Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34]

Deuteronomul
Capitolul 26

26:1 Cand vei intra in tara pe care ti-o da de mostenire Domnul Dumnezeul tau, cand o vei stapani si te vei aseza in ea,

26:2 sa iei cele dintai roade din toate roadele pe care le vei scoate din pamant, in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau, sa le pui intr-un cos si sa te duci la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau ca sa faca sa locuiasca Numele Lui acolo.

26:3 Sa te duci la preotul care va fi in zilele acelea si sa-i spui: Marturisesc astazi inaintea Domnului Dumnezeului tau ca am intrat in tara pe care Domnul a jurat parintilor nostri ca ne-o va da.

26:4 Preotul sa ia cosul din mana ta si sa-l puna inaintea altarului Domnului Dumnezeului tau.

26:5 Apoi sa iei iarasi cuvantul si sa spui inaintea Domnului Dumnezeului tau: Tatal meu era un arameu pribeag, gata sa piara; s-a coborat in Egipt cu putini insi si s-a asezat acolo pentru o vreme. Acolo, a ajuns un neam mare, puternic si mare la numar.

26:6 Egiptenii ne-au chinuit, ne-au asuprit si ne-au supus la grea robie.

26:7 Noi am strigat catre Domnul Dumnezeul parintilor nostri. Domnul ne-a auzit glasul si a vazut asuprirea, chinurile si necazurile noastre.

26:8 Si Domnul ne-a scos din Egipt, cu mana tare si cu brat intins, cu aratari infricosatoare, cu semne si minuni.

26:9 El ne-a adus in locul acesta si ne-a dat tara aceasta, tara in care curge lapte si miere.

26:10 Acum, iata, aduc cele dintai roade din roadele pamantului pe care mi l-ai dat Tu, Doamne! Sa le pui inaintea Domnului Dumnezeului tau, si sa te inchini inaintea Domnului Dumnezeului tau.

26:11 Apoi sa te bucuri, cu levitul si cu strainul care va fi in mijlocul tau, de toate bunurile pe care ti le-a dat Domnul Dumnezeul tau tie si casei tale.

26:12 Dupa ce vei ispravi de luat toata zeciuiala din roadele tale, in anul al treilea, anul zeciuielii, s-o dai levitului, strainului, orfanului si vaduvei; si ei sa manance si sa se sature, in cetatile tale.

26:13 Sa spui inaintea Domnului Dumnezeului tau: Am scos din casa mea ce este sfintit si l-am dat levitului, strainului, orfanului si vaduvei, dupa toate poruncile pe care mi le-ai dat Tu; n-am calcat, nici n-am uitat niciuna din poruncile Tale.

26:14 N-am mancat nimic din aceste lucruri in timpul meu de jale, n-am indepartat nimic din ele pentru vreo intrebuintare necurata si n-am dat nimic din ele cu prilejul unui mort; am ascultat de glasul Domnului Dumnezeului meu, am lucrat dupa toate poruncile pe care mi le-ai dat.

26:15 Priveste din Locasul Tau cel Sfant, din ceruri, si binecuvanta pe poporul Tau, Israel, si tara pe care ne-ai dat-o, cum ai jurat parintilor nostri, tara aceasta in care curge lapte si miere.

26:16 Astazi, Domnul Dumnezeul tau iti porunceste sa implinesti legile si poruncile acestea; sa le pazesti si sa le implinesti din toata inima ta si din tot sufletul tau.

26:17 Astazi, tu ai marturisit inaintea Domnului ca El va fi Dumnezeul tau, ca vei umbla in caile Lui, vei pazi legile, poruncile si randuielile Lui si vei asculta de glasul Lui.

26:18 Si, azi, Domnul ti-a marturisit ca vei fi un popor al Lui, cum ti-a spus, daca vei pazi toate poruncile Lui,

26:19 si iti va da asupra tuturor neamurilor pe care le-a facut: intaietate in slava, in faima si in maretie, si vei fi un popor sfant pentru Domnul Dumnezeul tau, cum ti-a spus.