Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

2 Imparati
Capitolul 8

8:1 Elisei a zis femeii pe al carei fiu il inviase: Scoala-te, du-te, tu si casa ta, si locuieste pentru o vreme unde vei putea; caci Domnul va trimite o foamete de sapte ani peste tara, si foametea a si inceput.

8:2 Femeia s-a sculat si a facut dupa cuvantul omului lui Dumnezeu: a plecat, ea si casa ei, si a locuit sapte ani in tara filistenilor.

8:3 Dupa sapte ani, femeia s-a intors din tara filistenilor si s-a dus sa roage pe imparat pentru casa si ogorul ei.

8:4 Imparatul statea de vorba cu Ghehazi, slujitorul omului lui Dumnezeu, si zicea: Istoriseste-mi, te rog, toate lucrurile mari pe care le-a facut Elisei.

8:5 Si pe cand istorisea imparatului cum inviase pe un mort, tocmai a venit femeia pe al carei fiu il inviase Elisei sa roage pe imparat pentru casa si ogorul ei. Ghehazi a zis: Imparate, domnul meu, iata femeia si iata fiul ei, pe care l-a inviat Elisei.

8:6 Imparatul a intrebat pe femeie, si ea i-a istorisit faptul. Apoi imparatul i-a dat un dregator, caruia i-a zis: Vezi sa se dea inapoi tot ce este al femeii acesteia, cu toate veniturile ogorului, din ziua cand a parasit tara si pana acum!

8:7 Elisei s-a intors la Damasc. Ben-Hadad, imparatul Siriei, era bolnav. Si l-au instiintat, zicand: Omul lui Dumnezeu a venit aici!

8:8 Imparatul a zis lui Hazael: Ia cu tine un dar si du-te inaintea omului lui Dumnezeu. Intreaba prin el pe Domnul si zi: Ma voi tamadui de boala aceasta?

8:9 Hazael s-a dus inaintea lui Elisei, luand cu el un dar, tot ce era mai bun in Damasc, patruzeci de camile incarcate. Cand a ajuns, s-a infatisat inaintea lui si a zis: Fiul tau Ben-Hadad, imparatul Siriei, ma trimite la tine sa te intreb: Ma voi tamadui de boala aceasta?

8:10 Elisei i-a raspuns: Du-te si spune-i: Te vei tamadui, macar ca Domnul mi-a descoperit ca va muri.

8:11 Omul lui Dumnezeu si-a pironit privirea asupra lui Hazael si s-a uitat tinta la el multa vreme; apoi a plans.

8:12 Hazael a zis: Pentru ce plange domnul meu? Si Elisei a raspuns: Pentru ca stiu raul pe care-l vei face copiilor lui Israel; vei pune foc cetatilor intarite ale lor; vei ucide cu sabia pe tinerii lor, vei zdrobi pe pruncii lor si vei spinteca pantecele femeilor insarcinate.

8:13 Hazael a zis: Dar ce este robul tau, cainele acesta, ca sa faca lucruri asa de mari? Si Elisei a zis: Domnul mi-a descoperit ca vei fi imparat al Siriei.

8:14 Hazael a plecat de la Elisei si s-a intors la stapanul sau, care i-a zis: Ce ti-a spus Elisei? Si el a raspuns: Mi-a spus ca te vei tamadui!

8:15 A doua zi, Hazael a luat o invelitoare, pe care a inmuiat-o in apa si a intins-o pe fata imparatului, care a murit. Si in locul lui a domnit Hazael.

8:16 In al cincilea an al lui Ioram, fiul lui Ahab, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Ioram, fiul lui Iosafat, imparatul lui Iuda.

8:17 Avea treizeci si doi de ani cand s-a facut imparat si a domnit opt ani la Ierusalim.

8:18 El a umblat in calea imparatilor lui Israel, cum facuse casa lui Ahab, caci avea de nevasta pe o fata a lui Ahab, si a facut ce este rau inaintea Domnului.

8:19 Dar Domnul n-a voit sa nimiceasca pe Iuda, din pricina robului Sau David, dupa fagaduinta pe care i-o facuse ca-i va da totdeauna o lumina printre fiii sai.

8:20 Pe vremea sa, Edom s-a rasculat impotriva stapanirii lui Iuda, si au pus un imparat peste ei.

8:21 Ioram a trecut la Tair, cu toate carele lui. Sculandu-se noaptea, a batut pe edomiti, care-l inconjurau, si pe capeteniile carelor, si poporul a fugit in corturi.

8:22 Rascoala Edomului impotriva stapanirii lui Iuda a tinut pana in ziua de azi. Libna s-a rasculat tot in acelasi timp.

8:23 Celelalte fapte ale lui Ioram si tot ce a facut el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

8:24 Ioram a adormit cu parintii sai si a fost ingropat cu parintii sai in cetatea lui David. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ahazia.

8:25 In al doisprezecelea an al lui Ioram, fiul lui Ahab, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca Ahazia, fiul lui Ioram, imparatul lui Iuda.

8:26 Ahazia avea douazeci si doi de ani cand a ajuns imparat si a domnit un an la Ierusalim. Mama sa se chema Atalia, fata lui Omri, imparatul lui Israel.

8:27 El a umblat in calea casei lui Ahab si a facut ce este rau inaintea Domnului, ca si casa lui Ahab, caci era ginerele casei lui Ahab.

8:28 El a mers cu Ioram, fiul lui Ahab, la razboi impotriva lui Hazael, imparatul Siriei, la Ramot din Galaad. Si sirienii au ranit pe Ioram.

8:29 Imparatul Ioram s-a intors sa se tamaduiasca la Izreel de ranile pe care i le facusera sirienii la Rama, cand se batea impotriva lui Hazael, imparatul Siriei. Ahazia, fiul lui Ioram, imparatul lui Iuda, s-a coborat sa vada pe Ioram, fiul lui Ahab, la Izreel, pentru ca era bolnav.