Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36][37][38][39][40]

Exodul
Capitolul 32

32:1 Poporul, vazand ca Moise zaboveste sa se coboare de pe munte, s-a strans in jurul lui Aaron si i-a zis: Haide! fa-ne un dumnezeu care sa mearga inaintea noastra; caci Moise, omul acela care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a facut.

32:2 Aaron le-a raspuns: Scoateti cerceii de aur din urechile nevestelor, fiilor si fiicelor voastre, si aduceti-i la mine.

32:3 Si toti si-au scos cerceii de aur din urechi si i-au adus lui Aaron.

32:4 El i-a luat din mainile lor, a batut aurul cu dalta si a facut un vitel turnat. Si ei au zis: Israele! iata dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului.

32:5 Cand a vazut Aaron lucrul acesta, a zidit un altar inaintea lui si a strigat: Maine va fi o sarbatoare in cinstea Domnului!

32:6 A doua zi, s-au sculat dis-de-dimineata si au adus arderi de tot si jertfe de multumire. Poporul a sezut de a mancat si a baut; apoi s-au sculat sa joace.

32:7 Domnul a zis lui Moise: Scoala si coboara-te; caci poporul tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului, s-a stricat.

32:8 Foarte curand s-au abatut de la calea pe care le-o poruncisem Eu; si-au facut un vitel turnat, s-au inchinat pana la pamant inaintea lui, i-au adus jertfe si au zis: Israele, iata dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului!

32:9 Domnul a zis lui Moise: Vad ca poporul acesta este un popor incapatanat.

32:10 Acum, lasa-Ma; mania Mea are sa se aprinda impotriva lor: si-i voi mistui; dar pe tine te voi face stramosul unui neam mare.

32:11 Moise s-a rugat Domnului Dumnezeului sau si a zis: Pentru ce sa se aprinda, Doamne, mania Ta impotriva poporului Tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului cu mare putere si cu mana tare?

32:12 Pentru ce sa zica egiptenii: Spre nenorocirea lor i-a scos, ca sa-i omoare prin munti si ca sa-i stearga de pe fata pamantului? Intoarce-Te din iuteala maniei Tale si lasa-Te de raul acesta pe care vrei sa-l faci poporului Tau.

32:13 Adu-Ti aminte de Avraam, de Isaac si de Israel, robii Tai, carora le-ai spus, jurandu-Te pe Tine insuti: Voi inmulti samanta voastra ca stelele cerului, voi da urmasilor vostri toata tara aceasta, de care am vorbit, si ei o vor stapani in veac.

32:14 Si Domnul S-a lasat de raul pe care spusese ca vrea sa-l faca poporului Sau.

32:15 Moise s-a intors si s-a coborat de pe munte, cu cele doua table ale marturiei in mana. Tablele erau scrise pe amandoua partile, pe o parte si pe alta.

32:16 Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu, si scrisul era scrisul lui Dumnezeu, sapat pe table.

32:17 Iosua a auzit glasul poporului, care scotea strigate, si a zis lui Moise: In tabara este un strigat de razboi!

32:18 Moise a raspuns: Strigatul aceasta nu-i nici strigat de biruitori, nici strigat de biruiti; ce aud eu este glasul unor oameni care canta!

32:19 Si, pe cand se apropia de tabara, a vazut vitelul si jocurile. Moise s-a aprins de manie, a aruncat tablele din mana si le-a sfaramat de piciorul muntelui.

32:20 A luat vitelul, pe care-l facusera ei, si l-a ars in foc; l-a prefacut in cenusa, a presarat cenusa pe fata apei si a dat-o copiilor lui Israel s-o bea.

32:21 Moise a zis lui Aaron: Ce ti-a facut poporul acesta, de ai adus asupra lui un pacat atat de mare?

32:22 Aaron a raspuns: Sa nu se aprinda de manie domnul meu! Tu singur stii ca poporul acesta este pornit la rau.

32:23 Ei mi-au zis: Fa-ne un dumnezeu care sa mearga inaintea noastra; caci Moise, omul acela care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a facut!

32:24 Eu le-am zis: Cine are aur, sa-l scoata! Si mi l-au dat; l-am aruncat in foc, si din el a iesit vitelul acesta.

32:25 Moise a vazut ca poporul era fara frau, caci Aaron il facuse sa fie fara frau, spre batjocura vrajmasilor sai;

32:26 s-a asezat la usa taberei si a zis: Cine este pentru Domnul sa vina la mine! Si toti copiii lui Levi s-au strans la el.

32:27 El le-a zis: Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: Fiecare din voi sa se incinga cu sabia; mergeti si strabateti tabara de la o poarta la alta, si fiecare sa omoare pe fratele, pe prietenul si pe ruda sa.

32:28 Copiii lui Levi au facut dupa porunca lui Moise; si aproape trei mii de oameni au pierit in ziua aceea din popor.

32:29 Moise a zis: Predati-va azi in slujba Domnului, chiar cu jertfa fiului si fratelui vostru, pentru ca binecuvantarea Lui sa vina astazi peste voi!

32:30 A doua zi, Moise a zis poporului: Ati facut un pacat foarte mare. Am sa ma sui acum la Domnul: poate ca voi capata iertare pentru pacatul vostru.

32:31 Moise s-a intors la Domnul si a zis: Ah! poporul acesta a facut un pacat foarte mare! Si-au facut un dumnezeu de aur.

32:32 Iarta-le acum pacatul! Daca nu, atunci, sterge-ma din cartea Ta, pe care ai scris-o!

32:33 Domnul a zis lui Moise: Pe cel ce a pacatuit impotriva Mea, pe acela il voi sterge din cartea Mea.

32:34 Du-te, dar, si du poporul unde ti-am spus. Iata, Ingerul Meu va merge inaintea ta, dar in ziua razbunarii Mele, ii voi pedepsi pentru pacatul lor!

32:35 Domnul a lovit cu urgie poporul, pentru ca facuse vitelul faurit de Aaron.