Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12]

Ecclesiastul
Capitolul 4

4:1 M-am uitat apoi la toate asupririle care se fac sub soare; si iata ca cei apasati varsa lacrimi, si nu este nimeni sa-i mangaie! Ei sunt prada silniciei asupritorilor lor, si n-are cine sa-i mangaie!

4:2 Si am gasit ca mortii, care au murit mai inainte, sunt mai fericiti decat cei vii, care sunt inca in viata.

4:3 Dar mai fericit decat amandoi am gasit pe cel ce nu s-a nascut inca, fiindca n-a vazut toate relele care se petrec sub soare.

4:4 Am mai vazut ca orice munca si orice iscusinta la lucru isi are temeiul numai in pizma unuia asupra altuia. Si aceasta este o desertaciune si goana dupa vant.

4:5 Nebunul isi incruciseaza mainile si isi mananca insasi carnea lui.

4:6 Mai bine o mana plina de odihna decat amandoi pumnii plini de truda si goana dupa vant.

4:7 Am mai vazut o alta desertaciune sub soare:

4:8 un om este singur singurel, n-are nici fiu, nici frate, si totusi munca lui n-are sfarsit, ochii nu i se satura niciodata de bogatii si nu se gandeste: Pentru cine muncesc eu si-mi lipsesc sufletul de placeri? Si aceasta este o desertaciune si un lucru rau.

4:9 Mai bine doi decat unul, caci iau o plata cu atat mai buna pentru munca lor.

4:10 Caci, daca se intampla sa cada, se ridica unul pe altul; dar vai de cine este singur si cade fara sa aiba pe altul care sa-l ridice.

4:11 Tot asa, daca se culca doi impreuna, se incalzesc unul pe altul, dar cum are sa se incalzeasca daca e singur?

4:12 Si daca se scoala cineva asupra unuia, doi pot sa-i stea impotriva; si funia impletita in trei nu se rupe usor.

4:13 Mai bine un copil sarac si intelept decat un imparat batran si fara minte, care nu intelege ca trebuie sa se lase indrumat;

4:14 caci el poate sa iasa din temnita ca sa domneasca, macar ca poate chiar sa se fi nascut sarac in imparatia celui din urma.

4:15 Am vazut pe toti cei vii, care umbla sub soare, inconjurand pe copilul care avea sa urmeze dupa imparat si sa domneasca in locul lui.

4:16 Fara sfarsit era tot poporul in fruntea caruia mergea el. Si totusi cei ce vor veni dupa el nu se vor bucura de el. Caci si aceasta este o desertaciune si goana dupa vant.