Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

2 Imparati
Capitolul 15

15:1 In al douazeci si saptelea an al lui Ieroboam, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Azaria, fiul lui Amatia, imparatul lui Iuda.

15:2 Avea saisprezece ani cand a ajuns imparat, si a domnit cincizeci si doi de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Iecolia, din Ierusalim.

15:3 El a facut ce este placut inaintea Domnului, intocmai cum facuse tatal sau, Amatia.

15:4 Numai ca inaltimile nu le-a stricat; poporul tot mai aducea jertfe si tamaie pe inaltimi.

15:5 Domnul a lovit pe imparat cu lepra, si el a fost lepros pana in ziua mortii si a locuit intr-o casa deosebita. Si Iotam, fiul imparatului, era in fruntea casei si judeca poporul tarii.

15:6 Celelalte fapte ale lui Azaria si tot ce a facut el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

15:7 Azaria a adormit cu parintii sai, si l-au ingropat cu parintii sai in cetatea lui David. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Iotam.

15:8 In al treizeci si optulea an al lui Azaria, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste Israel la Samaria Zaharia, fiul lui Ieroboam. A domnit sase luni.

15:9 El a facut ce este rau inaintea Domnului, ca si parintii lui; nu s-a abatut de la pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca.

15:10 Salum, fiul lui Iabes, a uneltit impotriva lui, l-a lovit inaintea poporului si l-a omorat; si, in locul lui, a domnit el.

15:11 Celelalte fapte ale lui Zaharia sunt scrise in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel.

15:12 Astfel s-a implinit ce spusese lui Iehu, Domnul, cand zisese: Fiii tai pana la al patrulea neam vor sedea pe scaunul de domnie al lui Israel.

15:13 Salum, fiul lui Iabes, a inceput sa domneasca in al treizeci si noualea an al lui Ozia, imparatul lui Iuda. A domnit o luna la Samaria.

15:14 Menahem, fiul lui Gadi, s-a suit din Tirta si a venit la Samaria, a lovit in Samaria pe Salum, fiul lui Iabes, si l-a omorat; si, in locul lui, a domnit el.

15:15 Celelalte fapte ale lui Salum si uneltirea pe care a facut-o sunt scrise in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel.

15:16 Atunci Menahem a batut Tifsahul si pe toti cei ce erau in el, cu tinutul lui dinspre Tirta; l-a batut pentru ca nu-si deschisese portile. Si a spintecat pantecele tuturor femeilor insarcinate.

15:17 In al treizeci si noualea an al lui Azaria, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste Israel Menahem, fiul lui Gadi. A domnit zece ani la Samaria.

15:18 El a facut ce este rau inaintea Domnului; nu s-a abatut, cat a trait, de la pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca.

15:19 Pul, imparatul Asiriei, a venit in tara. Si Menahem a dat lui Pul o mie de talanti de argint ca sa-l ajute sa-si intareasca domnia.

15:20 Menahem a ridicat argintul acesta de la toti cei cu avere din Israel, ca sa-l dea imparatului Asiriei; i-a pus sa dea fiecare cate cincizeci de sicli de argint. Imparatul Asiriei s-a intors inapoi si nu s-a oprit atunci in tara.

15:21 Celelalte fapte ale lui Menahem si tot ce a facut el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

15:22 Menahem a adormit cu parintii sai. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Pecahia.

15:23 In al cincizecilea an al lui Azaria, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste Israel la Samaria, Pecahia, fiul lui Menahem. A domnit doi ani.

15:24 El a facut ce este rau inaintea Domnului; nu s-a abatut de la pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca.

15:25 Pecah, fiul lui Remalia, slujbasul lui, a uneltit impotriva lui; l-a lovit la Samaria, in palatul casei imparatului, ca si pe Argob si Arie; avea cu el cincizeci de oameni dintre fiii galaaditilor. A omorat astfel pe Pecahia si a domnit in locul lui.

15:26 Celelalte fapte ale lui Pecahia si tot ce a facut el sunt scrise in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel.

15:27 In al cincizeci si doilea an al lui Azaria, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste Israel la Samaria Pecah, fiul lui Remalia. A domnit douazeci de ani.

15:28 El a facut ce este rau inaintea Domnului; nu s-a abatut de la pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca.

15:29 Pe vremea lui Pecah, imparatul lui Israel, a venit Tiglat-Pileser, imparatul Asiriei, si a luat Iionul, Abel-Bet-Maaca, Ianoah, Chedes, Hator, Galaad si Galileea, toata tara lui Neftali, si pe locuitori i-a dus in prinsoare in Asiria.

15:30 Osea, fiul lui Ela, a facut o uneltire impotriva lui Pecah, fiul lui Remalia, l-a lovit si l-a omorat, si a domnit el in locul lui, in al douazecilea an al lui Iotam, fiul lui Ozia.

15:31 Celelalte fapte ale lui Pecah si tot ce a facut el sunt scrise in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel.

15:32 In al doilea an al lui Pecah, fiul lui Remalia, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Iotam, fiul lui Ozia, imparatul lui Iuda.

15:33 Avea douazeci si cinci de ani cand a ajuns imparat si a domnit saisprezece ani la Ierusalim. Mama sa se chema Ierusa, fata lui Tadoc.

15:34 El a facut ce este placut inaintea Domnului; a lucrat intocmai ca tatal sau, Ozia.

15:35 Numai ca inaltimile nu le-a stricat; poporul tot mai aducea jertfe si tamaie pe inaltimi. Iotam a zidit poarta cea mai inalta a Casei Domnului.

15:36 Celelalte fapte ale lui Iotam si tot ce a facut el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

15:37 In vremea aceea, Domnul a inceput sa trimita impotriva lui Iuda pe Retin, imparatul Siriei, si pe Pecah, fiul lui Remalia.

15:38 Iotam a adormit cu parintii sai si a fost ingropat cu parintii sai in cetatea tatalui sau David. Si in locul lui a domnit fiul sau Ahaz.