Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

2 Imparati
Capitolul 17

17:1 In al doisprezecelea an al lui Ahaz, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste Israel la Samaria Osea, fiul lui Ela. A domnit noua ani.

17:2 El a facut ce este rau inaintea Domnului, totusi nu ca imparatii lui Israel dinaintea lui.

17:3 Salmanasar, imparatul Asiriei, s-a suit impotriva lui; si Osea i s-a supus si i-a platit un bir.

17:4 Dar imparatul Asiriei a descoperit o uneltire la Osea, caci trimisese soli lui So, imparatul Egiptului, si nu mai platea pe fiecare an birul imparatului Asiriei. Imparatul Asiriei l-a inchis si l-a pus in lanturi intr-o temnita.

17:5 Si imparatul Asiriei a strabatut toata tara si s-a suit impotriva Samariei, pe care a impresurat-o timp de trei ani.

17:6 In al noualea an al lui Osea, imparatul Asiriei a luat Samaria si a dus pe Israel in robie in Asiria, l-a pus sa locuiasca la Halah si la Habor, langa raul Gozan si in cetatile mezilor.

17:7 Lucrul acesta s-a intamplat pentru ca copiii lui Israel au pacatuit impotriva Domnului Dumnezeului lor care-i scosese din tara Egiptului, de sub mana lui faraon, imparatul Egiptului, si pentru ca s-au inchinat la alti dumnezei.

17:8 Au urmat obiceiurile neamurilor pe care Domnul le izgonise dinaintea copiilor lui Israel si obiceiurile randuite de imparatii lui Israel.

17:9 Copiii lui Israel au facut pe ascuns impotriva Domnului Dumnezeului lor lucruri care nu sunt bune. Si-au zidit inaltimi in toate cetatile lor, de la turnurile strajerilor pana la cetatile intarite.

17:10 Si-au ridicat stalpi idolesti si Astartei pe orice deal si sub orice copac verde.

17:11 Si acolo au ars tamaie pe toate inaltimile, ca si neamurile pe care le izgonise Domnul dinaintea lor, si au facut lucruri rele, prin care au maniat pe Domnul.

17:12 Au slujit idolilor, despre care Domnul le zisese: Sa nu faceti lucrul acesta!

17:13 Domnul a instiintat pe Israel si Iuda prin toti prorocii Lui, prin toti vazatorii si le-a zis: Intoarceti-va de la caile voastre cele rele si paziti poruncile si randuielile Mele, urmand in totul Legea pe care am dat-o parintilor vostri si pe care v-am trimis-o prin robii Mei prorocii.

17:14 Dar ei n-au ascultat, si-au intepenit grumazul, ca si parintii lor, care nu crezusera in Domnul Dumnezeul lor.

17:15 N-au vrut sa stie de legile Lui, de legamantul pe care-l facuse cu parintii lor si de instiintarile pe care li le daduse. S-au luat dupa lucruri de nimic, si ei insisi n-au fost decat nimic, si dupa neamurile in mijlocul carora traiau, macar ca Domnul le poruncise sa nu se ia dupa ele.

17:16 Au parasit toate poruncile Domnului Dumnezeului lor, si-au facut vitei turnati, au facut idoli de ai Astarteii, s-au inchinat inaintea intregii ostiri a cerurilor si au slujit lui Baal.

17:17 Au trecut prin foc pe fiii si fiicele lor, s-au dedat la ghicire si vrajitorii si s-au vandut ca sa faca ce este rau inaintea Domnului, maniindu-L.

17:18 De aceea Domnul S-a maniat foarte tare impotriva lui Israel, si i-a indepartat de la fata Lui. - N-a ramas decat semintia lui Iuda:

17:19 si chiar Iuda nu pazise poruncile Domnului Dumnezeului lui, ci se luase dupa obiceiurile randuite de Israel. -

17:20 Domnul a lepadat tot neamul lui Israel; i-a smerit, i-a dat in mainile jefuitorilor si a sfarsit prin a-i izgoni dinaintea fetei Lui.

17:21 Caci Israel se dezlipise de casa lui David si facusera imparat pe Ieroboam, fiul lui Nebat, care-i abatuse de la Domnul si facuse pe Israel sa savarseasca un mare pacat.

17:22 Copiii lui Israel se dadusera la toate pacatele pe care le facuse Ieroboam; nu s-au abatut de la ele,

17:23 pana ce Domnul a izgonit pe Israel dinaintea Lui, cum vestise prin toti slujitorii Sai proroci. Si Israel a fost dus in robie, departe de tara lui, in Asiria, unde a ramas pana in ziua de azi.

17:24 Imparatul Asiriei a adus oameni din Babilon, din Cuta, din Ava, din Hamat si din Sefarvaim si i-a asezat in cetatile Samariei in locul copiilor lui Israel. Au pus stapanire pe Samaria si au locuit in cetatile ei.

17:25 Cand au inceput sa locuiasca aici, nu se temeau de Domnul, si Domnul a trimis impotriva lor niste lei care-i omorau.

17:26 Atunci au spus imparatului Asiriei: Neamurile pe care le-ai stramutat si le-ai asezat in cetatile Samariei nu cunosc felul in care sa slujeasca Dumnezeului tarii, si El a trimis impotriva lor niste lei care le omoara, pentru ca nu cunosc felul in care trebuie sa slujeasca Dumnezeului tarii.

17:27 Imparatul Asiriei a dat urmatoarea porunca: Trimiteti pe unul din preotii pe care i-ati luat de acolo in robie; sa plece sa se aseze acolo si sa le invete felul in care sa slujeasca Dumnezeului tarii.

17:28 Unul din preotii care fusesera luati robi din Samaria a venit de s-a asezat la Betel si le-a invatat cum sa se teama de Domnul.

17:29 Dar neamurile si-au facut fiecare dumnezeii sai in cetatile pe care le locuiau si i-au asezat in templele idolesti din inaltimile zidite de samariteni.

17:30 Oamenii din Babilon au facut pe Sucot-Benot, oamenii din Cut au facut pe Nergal, cei din Hamat au facut pe Asima,

17:31 cei din Ava au facut pe Nibhaz si Tartac; cei din Sefarvaim isi ardeau copiii in foc in cinstea lui Adramelec si Anamelec, dumnezeii din Sefarvaim.

17:32 Totodata se inchinau si Domnului si si-au facut preoti ai inaltimilor, luati din tot poporul: preotii acestia aduceau pentru ei jertfe in templele din inaltimi.

17:33 Astfel se inchinau Domnului, dar slujeau in acelasi timp si dumnezeilor lor, dupa obiceiul neamurilor de unde fusesera mutati.

17:34 Pana in ziua de astazi isi urmeaza ei obiceiurile de la inceput: nu se inchina Domnului si nu se tin nici de legile si randuielile lor, nici de legile si poruncile date de Domnul copiilor lui Iacov, caruia i-a pus numele Israel.

17:35 Domnul facuse legamant cu ei si le daduse porunca aceasta: Sa nu va temeti de alti dumnezei; sa nu va inchinati inaintea lor, sa nu le slujiti si sa nu le aduceti jertfe.

17:36 Ci sa va temeti de Domnul, care v-a scos din tara Egiptului cu o mare putere si cu bratul intins; inaintea Lui sa va inchinati si Lui sa-I aduceti jertfe.

17:37 Sa paziti si sa impliniti intotdeauna invataturile, randuielile, Legea si poruncile pe care vi le-a scris El si sa nu va temeti de alti dumnezei.

17:38 Sa nu uitati legamantul pe care l-am facut cu voi si sa nu va temeti de alti dumnezei.

17:39 Ci sa va temeti de Domnul Dumnezeul vostru; si El va va izbavi din mana tuturor vrajmasilor vostri.

17:40 Ei n-au ascultat si au urmat obiceiurile lor de la inceput.

17:41 Neamurile acestea se temeau de Domnul, si slujeau si chipurilor lor cioplite; si copiii lor si copiii copiilor lor fac pana in ziua de azi ce au facut parintii lor.