Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

2 Imparati
Capitolul 2

2:1 Cand a voit Domnul sa ridice pe Ilie la cer intr-un vartej de vant, Ilie pleca din Ghilgal cu Elisei.

2:2 Ilie a zis lui Elisei: Ramai aici, te rog, caci Domnul ma trimite pana la Betel. Elisei a raspuns: Viu este Domnul si viu este sufletul tau ca nu te voi parasi. Si s-au coborat la Betel.

2:3 Fiii prorocilor, care erau la Betel, au iesit la Elisei si i-au zis: Stii ca Domnul rapeste astazi pe stapanul tau deasupra capului tau? Si el a raspuns: Stiu si eu, dar taceti.

2:4 Ilie i-a zis: Eliseie, ramai aici, te rog, caci Domnul ma trimite la Ierihon. El a raspuns: Viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca nu te voi parasi! Si au ajuns la Ierihon.

2:5 Fiii prorocilor, care erau la Ierihon, s-au apropiat de Elisei si i-au zis: Stii ca Domnul rapeste azi pe stapanul tau deasupra capului tau? Si el a raspuns: Stiu si eu; dar taceti.

2:6 Ilie i-a zis: Ramai aici, te rog, caci Domnul ma trimite la Iordan. El a raspuns: Viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca nu te voi parasi. Si amandoi si-au vazut de drum.

2:7 Cincizeci de insi dintre fiii prorocilor au sosit si s-au oprit la o departare oarecare in fata lor, si ei amandoi s-au oprit pe malul Iordanului.

2:8 Atunci Ilie si-a luat mantaua, a facut-o sul si a lovit cu ea apele, care s-au despartit intr-o parte si intr-alta, si au trecut amandoi pe uscat.

2:9 Dupa ce au trecut, Ilie a zis lui Elisei: Cere ce vrei sa-ti fac, inainte ca sa fiu rapit de la tine. Elisei a raspuns: Te rog sa vina peste mine o indoita masura din duhul tau!

2:10 Ilie a zis: Greu lucru ceri. Dar daca ma vei vedea cand voi fi rapit de la tine, asa ti se va intampla; daca nu, nu ti se va intampla asa.

2:11 Pe cand mergeau ei vorbind, iata ca un car de foc si niste cai de foc i-au despartit pe unul de altul, si Ilie s-a inaltat la cer intr-un vartej de vant.

2:12 Elisei se uita si striga: Parinte! Parinte! Carul lui Israel si calarimea lui! Si nu l-a mai vazut. Apucandu-si hainele, le-a sfasiat in doua bucati

2:13 si a ridicat mantaua, careia ii daduse drumul Ilie. Apoi s-a intors si s-a oprit pe malul Iordanului;

2:14 a luat mantaua, careia ii daduse Ilie drumul, si a lovit apele cu ea si a zis: Unde este acum Domnul Dumnezeul lui Ilie? Si a lovit apele, care s-au despartit intr-o parte si in alta, si Elisei a trecut.

2:15 Fiii prorocilor care erau in fata Ierihonului, cand l-au vazut, au zis: Duhul lui Ilie a venit peste Elisei. Si i-au iesit inainte si s-au inchinat pana la pamant inaintea lui.

2:16 Ei i-au zis: Iata ca intre slujitorii tai sunt cincizeci de oameni viteji; vrei sa se duca sa caute pe stapanul tau? Poate ca Duhul Domnului l-a dus si l-a aruncat pe vreun munte sau in vreo vale. El a raspuns: Nu-i trimiteti.

2:17 Dar ei au staruit multa vreme de el. Si el a zis: Trimiteti-i. Au trimis pe cei cincizeci de oameni, care au cautat pe Ilie trei zile si nu l-au gasit.

2:18 Cand s-au intors la Elisei, care era la Ierihon, el le-a zis: Nu v-am spus sa nu va duceti?

2:19 Oamenii din cetate au zis lui Elisei: Iata, asezarea cetatii este buna, dupa cum vede domnul meu; dar apele sunt rele, si tara este stearpa.

2:20 El a zis: Aduceti-mi un blid nou si puneti sare in el. Si i-au adus.

2:21 Apoi s-a dus la izvorul apelor si a aruncat sare in el si a zis: Asa vorbeste Domnul: Vindec apele acestea; nu va mai veni din ele nici moarte, nici sterpiciune.

2:22 Si apele au fost vindecate pana in ziua aceasta, dupa cuvantul pe care-l rostise Domnul.

2:23 De acolo s-a suit la Betel. Si pe cand mergea pe drum, niste baietasi au iesit din cetate si si-au batut joc de el. Ei ii ziceau: Suie-te, plesuvule! Suie-te, plesuvule!

2:24 El s-a intors sa-i priveasca si i-a blestemat in Numele Domnului. Atunci au iesit doi ursi din padure si au sfasiat patruzeci si doi din acesti copii.

2:25 De acolo s-a dus pe muntele Carmel, de unde s-a intors la Samaria.