Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25]

2 Imparati
Capitolul 9

9:1 Prorocul Elisei a chemat pe unul din fiii prorocilor si i-a zis: Incinge-ti mijlocul, ia cu tine sticluta aceasta cu untdelemn si du-te la Ramot in Galaad.

9:2 Cand vei ajunge acolo, sa cauti sa vezi pe Iehu, fiul lui Iosafat, fiul lui Nimsi. Sa te duci sa-l ridici din mijlocul fratilor sai si sa-l aduci intr-o odaie deoparte.

9:3 Sa iei sticluta cu untdelemn, sa-l torni pe capul lui si sa zici: Asa zice Domnul: Te ung imparat al lui Israel! Apoi sa deschizi usa si sa fugi fara sa te opresti.

9:4 Tanarul, slujitorul prorocului, a plecat in Ramot din Galaad.

9:5 Cand a ajuns, capeteniile ostirii sedeau jos. El a zis: Capetenie, am sa-ti spun o vorba. Si Iehu a zis: Caruia dintre noi toti? El a raspuns: Tie, capetenie.

9:6 Iehu s-a sculat si a intrat in casa, si tanarul i-a turnat untdelemnul pe cap, zicandu-i: Asa zice Domnul, Dumnezeul lui Israel: Te ung imparat al lui Israel, al poporului Domnului.

9:7 Sa nimicesti casa stapanului tau Ahab, si voi razbuna asupra Izabelei sangele robilor Mei, prorocii, si sangele tuturor slujitorilor Domnului.

9:8 Toata casa lui Ahab va pieri; voi nimici pe oricine tine de Ahab, fie rob, fie slobod in Israel,

9:9 si voi face casa lui Ahab asemenea casei lui Ieroboam, fiul lui Nebat, si casei lui Baesa, fiul lui Ahia.

9:10 Cainii vor manca pe Izabela in ogorul din Izreel si nu va fi cine s-o ingroape. Apoi tanarul a deschis usa si a fugit.

9:11 Cand a iesit Iehu la slujitorii stapanului sau, ei i-au zis: Toate bune? Pentru ce a venit nebunul acesta la tine? Iehu le-a raspuns: Voi cunoasteti bine pe omul acesta si ce poate spune.

9:12 Dar ei au zis: Minciuna! Spune-ne, dar! Si el a zis: Mi-a vorbit asa si asa, zicand: Asa zice Domnul: Te ung imparat al lui Israel.

9:13 Indata si-au luat fiecare hainele si le-au pus sub Iehu pe treptele goale. Apoi au sunat din trambita si au zis: Iehu este imparat!

9:14 Astfel a uneltit Iehu, fiul lui Iosafat, fiul lui Nimsi, impotriva lui Ioram. - Si Ioram si tot Israelul aparau Ramotul din Galaad impotriva lui Hazael, imparatul Siriei.

9:15 Dar imparatul Ioram se intorsese sa se vindece la Izreel de ranile pe care i le facusera sirienii, cand se batea impotriva lui Hazael, imparatul Siriei. - Iehu a zis: Daca voiti, sa nu lasati pe nimeni sa scape din cetate, ca sa se duca sa dea de veste la Izreel.

9:16 Si Iehu s-a suit in carul lui si a plecat la Izreel; caci Ioram era bolnav in pat acolo, si Ahazia, imparatul lui Iuda, se coborase sa-l vada.

9:17 Caraula pusa pe turnul lui Izreel a vazut ceata lui Iehu venind si a zis: Vad o ceata de oameni. Ioram a zis: Ia un calaret si trimite-l inaintea lor sa intrebe daca este pace.

9:18 Calaretul s-a dus inaintea lui Iehu si a zis: Asa zice imparatul: Veniti cu pace? Si Iehu a raspuns: Ce-ti pasa de pace? Treci inapoia mea. Caraula a dat de stire si a zis: Solul s-a dus pana la ei si nu se mai intoarce.

9:19 Ioram a trimis un al doilea calaret, care a ajuns la ei si a zis: Asa zice imparatul: Veniti cu pace? Si Iehu a raspuns: Ce-ti pasa de pace? Treci inapoia mea.

9:20 Caraula a dat de stire si a zis: S-a dus pana la ei si nu se intoarce. Si alaiul este ca al lui Iehu, fiul lui Nimsi, caci mana ca un nebun.

9:21 Atunci Ioram a zis: Inhama! Si au pus caii la car. Ioram, imparatul lui Israel, si Ahazia, imparatul lui Iuda, au iesit fiecare, in carul lui, inaintea lui Iehu; si l-au intalnit in ogorul lui Nabot din Izreel.

9:22 Cum a vazut Ioram pe Iehu, a zis: Pace, Iehu? Iehu a raspuns: Ce, pace! Cata vreme dainuiesc curviile mamei tale, Izabela, si multimea vrajitoriilor ei!

9:23 Ioram a sucit franele si a fugit, zicand lui Ahazia: Vanzare, Ahazia!

9:24 Dar Iehu a pus mana pe arc si a lovit pe Ioram intre umeri. Sageata a iesit prin inima, si Ioram a cazut in car.

9:25 Iehu a zis capeteniei sale Bidcar: Ia-l si arunca-l in ogorul lui Nabot din Izreel; caci adu-ti aminte ca atunci cand stateam impreuna, eu si tu, calare pe cai inapoia tatalui sau, Ahab, Domnul a rostit impotriva lui hotararea aceasta:

9:26 Am vazut ieri sangele lui Nabot si sangele fiilor lui, zice Domnul, si-ti voi face la fel chiar in ogorul acesta, zice Domnul! Ia-l, dar, si arunca-l in ogor, dupa cuvantul Domnului.

9:27 Ahazia, imparatul lui Iuda, cand a vazut lucrul acesta, a fugit pe drumul care duce la casa din gradina. Iehu l-a urmarit si a zis: Loveste-l si pe el in car! Si l-au lovit la suisul Gur, langa Ibleam. El a fugit la Meghido si a murit acolo.

9:28 Slujitorii lui l-au dus intr-un car la Ierusalim si l-au ingropat in mormantul lui, cu parintii lui, in cetatea lui David.

9:29 Ahazia se facuse imparat al lui Iuda in anul al unsprezecelea al lui Ioram, fiul lui Ahab.

9:30 Iehu a intrat in Izreel. Izabela, auzind lucrul acesta, si-a uns sprancenele, si-a impodobit capul si se uita pe fereastra.

9:31 Pe cand intra Iehu pe poarta, ea a zis: Pace, noule Zimri, ucigasul stapanului sau?

9:32 El a ridicat fata spre fereastra si a zis: Cine este pentru mine? Cine? Si doi sau trei dregatori s-au uitat la el, apropiindu-se de fereastra.

9:33 El a zis: Aruncati-o jos! Ei au aruncat-o jos, si i-a tasnit sangele pe zid si pe cai. Iehu a calcat-o in picioare.

9:34 Apoi a intrat, a mancat si a baut, si a zis: Duceti-va de vedeti pe blestemata aceea si ingropati-o, caci este fata de imparat.

9:35 S-au dus s-o ingroape; dar n-au gasit din ea decat teasta capului, picioarele si palmele mainilor.

9:36 S-au intors si au spus lui Iehu, care a zis: Asa spusese Domnul prin robul sau Ilie, tisbitul: Cainii vor manca in ogorul din Izreel carnea Izabelei;

9:37 si hoitul Izabelei va fi ca gunoiul pe fata ogoarelor, in ogorul din Izreel, asa incat nu se va mai putea zice: Aceasta este Izabela!