Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36][37][38][39][40]

Exodul
Capitolul 16

16:1 Toata adunarea copiilor lui Israel a plecat din Elim; si au ajuns in pustiul Sin, care este intre Elim si Sinai, in a cincisprezecea zi a lunii a doua dupa iesirea lor din tara Egiptului.

16:2 Si toata adunarea copiilor lui Israel a cartit in pustiul acela impotriva lui Moise si Aaron.

16:3 Copiii lui Israel le-au zis: Cum de n-am murit loviti de mana Domnului in tara Egiptului, cand sedeam langa oalele noastre cu carne, cand mancam paine de ne saturam? Caci ne-ati adus in pustiul acesta ca sa faceti sa moara de foame toata multimea aceasta.

16:4 Domnul a zis lui Moise: Iata ca voi face sa va ploua paine din ceruri. Poporul va iesi afara si va strange, cat ii trebuie pentru fiecare zi, ca sa-l pun la incercare si sa vad daca va umbla sau nu dupa legea Mea.

16:5 In ziua a sasea, cand vor pregati ce au adus acasa, vor avea de doua ori mai mult decat vor strange in fiecare zi.

16:6 Moise si Aaron au zis tuturor copiilor lui Israel: Asta-seara, veti intelege ca Domnul este Acela care v-a scos din tara Egiptului.

16:7 Si maine dimineata, veti vedea slava Domnului; pentru ca v-a auzit cartirile impotriva Domnului; caci ce suntem noi, ca sa cartiti impotriva noastra?

16:8 Moise a zis: Domnul va va da asta-seara carne de mancat, si maine dimineata va va da paine sa va saturati, pentru ca a auzit Domnul cartirile pe care le-ati rostit impotriva Lui; caci ce suntem noi? Cartirile voastre nu se indreapta impotriva noastra, ci impotriva Domnului.

16:9 Moise a zis lui Aaron: Spune intregii adunari a copiilor lui Israel: Apropiati-va inaintea Domnului; caci v-a auzit cartirile.

16:10 Si, pe cand vorbea Aaron intregii adunari a lui Israel, s-au uitat inspre pustiu, si iata ca slava Domnului s-a aratat in nor.

16:11 Domnul, vorbind lui Moise, a zis:

16:12 Am auzit cartirile copiilor lui Israel. Spune-le: Intre cele doua seri aveti sa mancati carne, si dimineata va veti satura de paine; si veti sti ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.

16:13 Seara, au venit niste prepelite si au acoperit tabara; si, dimineata, s-a asezat un strat gros de roua in jurul taberei.

16:14 Cand s-a luat roua aceasta, pe fata pustiului era ceva marunt ca niste graunte, marunt ca bobitele de gheata alba pe pamant.

16:15 Copiii lui Israel s-au uitat la ea si au zis unul catre altul: Ce este aceasta? Caci nu stiau ce este. Moise le-a zis: Este painea pe care v-o da Domnul ca hrana.

16:16 Iata ce a poruncit Domnul: Fiecare din voi sa stranga cat ii trebuie pentru hrana, si anume un omer de cap, dupa numarul sufletelor voastre; fiecare sa ia din ea pentru cei din cortul lui.

16:17 Israelitii au facut asa; si au strans unii mai mult, altii mai putin.

16:18 In urma o masurau cu omerul, si cine stransese mai mult, n-avea nimic de prisos, iar cine stransese mai putin, nu ducea lipsa deloc. Fiecare strangea tocmai cat ii trebuia pentru hrana.

16:19 Moise le-a zis: Nimeni sa nu lase ceva din ea pana a doua zi dimineata.

16:20 N-au ascultat de Moise, si s-au gasit unii care au lasat ceva din ea pana dimineata; dar a facut viermi si s-a imputit. Moise s-a maniat pe oamenii aceia.

16:21 Astfel, in toate diminetile, fiecare strangea cat ii trebuia pentru hrana; si, cand venea caldura soarelui, se topea.

16:22 In ziua a sasea, au strans hrana indoit, si anume doi omeri de fiecare. Toti fruntasii adunarii au venit si au spus lui Moise lucrul acesta.

16:23 Si Moise le-a zis: Domnul a poruncit asa. Maine este ziua de odihna, Sabatul inchinat Domnului; coaceti ce aveti de copt, fierbeti ce aveti de fiert si pastrati pana a doua zi dimineata tot ce va ramane!

16:24 Au lasat-o pana a doua zi dimineata, cum poruncise Moise; si nu s-a imputit si n-a facut viermi.

16:25 Moise a zis: Mancati-o azi, caci este ziua Sabatului; azi nu veti gasi mana pe camp.

16:26 Veti strange timp de sase zile; dar in ziua a saptea, care este Sabatul, nu va fi.

16:27 In ziua a saptea, unii din popor au iesit sa stranga mana, si n-au gasit.

16:28 Atunci Domnul a zis lui Moise: Pana cand aveti de gand sa nu paziti poruncile si legile Mele?

16:29 Vedeti ca Domnul v-a dat Sabatul; de aceea va da in ziua a sasea hrana pentru doua zile. Fiecare sa ramana la locul lui, si, in ziua a saptea, nimeni sa nu iasa din locul in care se gaseste.

16:30 Si poporul s-a odihnit in ziua a saptea.

16:31 Casa lui Israel a numit hrana aceasta mana. Ea semana cu bobul de coriandru; era alba si avea un gust de turta cu miere.

16:32 Moise a zis: Iata ce a poruncit Domnul: Sa se pastreze un omer plin cu mana pentru urmasii vostri, ca sa vada si ei painea pe care v-am dat-o s-o mancati in pustiu, dupa ce v-am scos din tara Egiptului.

16:33 Si Moise a zis lui Aaron: Ia un vas, pune in el un omer plin cu mana si asaza-l inaintea Domnului, ca sa fie pastrat pentru urmasii vostri.

16:34 Dupa porunca data de Domnul lui Moise, Aaron l-a pus inaintea chivotului marturiei, ca sa fie pastrat.

16:35 Copiii lui Israel au mancat mana patruzeci de ani, pana la sosirea lor intr-o tara locuita; au mancat mana pana la sosirea lor la hotarele tarii Canaanului.

16:36 Omerul este a zecea parte dintr-o efa.