Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24]

2 Samuel
Capitolul 18

18:1 David a numarat poporul care era cu el si a pus peste ei capetenii peste mii si capetenii peste sute.

18:2 A pus o treime din popor sub porunca lui Ioab, o treime sub Abisai, fiul Teruiei, fratele lui Ioab, si o treime sub Itai, din Gat. Si imparatul a zis poporului: Vreau sa ies si eu impreuna cu voi.

18:3 Dar poporul a zis: Sa nu iesi! Caci daca vom lua-o la fuga, luarea aminte nu se va indrepta asupra noastra; si cand vor cadea jumatate din noi, nu vor lua seama la noi; dar tu esti ca zece mii dintre noi, si acum este mai bine sa ne vii in ajutor din cetate.

18:4 Imparatul le-a raspuns: Voi face ce credeti ca este mai bine. Si imparatul a stat langa poarta, in timp ce tot poporul iesea cu sutele si miile.

18:5 Imparatul a dat urmatoarea porunca lui Ioab, lui Abisai si lui Itai: Pentru dragostea pe care o aveti fata de mine, purtati-va bland cu tanarul Absalom! Si tot poporul a auzit porunca imparatului, data tuturor capeteniilor cu privire la Absalom.

18:6 Poporul a iesit in camp inaintea lui Israel, si batalia a avut loc in padurea lui Efraim.

18:7 Acolo, poporul lui Israel a fost batut de slujitorii lui David si a fost o mare infrangere in ziua aceea, ca douazeci de mii de oameni.

18:8 Lupta s-a intins pe tot tinutul, si padurea a mancat mai mult popor in ziua aceea decat a mancat sabia.

18:9 Absalom s-a pomenit in fata oamenilor lui David. Era calare pe un catar. Catarul a patruns sub ramurile incalcite ale unui mare stejar, si capul lui Absalom s-a prins de stejar; a ramas astfel spanzurat intre cer si pamant, si catarul care era sub el a trecut inainte.

18:10 Un om, vazand lucrul acesta, a venit si a spus lui Ioab: Iata, am vazut pe Absalom spanzurat de un stejar.

18:11 Si Ioab a zis omului care i-a adus stirea aceasta: L-ai vazut! De ce, dar, nu l-ai taiat pe loc? Ti-as fi dat zece sicli de argint si un brau.

18:12 Dar omul acela a zis lui Ioab: Chiar daca as cantari in mana mea o mie de sicli de argint, n-as pune mana pe fiul imparatului; caci noi am auzit urmatoarea porunca pe care ti-a dat-o imparatul tie, lui Abisai si lui Itai: Luati seama fiecare la tanarul Absalom!

18:13 Si daca l-as fi omorat miseleste, nimic n-ar fi ramas ascuns imparatului, si tu insuti ai fi fost impotriva mea.

18:14 Ioab a zis: Nu voi zabovi atata cu tine! Si a luat trei sageti in mana si le-a infipt in inima lui Absalom, care era inca plin de viata in mijlocul stejarului.

18:15 Zece tineri, care duceau armele lui Ioab, au inconjurat pe Absalom, l-au lovit si l-au omorat.

18:16 Ioab a sunat din trambita; si poporul s-a intors, incetand astfel sa mai urmareasca pe Israel, oprit de Ioab.

18:17 Au luat pe Absalom, l-au aruncat intr-o groapa mare din mijlocul padurii si au pus peste el o gramada foarte mare de pietre. Tot Israelul a fugit, fiecare in cortul lui. -

18:18 Pe cand traia, Absalom isi ridicase un stalp de aducere aminte in Valea Imparatului. Caci zicea: N-am fii, prin care sa se poata pastra aducerea aminte a numelui meu. Si a pus numele sau stalpului, care si astazi se numeste stalpul lui Absalom. -

18:19 Ahimaat, fiul lui Tadoc, a zis: Lasa-ma sa dau fuga si sa duc imparatului vestea cea buna ca Domnul i-a facut dreptate, scapandu-l din mana vrajmasilor sai.

18:20 Ioab i-a zis: Nu tu ai sa duci vestile azi; le vei duce intr-o alta zi, dar nu astazi, fiindca fiul imparatului a murit.

18:21 Si Ioab a zis lui Cusi: Du-te si vesteste imparatului ce ai vazut. Cusi s-a inchinat inaintea lui Ioab si a dat fuga.

18:22 Ahimaat, fiul lui Tadoc, a zis iarasi lui Ioab: Orice s-ar intampla, lasa-ma sa alerg dupa Cusi. Si Ioab a zis: Pentru ce vrei sa alergi, fiule? Nu este o solie care-ti va fi de folos.

18:23 Orice s-ar intampla vreau sa alerg, a zis din nou Ahimaat. Si Ioab i-a zis: Da fuga! Ahimaat a alergat pe drumul care duce in campie si a luat-o inaintea lui Cusi.

18:24 David sedea intre cele doua porti. Caraula s-a dus pe acoperisul portii spre zid; a ridicat ochii si s-a uitat. Si iata ca un om alerga singur singurel.

18:25 Caraula a strigat si a dat de stire imparatului. Imparatul a zis: Daca este singur, aduce vesti. Si omul acela se apropia din ce in ce mai mult.

18:26 Caraula a vazut un alt om alergand; a strigat la portar: Iata un om alearga singur singurel. Imparatul a zis: Si el aduce vesti.

18:27 Caraula a zis: Alergatura celui dintai pare ca e a lui Ahimaat, fiul lui Tadoc. Si imparatul a zis: Este un om de bine si aduce vesti bune.

18:28 Ahimaat a strigat si a zis imparatului: Este bine de tot! S-a inchinat inaintea imparatului cu fata pana la pamant si a zis: Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul tau care a dat in mainile noastre pe cei ce ridicau mana impotriva domnului nostru, imparatul.

18:29 Imparatul a zis: Tanarul Absalom este bine, sanatos? Ahimaat a raspuns: Am vazut o mare invalmaseala, cand a trimis Ioab pe slujitorul imparatului si pe mine, slujitorul tau: dar nu stiu ce era.

18:30 Si imparatul a zis: Stai acolo la o parte. Si Ahimaat a stat deoparte.

18:31 Indata a sosit Cusi. Si a zis: Sa afle domnul meu, imparatul, vestea cea buna! Astazi Domnul ti-a facut dreptate, scapandu-te din mana tuturor celor ce se ridicau impotriva ta.

18:32 Imparatul a zis lui Cusi: Tanarul Absalom este bine, sanatos? Cusi a raspuns: Ca tanarul acesta sa fie vrajmasii domnului meu, imparatul, si toti cei ce se ridica impotriva ta ca sa-ti faca rau!

18:33 Atunci imparatul, cutremurandu-se, s-a suit in odaia de sus a portii si a plans. Pe cand mergea, zicea: Fiul meu Absalom! Fiul meu, fiul meu Absalom! Cum n-am murit eu in locul tau! Absalom, fiul meu, fiul meu!