Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

2 Imparati
Capitolul 6

6:1 Fiii prorocilor au zis lui Elisei: Iata ca locul unde locuim noi cu tine este prea stramt pentru noi.

6:2 Haidem pana la Iordan; ca sa luam de-acolo fiecare cate o barna si sa ne facem acolo un loc de locuit. Elisei a raspuns: Duceti-va.

6:3 Si unul din ei a zis: Fii bun si vino cu slujitorii tai. El a raspuns: Voi merge!

6:4 A plecat deci cu ei. Ajungand la Iordan, au taiat lemne.

6:5 Si pe cand taia unul din ei o barna, a cazut fierul de la secure in apa. El a strigat: Ah! domnul meu, era imprumutat!

6:6 Omul lui Dumnezeu a zis: Unde a cazut? Si i-a aratat locul. Atunci Elisei a taiat o bucata de lemn, a aruncat-o in locul acela, si fierul de la secure a plutit pe apa.

6:7 Apoi a zis: Ridica-l! Si a intins mana si l-a luat.

6:8 Imparatul Siriei era in razboi cu Israel. Si, intr-un sfat pe care l-a tinut cu slujitorii sai, a zis: Tabara mea va fi in cutare loc.

6:9 Dar omul lui Dumnezeu a trimis sa spuna imparatului lui Israel: Fereste-te sa treci pe langa locul acela, caci acolo sunt ascunsi sirienii.

6:10 Si imparatul lui Israel a trimis niste oameni sa stea la panda spre locul pe care i-l spusese si despre care il instiintase omul lui Dumnezeu. Aceasta s-a intamplat nu o data, nici de doua ori.

6:11 Imparatului Siriei i s-a tulburat inima. A chemat pe slujitorii sai si le-a zis: Nu voiti sa-mi spuneti care din noi este pentru imparatul lui Israel?

6:12 Unul din slujitorii sai a raspuns: Nimeni, imparate, domnul meu; dar prorocul Elisei, care este in Israel, spune imparatului lui Israel cuvintele pe care le rostesti in odaia ta de culcare.

6:13 Si imparatul a zis: Duceti-va si vedeti unde este, ca sa trimit sa-l prinda. Au venit si i-au spus: Iata ca este la Dotan.

6:14 A trimis acolo cai, care si o oaste puternica. Au ajuns noaptea si au inconjurat cetatea.

6:15 Slujitorul omului lui Dumnezeu s-a sculat dis-de-dimineata si a iesit. Si iata ca o oaste inconjura cetatea, cu cai si care. Si slujitorul a zis omului lui Dumnezeu: Ah! domnul meu, cum vom face?

6:16 El a raspuns: Nu te teme, caci mai multi sunt cei cu noi decat cei cu ei.

6:17 Elisei s-a rugat si a zis: Doamne, deschide-i ochii sa vada. Si Domnul a deschis ochii slujitorului, care a vazut muntele plin de cai si de care de foc imprejurul lui Elisei.

6:18 Sirienii s-au coborat la Elisei. El a facut atunci urmatoarea rugaciune catre Domnul: Loveste, rogu-Te, pe poporul acesta cu orbire. Si Domnul i-a lovit cu orbire, dupa cuvantul lui Elisei.

6:19 Elisei le-a zis: Nu este aceasta calea si nu este aceasta cetatea; veniti dupa mine, si va voi duce la omul pe care-l cautati. Si i-a dus la Samaria.

6:20 Cand au intrat in Samaria, Elisei a zis: Doamne, deschide ochii oamenilor acestora sa vada! Si Domnul le-a deschis ochii si au vazut ca erau in mijlocul Samariei.

6:21 Imparatul lui Israel, vazandu-i, a zis lui Elisei: Sa-i macelaresc? Sa-i macelaresc, parinte?

6:22 Sa nu-i macelaresti, a raspuns Elisei. Obisnuiesti tu oare sa macelaresti pe aceia pe care ii iei prinsi cu sabia si cu arcul tau? Da-le paine si apa, ca sa manance si sa bea; apoi sa se duca la stapanul lor.

6:23 Imparatul lui Israel le-a dat un pranz mare, si ei au mancat si au baut; apoi le-a dat drumul, si au plecat la stapanul lor. Si ostile sirienilor nu s-au mai intors pe tinutul lui Israel.

6:24 Dupa aceea, Ben-Hadad, imparatul Siriei, strangandu-si toata ostirea, s-a suit si a impresurat Samaria.

6:25 In Samaria a fost o mare foamete, si atat de mult au stramtorat-o incat un cap de magar pretuia optzeci de sicli de argint, si un sfert de cab de gainat de porumbel cinci sicli de argint.

6:26 Si, pe cand trecea imparatul pe zid, o femeie i-a strigat: Scapa-ma, imparate, domnul meu!

6:27 El a raspuns: Daca nu te scapa Domnul, cu ce sa te scap eu? Cu venitul ariei sau al teascului?

6:28 Si imparatul i-a zis: Ce ai? Ea a raspuns: Femeia aceea mi-a zis: Da-mi pe fiul tau sa-l mancam astazi, si maine vom manca pe fiul meu.

6:29 Noi am fiert pe fiul meu si l-am mancat. Si in ziua urmatoare i-am zis: Da pe fiul tau sa-l mancam. Dar ea a ascuns pe fiul ei.

6:30 Cum a auzit imparatul cuvintele acestei femei, si-a rupt hainele, cand statea pe zid. Si poporul a vazut ca pe dinauntru avea un sac de par pe trup.

6:31 Imparatul a zis: Sa ma pedepseasca Dumnezeu cu toata asprimea, daca va ramane astazi capul lui Elisei, fiul lui Safat, pe trupul lui!

6:32 Elisei sedea in casa, si batranii sedeau langa el. Imparatul a trimis pe cineva inainte. Dar inainte ca sa ajunga solul, Elisei a zis batranilor: Vedeti ca acest fiu de ucigas trimite pe cineva sa-mi ia capul? Ascultati! Cand va veni solul, inchideti usa si opriti-l la usa; nu se aude oare sunetul pasilor stapanului sau in urma lui?

6:33 Pe cand le vorbea el inca, solul se si coborase la el, si imparatul a zis: Iata, raul acesta vine de la Domnul; ce mai am de nadajduit de la Domnul?