisesera pe tatal sau imparatul.

14:6 Dar n-a omorat pe fiii ucigasilor, caci asa este scris in cartea Legii lui Moise, unde Domnul da urmatoarea porunca: Sa nu se omoare parintii pentru copii, si sa nu se omoare copiii pentru parinti; ci fiecare sa fie omorat pentru pacatul lui.

14:7 A batut zece mii de edomiti in Valea Sarii. Si, in tot timpul razboiului, a luat Sela si a numit-o Iocteel, nume pe care l-a pastrat pana in ziua de azi.

14:8 Atunci Amatia a trimis niste soli la Ioas, fiul lui Ioahaz, fiul lui Iehu, imparatul lui Israel, sa-i spuna: Vino sa ne vedem fata!

14:9 Si Ioas, imparatul lui Israel, a trimis sa spuna lui Amatia, imparatul lui Iuda: Spinul din Liban a trimis sa spuna cedrului din Liban: Da pe fiica ta de nevasta fiului meu! Si fiarele salbatice din Liban au trecut si au calcat spinul in picioare.

14:10 Ai batut pe edomiti, si a inceput sa ti se inalte inima. Bucura-te mai bine de slava ta si stai acasa. Pentru ce sa starnesti un rau care ar aduce caderea ta si a lui Iuda?

14:11 Dar Amatia nu l-a ascultat. Si Ioas, imparatul lui Israel, s-a suit; si si-au vazut fata, el si Amatia, imparatul lui Iuda, la Bet-Semesul lui Iuda.

14:12 Iuda a fost batut de Israel si a fugit fiecare in cortul sau.

14:13 Ioas, imparatul lui Israel, a prins la Bet-Semes pe Amatia, imparatul lui Iuda, fiul lui Ioas, fiul lui Ahazia. Apoi a venit la Ierusalim si a facut o spartura de patru sute de coti in zidul Ierusalimului, de la poarta lui Efraim pana la poarta unghiului.

14:14 A luat tot aurul si argintul si toate vasele care se aflau in Casa Domnului si in vistieriile casei imparatului; a luat si ostatici si s-a intors in Samaria.

14:15 Celelalte fapte ale lui Ioas, ce a facut el, ispravile lui si razboiul pe care l-a avut cu Amatia, imparatul lui Iuda, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

14:16 Ioas a adormit cu parintii sai si a fost ingropat la Samaria cu imparatii lui Israel. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ieroboam.

14:17 Amatia, fiul lui Ioas, imparatul lui Iuda, a trait cincisprezece ani dupa moartea lui Ioas, fiul lui Ioahaz, imparatul lui Israel.

14:18 Celelalte fapte ale lui Amatia nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

14:19 Impotriva lui s-a facut o uneltire la Ierusalim. El a fugit la Lachis, dar l-au urmarit si la Lachis, unde l-au omorat.

14:20 L-au dus pe cai, si a fost ingropat la Ierusalim cu parintii sai, in cetatea lui David.

14:21 Si tot poporul lui Iuda a luat pe Azaria, in varsta de saisprezece ani, si l-a pus imparat in locul tatalui sau, Amatia.

14:22 Azaria a zidit iarasi Elatul si l-a adus din nou sub stapanirea lui Iuda, dupa ce a adormit imparatul cu parintii sai.

14:23 In al cincisprezecelea an al lui Amatia, fiul lui Ioas, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca la Samaria, Ieroboam, fiul lui Ioas, imparatul lui Israel. A domnit patruzeci si unu de ani.

14:24 El a facut ce este rau inaintea Domnului; nu s-a abatut de la niciunul din pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca.

14:25 A luat inapoi hotarele lui Israel, de la intrarea Hamatului pana la marea campiei, dupa cuvantul pe care-l rostise Domnul Dumnezeul lui Israel prin robul Sau Iona, prorocul, fiul lui Amitai, din Gat-Hefer.

14:26 Caci Domnul a vazut ca necazul lui Israel ajunsese prea mare, a vazut si stramtorarea in care se aflau, si robii si oamenii slobozi, fara sa fie cineva care sa vina in ajutorul lui Israel.

14:27 Domnul nu hotarase sa stearga numele lui Israel de sub ceruri, si i-a izbavit prin Ieroboam, fiul lui Ioas.

14:28 Celelalte fapte ale lui Ieroboam, tot ce a facut el, ispravile lui la razboi si cum a adus iarasi sub stapanirea lui Israel Damascul si Hamatul, care fusesera ale lui Iuda, nu sunt scrise oare toate acestea in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

14:29 Ieroboam a adormit cu parintii sai, cu imparatii lui Israel. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Zaharia.