Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34]

Deuteronomul
Capitolul 24

24:1 Cand cineva isi va lua o nevasta si se va insura cu ea si s-ar intampla ca ea sa nu mai aiba trecere inaintea lui, pentru ca a descoperit ceva rusinos in ea, sa-i scrie o carte de despartire, si, dupa ce-i va da-o in mana, sa-i dea drumul din casa lui.

24:2 Ea sa iasa de la el, sa plece si va putea sa se marite dupa un alt barbat.

24:3 Daca si acesta din urma incepe s-o urasca, ii scrie o carte de despartire si, dupa ce i-o da in mana, ii da drumul din casa lui; sau, daca acest barbat din urma, care a luat-o de nevasta, moare,

24:4 atunci barbatul dintai, care ii daduse drumul, nu va putea s-o ia iarasi de nevasta, dupa ce s-a pangarit ea, caci lucrul acesta este o uraciune inaintea Domnului, si sa nu faci vinovata de pacat tara pe care ti-o da de mostenire Domnul Dumnezeul tau.

24:5 Cand un om va fi insurat de curand, sa nu se duca la oaste si sa nu se puna nicio sarcina peste el; sa fie scutit, din pricina familiei, timp de un an, si sa inveseleasca astfel pe nevasta pe care si-a luat-o.

24:6 Sa nu iei zalog cele doua pietre de rasnita, nici chiar piatra de rasnita de deasupra; caci ar insemna ca iei zalog insasi viata cuiva.

24:7 Daca se va gasi cineva care sa fi furat pe vreunul din fratii lui, pe vreunul din copiii lui Israel, si sa-l fi facut rob sau sa-l fi vandut, hotul acela sa fie pedepsit cu moartea. Sa cureti astfel raul din mijlocul tau.

24:8 Ia seama bine si pazeste-te de rana leprei; si sa faceti tot ce va vor invata preotii dintre leviti, sa aveti grija sa lucrati dupa poruncile pe care li le-am dat.

24:9 Adu-ti aminte ce a facut Domnul Dumnezeul tau Mariei, pe drum, la iesirea voastra din Egipt.

24:10 Daca ai vreo datorie la aproapele tau, sa nu intri in casa lui ca sa-i iei lucrul pus zalog;

24:11 ci sa stai afara, si cel pe care l-ai imprumutat sa-ti aduca afara lucrul pus zalog.

24:12 Daca omul acela este sarac, sa nu te culci cu lucrul luat zalog de la el la tine;

24:13 sa i-l dai inapoi la apusul soarelui, ca sa se culce in haina lui si sa te binecuvanteze; si lucrul acesta ti se va socoti ca un lucru bun inaintea Domnului Dumnezeului tau.

24:14 Sa nu nedreptatesti pe simbriasul sarac si nevoias, fie ca este unul din fratii tai, fie ca este unul din strainii care locuiesc in tara ta, in cetatile tale.

24:15 Sa-i dai plata pentru ziua lui inainte de apusul soarelui; caci e sarac si o doreste mult. Altfel, ar striga catre Domnul impotriva ta, si te-ai face vinovat de un pacat.

24:16 Sa nu omori pe parinti pentru copii si sa nu omori pe copii pentru parinti; fiecare sa fie omorat pentru pacatul lui.

24:17 Sa nu te atingi de dreptul strainului si al orfanului, si sa nu iei zalog haina vaduvei.

24:18 Sa-ti aduci aminte ca ai fost rob in Egipt si ca Domnul Dumnezeul tau te-a rascumparat de acolo; de aceea iti dau aceste porunci ca sa le implinesti.

24:19 Cand iti vei secera ogorul si vei uita un snop pe camp, sa nu te intorci sa-l iei: sa fie al strainului, al orfanului si al vaduvei, pentru ca Domnul Dumnezeul tau sa te binecuvanteze in tot lucrul mainilor tale.

24:20 Cand iti vei scutura maslinii, sa nu culegi a doua oara roadele ramase pe ramuri: ele sa fie ale strainului, ale orfanului si ale vaduvei.

24:21 Cand iti vei culege via, sa nu culegi a doua oara ciorchinii care raman pe urma ta: ei sa fie ale strainului, ai orfanului si ai vaduvei.

24:22 Adu-ti aminte ca ai fost rob in tara Egiptului; de aceea iti dau poruncile acestea, ca sa le implinesti.