Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

2 Imparati
Capitolul 18

18:1 In al treilea an al lui Osea, fiul lui Ela, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Ezechia, fiul lui Ahaz, imparatul lui Iuda.

18:2 Avea douazeci si cinci de ani cand a ajuns imparat si a domnit douazeci si noua de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Abi, fata lui Zaharia.

18:3 El a facut ce este placut inaintea Domnului, intocmai cum facuse tatal sau David.

18:4 A indepartat inaltimile, a sfaramat stalpii idolesti, a taiat Astarteile si a sfaramat in bucati sarpele de arama pe care-l facuse Moise, caci copiii lui Israel arsesera pana atunci tamaie inaintea lui: il numeau Nehustan.

18:5 El si-a pus increderea in Domnul Dumnezeul lui Israel; si dintre toti imparatii lui Iuda, care au venit dupa el sau care au fost inainte de el, n-a fost niciunul ca el.

18:6 El s-a alipit de Domnul, nu s-a abatut de la El si a pazit poruncile pe care le daduse lui Moise, Domnul.

18:7 Si Domnul a fost cu Ezechia, care a izbutit in tot ce a facut. El s-a rasculat impotriva imparatului Asiriei si nu i-a mai fost supus.

18:8 A batut pe filisteni pana la Gaza si le-a pustiit tinutul, de la toate turnurile de paza pana la cetatile intarite.

18:9 In al patrulea an al imparatului Ezechia, care era al saptelea an al lui Osea, fiul lui Ela, imparatul lui Israel, Salmanasar, imparatul Asiriei, s-a suit impotriva Samariei si a impresurat-o.

18:10 Dupa trei ani a luat-o, in al saselea an al lui Ezechia, care era al noualea an al lui Osea, imparatul lui Israel: atunci a fost luata Samaria.

18:11 Imparatul Asiriei a dus pe Israel rob in Asiria si i-a asezat la Halah si Habor, langa raul Gozan si in cetatile mezilor,

18:12 pentru ca n-ascultasera de glasul Domnului Dumnezeului lor si calcasera legamantul Lui; pentru ca nici n-ascultasera, nici nu implinisera tot ce poruncise Moise, robul Domnului.

18:13 In al paisprezecelea an al imparatului Ezechia, Sanherib, imparatul Asiriei, s-a suit impotriva tuturor cetatilor intarite din Iuda si a pus stapanire pe ele.

18:14 Ezechia, imparatul lui Iuda, a trimis sa spuna imparatului Asiriei la Lachis: Am gresit! Departeaza-te de mine. Ce vei pune asupra mea voi purta. Si imparatul Asiriei a cerut lui Ezechia, imparatul lui Iuda, trei sute de talanti de argint si treizeci de talanti de aur.

18:15 Ezechia a dat tot argintul care se afla in Casa Domnului si in vistieriile casei imparatului.

18:16 Atunci a luat Ezechia, imparatul lui Iuda, si a dat imparatului Asiriei aurul cu care acoperise usile si usorii Templului Domnului.

18:17 Imparatul Asiriei a trimis din Lachis la Ierusalim, la imparatul Ezechia, pe Tartan, Rab-Saris si pe Rabsache cu o ostire puternica. S-au suit si au ajuns la Ierusalim. Cand s-au suit si au ajuns, s-au oprit la canalul de apa al iazului de sus, pe drumul care duce in ogorul inalbitorului.

18:18 Au chemat pe imparat; si Eliachim, fiul lui Hilchia, mai marele peste casa imparatului, s-a dus la ei cu Sebna, logofatul, si cu Ioah, fiul lui Asaf, arhivarul.

18:19 Rabsache le-a zis: Spuneti lui Ezechia: Asa vorbeste marele imparat, imparatul Asiriei: Ce este increderea aceasta pe care te bizui?

18:20 Tu ai zis: Pentru razboi trebuie chibzuinta si putere. Dar acestea sunt doar vorbe in vant. In cine, dar, ti-ai pus increderea de te-ai rasculat impotriva mea?

18:21 Iata, ai pus-o in Egipt, ai luat in ajutor trestia aceea franta, care inteapa si strapunge mana oricui se sprijina pe ea: asa este faraon, imparatul Egiptului, pentru toti cei ce se incred in el.

18:22 Poate ca imi veti spune: In Domnul Dumnezeul nostru ne incredem. Dar nu este El acela ale carui inaltimi si altare le-a indepartat Ezechia, zicand lui Iuda si Ierusalimului: Sa va inchinati inaintea altarului acestuia la Ierusalim?

18:23 Acum fa o invoiala cu stapanul meu, imparatul Asiriei: iti voi da doua mii de cai, sa vedem daca poti din partea ta sa dai atatia calareti ca sa incalece pe ei.

18:24 Si cum ai putea indeparta o capetenie din cei mai mici slujitori ai stapanului meu? Iti pui increderea in Egipt pentru care si calareti.

18:25 De altfel, oare fara voia Domnului m-am suit eu impotriva acestui loc, ca sa-l nimicesc? Domnul mi-a zis: Suie-te impotriva tarii acesteia si nimiceste-o.

18:26 Eliachim, fiul lui Hilchia, Sebna si Ioah au zis lui Rabsache: Vorbeste robilor tai in limba aramaica, fiindca o intelegem; nu ne vorbi in limba iudaica, in auzul poporului de pe zid.

18:27 Rabsache le-a raspuns: Oare stapanului tau si tie m-a trimis stapanul meu sa spun aceste vorbe? Oare nu acestor oameni care stau pe zid sa-si manance balega si sa-si bea udul cu voi?

18:28 Atunci Rabsache, inaintand, a strigat cu glas tare in limba iudaica si a zis: Ascultati cuvantul marelui imparat, imparatul Asiriei!

18:29 Asa vorbeste imparatul: Sa nu va insele Ezechia, caci nu va putea sa va izbaveasca din mana mea.

18:30 Sa nu va faca Ezechia sa va incredeti in Domnul, zicand: Domnul ne va izbavi, si cetatea aceasta nu va fi data in mainile imparatului Asiriei.

18:31 N-ascultati de Ezechia; caci asa vorbeste imparatul Asiriei: Faceti pace cu mine, supuneti-va mie, si fiecare din voi va manca din via lui si din smochinul lui, fiecare va bea apa din fantana lui,

18:32 pana voi veni si va voi duce intr-o tara ca a voastra, intr-o tara cu grau si cu vin, o tara cu paine si vii, o tara cu maslini de untdelemn si miere, si veti trai si nu veti muri. N-ascultati, dar, de Ezechia, care va amageste zicand: Domnul ne va izbavi.

18:33 Oare dumnezeii neamurilor au izbavit ei fiecare tara lui din mana imparatului Asiriei?

18:34 Unde sunt dumnezeii Hamatului si Arpadului? Unde sunt dumnezeii Sefarvaimului, Henei si Ivei? Au izbavit ei Samaria din mana mea?

18:35 Care dintre toti dumnezeii acestor tari si-au izbavit tara din mana mea, pentru ca si Domnul sa izbaveasca Ierusalimul din mana mea?

18:36 Poporul a tacut si nu i-a raspuns o vorba; caci imparatul daduse porunca aceasta: Sa nu-i raspundeti.

18:37 Si Eliachim, fiul lui Hilchia, capetenia casei imparatului, Sebna, logofatul, si Ioah, fiul lui Asaf, scriitorul, au venit la Ezechia cu hainele sfasiate si i-au spus cuvintele lui Rabsache.