Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34]

Deuteronomul
Capitolul 2

2:1 Ne-am intors si am plecat in pustiu, pe drumul care duce la Marea Rosie, cum imi poruncise Domnul; si am ocolit multa vreme muntele Seir.

2:2 Domnul mi-a zis:

2:3 Va ajunge de cand ocoliti muntele acesta. Intoarceti-va spre miazanoapte.

2:4 Da urmatoarea porunca poporului: Acum aveti sa treceti prin hotarele fratilor vostri, copiii lui Esau, care locuiesc in Seir. Ei se vor teme de voi; dar sa va paziti bine.

2:5 Sa nu va incaierati cu ei; caci nu va voi da in tara lor nici macar o palma de loc: muntele Seir l-am dat in stapanire lui Esau.

2:6 Sa cumparati de la ei cu pret de argint, hrana pe care o veti manca, si sa cumparati de la ei cu pret de argint chiar si apa pe care o veti bea.

2:7 Caci Domnul Dumnezeul tau te-a binecuvantat in tot lucrul mainilor tale si ti-a cunoscut calatoria in acest mare pustiu. Iata, de patruzeci de ani de cand Domnul Dumnezeul tau este cu tine, si n-ai dus lipsa de nimic.

2:8 Am trecut pe departe de fratii nostri, copiii lui Esau, care locuiesc in Seir, si pe departe de drumul care duce in campie, departe de Elat si de Etion-Gheber; apoi ne-am intors si am apucat spre pustiul Moabului.

2:9 Domnul mi-a zis: Nu face razboi cu Moab si nu te apuca la lupta cu el; caci nu-ti voi da nimic sa stapanesti in tara lui: Arul l-am dat in stapanire copiilor lui Lot.

2:10 (Mai inainte aici locuiau emimii: un popor mare, mult la numar si de statura inalta, ca anachimii.

2:11 Ei treceau drept refaimiti, ca si anachimii; dar moabitii ii numeau emimi.

2:12 Seir era locuit altadata de horiti; copiii lui Esau i-au izgonit, i-au nimicit dinaintea lor si s-au asezat in locul lor, cum a facut Israel in tara pe care o stapaneste si pe care i-a dat-o Domnul.)

2:13 Acum sculati-va si treceti paraul Zered. Am trecut paraul Zered.

2:14 Vremea cat au tinut calatoriile noastre de la Cades-Barnea pana la trecerea paraului Zered a fost de treizeci si opt de ani, pana a pierit din mijlocul taberei tot neamul oamenilor de razboi, cum le jurase Domnul.

2:15 Mana Domnului a fost impotriva lor ca sa-i nimiceasca din mijlocul taberei, pana ce au pierit.

2:16 Dupa ce au pierit toti barbatii de razboi, murind in mijlocul poporului,

2:17 Domnul mi-a vorbit si a zis:

2:18 Sa treci azi hotarul Moabului, la cetatea Ar,

2:19 si sa te apropii de copiii lui Amon. Sa nu faci razboi cu ei si sa nu te iei la lupta cu ei; caci nu-ti voi da nimic de stapanit in tara copiilor lui Amon: am dat-o in stapanire copiilor lui Lot.

2:20 Tara aceasta trecea de asemenea ca o tara a lui Refaim; mai inainte locuiau in ea refaimitii; si amonitii ii numeau zamzumimi:

2:21 un popor mare, mult la numar si de statura inalta, ca anachimii. Domnul i-a nimicit dinaintea amonitilor, care i-au izgonit si s-au asezat in locul lor.

2:22 (Asa a facut Domnul si pentru copiii lui Esau care locuiesc in Seir, cand a nimicit pe horiti dinaintea lor; ei i-au izgonit si s-au asezat in locul lor, pana in ziua de azi.

2:23 De asemenea, avitii, care locuiau in sate pana la Gaza, au fost nimiciti de caftoriti, iesiti din Caftor, care s-au asezat in locul lor.)

2:24 Sculati-va, plecati si treceti paraul Arnon. Iata, iti dau in maini pe Sihon, imparatul Hesbonului, amoritul, si tara lui. Incepe cucerirea, fa razboi cu el!

2:25 De azi incolo voi baga groaza si frica de tine in toate popoarele de sub cer; si, la auzul faimei tale, vor tremura si se vor ingrozi de tine.

2:26 Din pustiul Chedemot, am trimis soli la Sihon, imparatul Hesbonului, cu vorbe de pace. Am trimis sa-i spuna:

2:27 Lasa-ma sa trec prin tara ta; voi tine drumul mare, fara sa ma abat nici la dreapta, nici la stanga.

2:28 Sa-mi vinzi pe pret de argint hrana pe care o voi manca si sa-mi dai cu pret de argint apa pe care o voi bea; nu voi face altceva decat sa trec cu piciorul

2:29 lucru pe care mi l-au ingaduit copiii lui Esau care locuiesc in Seir si moabitii care locuiesc in Ar - ingaduie-mi si tu lucrul acesta, pana voi trece Iordanul ca sa intru in tara pe care ne-o da Domnul Dumnezeul nostru.

2:30 Dar Sihon, imparatul Hesbonului, n-a vrut sa ne lase sa trecem pe la el; caci Domnul Dumnezeul tau i-a facut duhul neinduplecat si i-a impietrit inima, ca sa-l dea in mainile tale, cum vezi azi.

2:31 Domnul mi-a zis: Vezi, acum incep sa-ti dau pe Sihon si tara lui; incepe si tu dar sa-i iei in stapanire tara ca s-o mostenesti.

2:32 Sihon ne-a iesit inainte, cu tot poporul lui, ca sa lupte impotriva noastra, la Iahat.

2:33 Domnul Dumnezeul nostru ni l-a dat in maini si l-am batut, pe el si pe fiii lui, si pe tot poporul lui.

2:34 I-am luat atunci toate cetatile si le-am nimicit cu desavarsire: barbati, femei si prunci i-am nimicit cu desavarsire si n-am lasat sa scape niciunul macar.

2:35 Numai vitele le-am rapit pentru noi, precum si prada din cetatile pe care le luaseram.

2:36 De la Aroer, care este pe malurile paraului Arnon, si de la cetatea care este in vale, pana la Galaad, n-a fost nicio cetate prea tare pentru noi: Domnul Dumnezeul nostru ni le-a dat pe toate in mana.

2:37 Dar de tara copiilor lui Amon nu te-ai apropiat, de toate malurile paraului Iaboc, de cetatile de la munte si de toate locurile pe care te-a oprit Domnul Dumnezeul tau sa le lovesti.