Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10]

Ezra
Capitolul 4

4:1 Vrajmasii lui Iuda si Beniamin au auzit ca fiii robiei zidesc un Templu Domnului Dumnezeului lui Israel.

4:2 Au venit la Zorobabel si la capii de familii si le-au zis: Sa zidim si noi cu voi; caci si noi chemam ca si voi pe Dumnezeul vostru si-I aducem jertfe din vremea lui Esar-Hadon, imparatul Asiriei, care ne-a adus aici.

4:3 Dar Zorobabel, Iosua si ceilalti capi ai familiilor lui Israel le-au raspuns: Nu se cuvine sa ziditi impreuna cu noi Casa Dumnezeului nostru; ci noi singuri o vom zidi Domnului Dumnezeului lui Israel, cum ne-a poruncit imparatul Cirus, imparatul persilor.

4:4 Atunci oamenii tarii au inmuiat inima poporului lui Iuda; l-au infricosat ca sa-l impiedice sa zideasca

4:5 si au mituit cu pret de argint pe sfetnici ca sa-i zadarniceasca lucrarea. Asa a fost tot timpul vietii lui Cirus, imparatul persilor, pana la domnia lui Darius, imparatul persilor.

4:6 Sub domnia lui Asuerus, la inceputul domniei lui, au scris o para impotriva locuitorilor din Iuda si din Ierusalim.

4:7 Si pe vremea lui Artaxerxe, Bislam, Mitredat, Tabeel si ceilalti tovarasi de slujba ai lor au scris lui Artaxerxe, imparatul persilor. Scrisoarea a fost scrisa cu slove aramaice si talmacita in limba aramaica.

4:8 Dregatorul Rehum si logofatul Simsai au scris imparatului Artaxerxe scrisoarea urmatoare la Ierusalim.

4:9 Dregatorul Rehum, logofatul Simsai si ceilalti tovarasi de slujba ai lor, cei din Din, din Arfarsatac, din Tarpel, din Afaras, din Erec, din Babilon, din Susa, din Deha, din Elam

4:10 si celelalte popoare pe care le-a mutat marele si vestitul Osnapar si le-a asezat in cetatea Samariei si in celelalte locuri de dincoace de Rau si asa mai departe.

4:11 Iata cuprinsul scrisorii pe care au trimis-o imparatului Artaxerxe: Robii tai, oamenii de dincoace de Rau, si asa mai departe...

4:12 Sa stie imparatul ca iudeii plecati de la tine si veniti printre noi la Ierusalim zidesc din nou cetatea aceea razvratita si rea, ii ridica zidurile si-i dreg temeliile.

4:13 Sa stie, dar, imparatul ca, daca se va zidi cetatea aceasta si i se vor ridica zidurile, nu vor mai plati nici bir, nici dare, nici drept de trecere, si vistieria imparateasca va suferi din pricina aceasta.

4:14 Si, fiindca noi mancam sarea curtii domnesti si nu ne sade bine sa vedem pe imparat pagubit, trimitem imparatului aceste stiri.

4:15 Sa se faca cercetari in cartea cronicilor parintilor tai; si vei gasi si vei vedea in cartea cronicilor ca cetatea aceasta este o cetate razvratita, vatamatoare imparatilor si tinuturilor, si ca s-au dedat la rascoala inca din vremuri strabune. De aceea a fost nimicita cetatea aceasta.

4:16 Facem cunoscut imparatului ca, daca va fi zidita din nou cetatea aceasta si daca i se vor ridica zidurile, prin chiar faptul acesta, nu vei mai avea stapanire dincoace de Rau.

4:17 Iata raspunsul trimis de imparat dregatorului Rehum, logofatului Simsai si celorlalti tovarasi ai lui de slujba, care locuiau la Samaria si in alte locuri de cealalta parte a Raului: Sanatate si asa mai departe...

4:18 Scrisoarea pe care ne-ati trimis-o a fost citita intocmai inaintea mea.

4:19 Am dat porunca sa se faca cercetari; si s-a gasit ca din vremuri vechi cetatea aceasta s-a rasculat impotriva imparatilor si s-a dedat la rascoala si la razvratire.

4:20 Au fost la Ierusalim imparati puternici, stapani peste toata tara de dincolo de Rau, si carora li se platea bir, dare si drept de trecere pe drum.

4:21 Ca urmare, porunciti sa inceteze lucrarile oamenilor acelora si sa nu se mai zideasca cetatea aceasta pana ce nu vor avea o invoire din partea mea.

4:22 Vedeti sa nu va abateti de la porunca aceasta, ca sa nu creasca raul acela spre paguba imparatilor.

4:23 Indata ce s-a citit cuprinsul scrisorii imparatului Artaxerxe inaintea lui Rehum, inaintea logofatului Simsai si inaintea tovarasilor lor de slujba, s-au dus in graba la Ierusalim la iudei si i-au oprit cu sila si cu putere de la lucrarile lor.

4:24 Atunci s-a oprit lucrarea Casei lui Dumnezeu la Ierusalim si a fost oprita pana in anul al doilea al domniei lui Darius, imparatul persilor.