Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

2 Imparati
Capitolul 5

5:1 Naaman, capetenia ostirii imparatului Siriei, avea trecere inaintea stapanului sau si mare vaza; caci prin el izbavise Domnul pe sirieni. Dar omul acesta tare si viteaz era lepros.

5:2 Si sirienii iesisera in cete la o lupta si adusesera roaba pe o fetita din tara lui Israel. Ea era in slujba nevestei lui Naaman.

5:3 Si ea a zis stapanei sale: Of, daca domnul meu ar fi la prorocul acela din Samaria, prorocul l-ar tamadui de lepra lui!

5:4 Naaman s-a dus si a spus stapanului sau: Fata aceea din tara lui Israel a vorbit asa si asa.

5:5 Si imparatul Siriei a zis: Du-te la Samaria, si voi trimite o scrisoare imparatului lui Israel. A plecat, luand cu el zece talanti de argint, sase mii de sicli de aur si zece haine de schimb.

5:6 A dus imparatului lui Israel scrisoarea, care glasuia asa: Acum, cand vei primi scrisoarea aceasta, vei sti ca iti trimit pe slujitorul meu Naaman, ca sa-l vindeci de lepra lui.

5:7 Dupa ce a citit scrisoarea, imparatul lui Israel si-a rupt hainele si a zis: Oare sunt eu Dumnezeu, ca sa omor si sa inviez, de-mi spune sa vindec pe un om de lepra lui? Sa stiti dar, si sa intelegeti ca el cauta prilej de cearta cu mine.

5:8 Cand a auzit Elisei, omul lui Dumnezeu, ca imparatul lui Israel si-a sfasiat hainele, a trimis sa spuna imparatului: Pentru ce ti-ai sfasiat hainele? Lasa-l sa vina la mine si va sti ca este un proroc in Israel.

5:9 Naaman a venit cu caii si cu carul lui si s-a oprit la poarta casei lui Elisei.

5:10 Elisei a trimis sa-i spuna printr-un sol: Du-te si scalda-te de sapte ori in Iordan; si carnea ti se va face sanatoasa si vei fi curat.

5:11 Naaman s-a maniat si a plecat, zicand: Eu credeam ca va iesi la mine, se va infatisa el insusi, va chema Numele Domnului Dumnezeului lui, isi va duce mana pe locul ranii si va vindeca lepra.

5:12 Nu sunt oare raurile Damascului, Abana si Parpar, mai bune decat toate apele lui Israel? N-as fi putut oare sa ma spal in ele si sa ma fac curat? Si s-a intors si a plecat plin de manie.

5:13 Dar slujitorii lui s-au apropiat sa-i vorbeasca si au zis: Parinte, daca prorocul ti-ar fi cerut un lucru greu, nu l-ai fi facut? Cu atat mai mult trebuie sa faci ce ti-a spus: Scalda-te, si vei fi curat.

5:14 S-a coborat atunci si s-a cufundat de sapte ori in Iordan, dupa cuvantul omului lui Dumnezeu; si carnea lui s-a facut iarasi cum este carnea unui copilas, si s-a curatat.

5:15 Naaman s-a intors la omul lui Dumnezeu cu tot alaiul lui. Cand a ajuns, s-a infatisat inaintea lui si a zis: Iata, cunosc acum ca nu este Dumnezeu pe tot pamantul, decat in Israel. Si acum, primeste, rogu-te, un dar din partea robului tau.

5:16 Elisei a raspuns: Viu este Domnul, al carui slujitor sunt, ca nu voi primi. Naaman a staruit de el sa primeasca, dar el n-a vrut.

5:17 Atunci Naaman a zis: Fiindca nu vrei sa primesti tu, ingaduie sa se dea robului tau pamant cat pot duce doi catari; caci robul tau nu mai vrea sa mai aduca altor dumnezei nici ardere de tot, nici jertfa, ci va aduce numai Domnului.

5:18 Iata totusi ce rog pe Domnul sa ierte robului tau: cand stapanul meu intra in casa lui Rimon sa se inchine acolo si se sprijina pe mana mea, ma inchin si eu in casa lui Rimon: sa ierte Domnul pe robul tau, cand ma voi inchina in casa lui Rimon!

5:19 Elisei i-a zis: Du-te in pace. Dupa ce a plecat Naaman de la Elisei si a fost la o departare bunicica,

5:20 Ghehazi, slujitorul lui Elisei, omul lui Dumnezeu, a zis in sine: Iata ca stapanul meu a crutat pe sirianul acela, Naaman, si n-a primit din mana lui ce adusese. Viu este Domnul, ca voi alerga dupa el si voi capata ceva de la el.

5:21 Si Ghehazi a alergat dupa Naaman. Naaman, cand l-a vazut alergand dupa el, s-a dat jos din car ca sa-i iasa inainte si a zis: Este bine totul?

5:22 El a raspuns: Totul este bine. Stapanul meu ma trimite sa-ti spun: Iata ca au venit la mine doi tineri din muntele lui Efraim, dintre fiii prorocilor; da-mi pentru ei, te rog, un talant de argint si doua haine de schimb.

5:23 Naaman a zis: Fa-mi placerea si ia doi talanti. A staruit de el si a legat doi talanti de argint in doi saci, impreuna cu doua haine de schimb, si a pus pe doi din slujitorii sai sa le duca inaintea lui Ghehazi.

5:24 Ajungand la deal, Ghehazi le-a luat din mainile lor si le-a pus in casa. Apoi a dat drumul oamenilor acelora care au plecat.

5:25 Dupa aceea s-a dus si s-a infatisat inaintea stapanului sau. Elisei i-a zis: De unde vii, Ghehazi? El a raspuns: Robul tau nu s-a dus nicaieri.

5:26 Dar Elisei i-a zis: Oare n-a fost duhul meu cu tine, cand a lasat omul acela carul si a venit inaintea ta? Este oare acum vremea de luat argint, haine, maslini, vii, oi, boi, robi si roabe?

5:27 Lepra lui Naaman se va lipi de tine si de samanta ta pentru totdeauna. Si Ghehazi a iesit dinaintea lui Elisei plin de lepra, alb ca zapada.