Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24]

2 Samuel
Capitolul 13

13:1 Dupa aceea, iata ce s-a intamplat. Absalom, fiul lui David, avea o sora frumoasa, numita Tamar; si Amnon, fiul lui David, a iubit-o.

13:2 Amnon era atat de chinuit din aceasta pricina, incat a cazut bolnav dupa sora sa Tamar; caci era fecioara si-i venea greu lui Amnon sa-i faca ceva.

13:3 Amnon avea un prieten, numit Ionadab, fiul lui Simea, fratele lui David. Si Ionadab era un om foarte siret.

13:4 El i-a zis: Pentru ce te usuci din zi in zi, tu, fiul imparatului? Nu vrei sa-mi spui? Amnon i-a raspuns: Iubesc pe Tamar, sora fratelui meu Absalom.

13:5 Ionadab i-a zis: Culca-te in pat si fa-te bolnav. Cand va veni tatal tau sa te vada, sa-i spui: Da voie surorii mele Tamar, sa vina sa-mi dea sa mananc; sa-mi pregateasca sub ochii mei o mancare, ca s-o vad si s-o iau din mana ei.

13:6 Amnon s-a culcat si s-a facut bolnav. Imparatul a venit sa-l vada, si Amnon a zis imparatului: Te rog, sa vina sora mea Tamar sa faca doua turte sub ochii mei si sa le mananc din mana ei.

13:7 David a trimis sa spuna Tamarei inauntrul odailor ei: Du-te in casa fratelui tau Amnon si pregateste-i o mancare.

13:8 Tamar s-a dus in casa fratelui ei Amnon, care era culcat. A luat plamadeala, a framantat-o, a pregatit turte inaintea lui si le-a copt;

13:9 luand apoi tigaia, le-a rasturnat inaintea lui. Dar Amnon n-a vrut sa manance. El a zis: Scoateti pe toata lumea afara. Si toata lumea a iesit afara de la el.

13:10 Atunci Amnon a zis Tamarei: Adu-mi mancarea in odaie si s-o mananc din mana ta. Tamar a luat turtele pe care le facuse si le-a dus fratelui sau Amnon, in odaie.

13:11 Pe cand i le dadea ea sa le manance, el a apucat-o si i-a zis: Vino, soro, si culca-te cu mine.

13:12 Ea i-a raspuns: Nu, frate, nu ma necinsti, caci nu se face asa in Israel; nu face miselia aceasta.

13:13 Unde ma voi duce eu cu rusinea mea? Si tu vei trece drept un misel in Israel. Acum, vorbeste, te rog, imparatului, si nu se va impotrivi sa fiu a ta.

13:14 Dar el n-a vrut s-o asculte; a silit-o, a necinstit-o si s-a culcat cu ea.

13:15 Apoi Amnon a urat-o foarte mult, mai mult decat o iubise. Si i-a zis: Scoala-te si du-te!

13:16 Ea i-a raspuns: Nu mai mari raul pe care l-ai facut, izgonindu-ma.

13:17 El n-a vrut s-o asculte si, chemand baiatul care-i slujea, a zis: Izgoneste de la mine pe femeia aceasta, scoate-o afara si incuie usa dupa ea!

13:18 Ea avea o rochie pestrita; caci aceasta era haina pe care o purtau fetele imparatului, cata vreme erau fecioare. Slujitorul lui Amnon a scos-o afara si a incuiat usa dupa ea.

13:19 Tamar si-a presarat cenusa pe cap si si-a sfasiat haina pestrita; a pus mana in cap si a plecat tipand.

13:20 Fratele ei Absalom i-a zis: A stat fratele tau Amnon cu tine? Acum, soro, taci, caci este fratele tau; nu te prea trece cu firea din pricina aceasta. Si Tamar, nemangaiata, a locuit in casa fratelui ei Absalom.

13:21 Imparatul David a aflat toate aceste lucruri si s-a maniat foarte tare.

13:22 Absalom n-a vorbit nici bine, nici rau cu Amnon; dar a inceput sa-l urasca, pentru ca necinstise pe sora sa Tamar.

13:23 Dupa doi ani, pe cand Absalom avea tunsul oilor la Baal-Hator, langa Efraim, a poftit pe toti fiii imparatului.

13:24 Absalom s-a dus la imparat si a zis: Iata, robul tau are tunsul oilor; sa vina imparatul si slujitorii lui la robul tau.

13:25 Si imparatul a zis lui Absalom: Nu, fiule, nu vom veni toti, ca sa nu-ti fie greu. Absalom a staruit de el; dar imparatul n-a vrut sa se duca si l-a binecuvantat.

13:26 Absalom a zis: Da voie macar fratelui meu Amnon sa vina cu noi. Imparatul i-a raspuns: Pentru ce sa vina el cu tine?

13:27 In urma staruintelor lui Absalom, imparatul a lasat sa mearga cu el pe Amnon si toti fiii sai.

13:28 Absalom a dat urmatoarea porunca slujitorilor sai: Luati seama cand se va inveseli inima lui Amnon de vin si cand va voi zice: Loviti pe Amnon! atunci sa-l omorati; sa nu va temeti de nimic: oare nu va poruncesc eu? Fiti tari si aratati-va oameni de inima!

13:29 Slujitorii lui Absalom au facut lui Amnon cum le poruncise Absalom. Si toti fiii imparatului s-au sculat, au incalecat fiecare pe catarul lui si au fugit.

13:30 Pe cand erau pe drum, a ajuns zvonul la David ca Absalom a ucis pe toti fiii imparatului si ca n-a mai ramas niciunul din ei.

13:31 Imparatul s-a sculat, si-a rupt hainele si s-a culcat pe pamant, si toti slujitorii lui stateau acolo cu hainele sfasiate.

13:32 Ionadab, fiul lui Simea, fratele lui David, a luat cuvantul si a zis: Sa nu creada domnul meu ca toti tinerii, fiii imparatului, au fost ucisi, caci numai Amnon a murit; aceasta este urmarea unei hotarari a lui Absalom, din ziua cand Amnon a necinstit pe sora sa Tamar.

13:33 Sa nu se mai munceasca, dar, imparatul, domnul meu, cu gandul ca toti fiii imparatului au murit, caci numai Amnon a murit.

13:34 Absalom a fugit. Si tanarul pus de straja a ridicat ochii si s-a uitat. Si iata ca o mare ceata venea pe drumul dinapoia lui, dinspre munte.

13:35 Ionadab a zis imparatului: Iata ca vin fiii imparatului! Astfel se adevereste ce spunea robul tau.

13:36 Pe cand ispravea el vorba, iata ca fiii imparatului au venit. Au ridicat glasul si au plans; si imparatul si toti slujitorii lui au plans mult.

13:37 Absalom fugise si s-a dus la Talmai, fiul lui Amihur, imparatul Ghesurului. Si David jelea in fiecare zi pe fiul sau.

13:38 Absalom a stat trei ani la Ghesur, unde se dusese dupa ce fugise.

13:39 Imparatul David a incetat sa mai urmareasca pe Absalom, caci se mangaiase de moartea lui Amnon.