Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

2 Imparati
Capitolul 4

4:1 O femeie dintre nevestele fiilor prorocilor a strigat lui Elisei: Robul tau, barbatul meu, a murit, si stii ca robul tau se temea de Domnul; si cel ce l-a imprumutat a venit sa ia cei doi copii ai mei si sa-i faca robi.

4:2 Elisei i-a zis: Ce pot sa fac pentru tine? Spune-mi ce ai acasa? Ea a raspuns: Roaba ta n-are acasa decat un vas cu untdelemn.

4:3 Si el a zis: Du-te de cere vase de afara de la toti vecinii tai, vase goale, si nu cere putine.

4:4 Cand te vei intoarce, inchide usa dupa tine si dupa copiii tai; toarna din untdelemn in toate aceste vase si pune deoparte pe cele pline.

4:5 Atunci ea a plecat de la el. A inchis usa dupa ea si dupa copiii ei; ei ii apropiau vasele, si ea turna din untdelemn in ele.

4:6 Cand s-au umplut vasele, ea a zis fiului sau: Mai da-mi un vas. Dar el i-a raspuns: Nu mai este niciun vas. Si n-a mai curs untdelemn.

4:7 Ea s-a dus de a spus omului lui Dumnezeu lucrul acesta. Si el a zis: Du-te de vinde untdelemnul si plateste-ti datoria; iar cu ce va ramane, vei trai tu si fiii tai.

4:8 Intr-o zi, Elisei trecea prin Sunem. Acolo era o femeie bogata. Ea a staruit de el sa primeasca sa manance la ea. Si ori de cate ori trecea, se ducea sa manance la ea.

4:9 Ea a zis barbatului ei: Iata, stiu ca omul acesta care trece intotdeauna pe la noi este un om sfant al lui Dumnezeu.

4:10 Sa facem o mica odaie sus, cu ziduri, si sa punem in ea un pat pentru el, o masa, un scaun si un sfesnic, ca sa stea acolo cand va veni la noi.

4:11 Elisei, intorcandu-se la Sunem, s-a dus in odaia de sus si s-a culcat acolo.

4:12 El a zis slujitorului sau, Ghehazi: Cheama pe sunamita aceasta! Ghehazi a chemat-o, si ea a venit inaintea lui.

4:13 Si Elisei a zis lui Ghehazi: Spune-i: Iata, pentru noi tu ti-ai facut toata tulburarea aceasta, noi ce putem face pentru tine? Trebuie sa vorbim pentru tine imparatului sau capeteniei ostirii? Ea a raspuns: Eu locuiesc linistita in mijlocul poporului meu.

4:14 Si el a zis: Ce sa fac pentru ea? Ghehazi a raspuns: Ea n-are fiu, si barbatul ei este batran.

4:15 Si el a zis: Cheam-o! Ghehazi a chemat-o, si ea a venit la usa.

4:16 Elisei i-a zis: La anul, pe vremea aceasta, vei tine in brate un fiu. Si ea a zis: Nu! domnul meu, omule al lui Dumnezeu, nu amagi pe roaba ta!

4:17 Femeia a ramas insarcinata si a nascut un fiu chiar pe vremea aceea, in anul urmator, cum ii spusese Elisei.

4:18 Copilul s-a facut mare. Si intr-o zi, cand se dusese pe la tatal sau la seceratori,

4:19 a zis tatalui sau: Capul meu! Capul meu! Tatal a zis slujitorului sau: Du-l la mama sa!

4:20 Slujitorul l-a luat si l-a dus la mama sa. Si copilul a stat pe genunchii mamei sale pana la amiaza, si apoi a murit.

4:21 Ea s-a suit, l-a culcat pe patul omului lui Dumnezeu, a inchis usa dupa ea si a iesit.

4:22 A chemat pe barbatul ei si a zis: Trimite-mi, te rog, un slujitor si o magarita; vreau sa ma duc in graba la omul lui Dumnezeu, si apoi ma voi intoarce.

4:23 Si el a zis: Pentru ce vrei sa te duci astazi la el? Doar nu este nici luna noua, nici Sabat. Ea a raspuns: Fii pe pace!

4:24 Apoi a pus saua pe magarita si a zis slujitorului sau: Mana si pleaca, sa nu opresti pe drum decat cand ti-oi spune.

4:25 Ea a plecat deci si s-a dus la omul lui Dumnezeu, pe muntele Carmel. Omul lui Dumnezeu a vazut-o de departe si a zis slujitorului sau, Ghehazi: Iata pe sunamita aceea!

4:26 Acum, alearga, dar, inaintea ei si spune-i: Esti bine? Barbatul tau si copilul sunt bine? Ea a raspuns: Bine.

4:27 Si cum a ajuns la omul lui Dumnezeu pe munte, i-a imbratisat picioarele. Ghehazi s-a apropiat s-o dea inapoi. Dar omul lui Dumnezeu a zis: Las-o, caci este tare amarata, si Domnul mi-a ascuns lucrul acesta si nu mi l-a facut cunoscut.

4:28 Atunci ea a zis: Am cerut eu oare domnului meu un fiu? N-am zis eu: Nu ma amagi?

4:29 Si Elisei a zis lui Ghehazi: Incinge-ti mijlocul, ia toiagul meu in mana si pleaca. Daca vei intalni pe cineva, sa nu-l intrebi de sanatate; si daca te va intreba cineva de sanatate, sa nu-i raspunzi. Sa pui toiagul meu pe fata copilului.

4:30 Mama copilului a zis: Viu este Domnul si viu este sufletul tau, ca nu te voi parasi. Si el s-a sculat si a mers dupa ea.

4:31 Ghehazi le-o luase inainte si pusese toiagul pe fata copilului, dar n-a dat nici glas, nici semn de simtire. S-a intors inaintea lui Elisei, i-a spus lucrul acesta si a zis: Copilul nu s-a trezit.

4:32 Cand a ajuns Elisei in casa, iata ca murise copilul, culcat in patul lui.

4:33 Elisei a intrat si a inchis usa dupa ei amandoi si s-a rugat Domnului.

4:34 S-a suit si s-a culcat pe copil; si-a pus gura pe gura lui, ochii lui pe ochii lui, mainile lui pe mainile lui, si s-a intins peste el. Si trupul copilului s-a incalzit.

4:35 Elisei a plecat, a mers incoace si incolo prin casa, apoi s-a suit iarasi si s-a intins peste copil. Si copilul a stranutat de sapte ori si a deschis ochii.

4:36 Elisei a chemat pe Ghehazi si a zis: Cheama pe sunamita. Ghehazi a chemat-o, si ea a venit la Elisei, care a zis: Ia-ti fiul!

4:37 Ea s-a dus si s-a aruncat la picioarele lui si s-a inchinat pana la pamant. Si si-a luat fiul si a iesit afara.

4:38 Elisei s-a intors la Ghilgal, si in tara bantuia o foamete. Pe cand fiii prorocilor sedeau inaintea lui, a zis slujitorului sau: Pune oala cea mare si fierbe o ciorba pentru fiii prorocilor!

4:39 Unul din ei a iesit pe camp sa culeaga verdeturi; a gasit vita salbatica si a cules din ea curcubete salbatice, pana si-a umplut haina. Cand s-a intors, le-a taiat in bucati in oala cu ciorba, caci nu le cunostea.

4:40 Au dat oamenilor acelora sa manance. Dar, cum au mancat din ciorba aceea, au strigat: Omule al lui Dumnezeu, moartea este in oala! Si n-au putut sa manance.

4:41 Elisei a zis: Luati faina. A aruncat faina in oala si a zis: Da oamenilor acestora sa manance. Si nu mai era nimic vatamator in oala.

4:42 A venit un om din Baal-Salisa. A adus paine din cele dintai roade omului lui Dumnezeu, si anume douazeci de paini de orz si spice noi in sac. Elisei a zis: Da oamenilor acestora sa manance.

4:43 Slujitorul sau a raspuns: Cum pot sa dau din ele la o suta de insi? Dar Elisei a zis: Da oamenilor sa manance; caci asa vorbeste Domnul: Vor manca si va mai ramane.

4:44 Atunci le-a pus painile inainte; si au mancat si le-a mai si ramas, dupa cuvantul Domnului.