Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28]

Faptele Apostolilor
Capitolul 13

13:1 In Biserica din Antiohia erau niste proroci si invatatori: Barnaba, Simon, numit Niger, Luciu din Cirena, Manaen, care fusese crescut impreuna cu carmuitorul Irod, si Saul.

13:2 Pe cand slujeau Domnului si posteau, Duhul Sfant a zis: Puneti-Mi deoparte pe Barnaba si pe Saul, pentru lucrarea la care i-am chemat.

13:3 Atunci, dupa ce au postit si s-au rugat, si-au pus mainile peste ei si i-au lasat sa plece.

13:4 Barnaba si Saul, trimisi de Duhul Sfant, s-au coborat la Seleucia, si de acolo au plecat cu corabia la Cipru.

13:5 Ajunsi la Salamina, au vestit Cuvantul lui Dumnezeu in sinagogile iudeilor. Aveau de slujitor pe Ioan.

13:6 Dupa ce au strabatut toata insula pana la Pafos, au intalnit pe un vrajitor, proroc mincinos, un iudeu cu numele Bar-Isus,

13:7 care era cu dregatorul Sergius Paulus, un om intelept. Acesta din urma a chemat pe Barnaba si pe Saul si si-a aratat dorinta sa auda Cuvantul lui Dumnezeu.

13:8 Dar Elima, vrajitorul - caci asa se talcuieste numele lui - le statea impotriva si cauta sa abata pe dregator de la credinta.

13:9 Atunci Saul, care se mai numeste si Pavel, fiind plin de Duhul Sfant, s-a uitat tinta la el

13:10 si a zis: Om plin de toata viclenia si de toata rautatea, fiul dracului, vrajmas al oricarei neprihaniri, nu mai incetezi tu sa strambi caile drepte ale Domnului?

13:11 Acum, iata ca mana Domnului este impotriva ta: vei fi orb si nu vei vedea soarele pana la o vreme. Indata a cazut peste el ceata si intuneric si cauta bajbaind niste oameni care sa-l duca de mana.

13:12 Atunci dregatorul, cand a vazut ce se intamplase, a crezut si a ramas uimit de invatatura Domnului.

13:13 Pavel si tovarasii lui au pornit cu corabia din Pafos si s-au dus la Perga in Pamfilia. Ioan s-a despartit de ei si s-a intors la Ierusalim.

13:14 Din Perga si-au urmat drumul inainte si au ajuns la Antiohia din Pisidia. In ziua Sabatului, au intrat in sinagoga si au sezut jos.

13:15 Dupa citirea Legii si a Prorocilor, fruntasii sinagogii au trimis sa le zica: Fratilor, daca aveti un cuvant de indemn pentru norod, vorbiti.

13:16 Pavel s-a sculat, a facut semn cu mana si a zis: Barbati israeliti si voi care va temeti de Dumnezeu, ascultati!

13:17 Dumnezeul acestui popor, Israel, a ales pe parintii nostri. A ridicat la cinste pe norodul acesta, in timpul sederii lui in tara Egiptului, si l-a scos din Egipt cu bratul Sau cel puternic.

13:18 Timp de aproape patruzeci de ani, le-a suferit purtarea in pustiu.

13:19 Si, dupa ce a nimicit sapte popoare in tara Canaanului, le-a dat de mostenire pamantul lor, pentru aproape patru sute cincizeci de ani.

13:20 Dupa aceste lucruri, le-a dat judecatori, pana la prorocul Samuel.

13:21 Ei au cerut atunci un imparat. Si, timp de aproape patruzeci de ani, Dumnezeu le-a dat pe Saul, fiul lui Chis, din semintia lui Beniamin;

13:22 apoi l-a inlaturat si le-a ridicat imparat pe David, despre care a marturisit astfel: Am gasit pe David, fiul lui Iese, om dupa inima Mea, care va implini toate voile Mele.

13:23 Din samanta lui David, Dumnezeu, dupa fagaduinta Sa, a ridicat lui Israel un Mantuitor, care este Isus.

13:24 Inainte de venirea Lui, Ioan propovaduise botezul pocaintei la tot norodul lui Israel.

13:25 Si Ioan, cand era la sfarsitul insarcinarii lui, zicea: Cine credeti ca sunt eu? Nu sunt Acela; ci iata ca dupa mine vine Unul, caruia eu nu sunt vrednic sa-I dezleg incaltamintea picioarelor.

13:26 Fratilor, fii ai neamului lui Avraam, si cei ce va temeti de Dumnezeu, voua v-a fost trimis Cuvantul acestei mantuiri.

13:27 Caci locuitorii din Ierusalim si mai marii lor n-au cunoscut pe Isus; si, prin faptul ca L-au osandit, au implinit cuvintele Prorocilor, care se citesc in fiecare Sabat.

13:28 Macar ca n-au gasit in El nicio vina de moarte, totusi ei au cerut lui Pilat sa-L omoare.

13:29 Si, dupa ce au implinit tot ce este scris despre El, L-au dat jos de pe lemn si L-au pus intr-un mormant.

13:30 Dar Dumnezeu L-a inviat din morti.

13:31 El S-a aratat, timp de mai multe zile, celor ce se suisera cu El din Galileea la Ierusalim si care acum sunt martorii Lui inaintea norodului.

13:32 Si noi va aducem vestea aceasta buna ca fagaduinta facuta parintilor nostri,

13:33 Dumnezeu a implinit-o pentru noi, copiii lor, inviind pe Isus; dupa cum este scris in psalmul al doilea: Tu esti Fiul Meu, astazi Te-am nascut.

13:34 Ca L-a inviat din morti, asa ca nu Se va mai intoarce in putrezire, a spus-o cand a zis: Va voi implini, cu toata credinciosia, fagaduintele sfinte pe care le-am facut lui David.

13:35 De aceea mai zice si in alt Psalm: Nu vei ingadui ca sfantul Tau sa vada putrezirea.

13:36 Si David, dupa ce a slujit celor din vremea lui, dupa planul lui Dumnezeu, a murit, a fost ingropat langa parintii sai si a vazut putrezirea.

13:37 Dar Acela, pe care L-a inviat Dumnezeu, n-a vazut putrezirea.

13:38 Sa stiti, dar, fratilor, ca in El vi se vesteste iertarea pacatelor;

13:39 si oricine crede este iertat prin El de toate lucrurile de care n-ati putut fi iertati prin Legea lui Moise.

13:40 Astfel, luati seama sa nu vi se intample ce se spune in Proroci:

13:41 Uitati-va, dispretuitorilor, mirati-va si pieriti; caci in zilele voastre, am sa fac o lucrare pe care n-o veti crede nicidecum daca v-ar istorisi-o cineva.

13:42 Cand au iesit afara, Neamurile i-au rugat sa le vorbeasca si in Sabatul viitor despre aceleasi lucruri.

13:43 Si, dupa ce s-a imprastiat adunarea, multi din iudei si din prozelitii evlaviosi au mers dupa Pavel si Barnaba, care stateau de vorba cu ei si-i indemnau sa staruie in harul lui Dumnezeu.

13:44 In Sabatul viitor, aproape toata cetatea s-a adunat ca sa auda Cuvantul lui Dumnezeu.

13:45 Iudeii, cand au vazut noroadele, s-au umplut de pizma, vorbeau impotriva celor spuse de Pavel si-l batjocoreau.

13:46 Dar Pavel si Barnaba le-au zis cu indrazneala: Cuvantul lui Dumnezeu trebuia vestit mai intai voua; dar fiindca voi nu-l primiti si singuri va judecati nevrednici de viata vesnica, iata ca ne intoarcem spre Neamuri.

13:47 Caci asa ne-a poruncit Domnul: Te-am pus ca sa fii Lumina Neamurilor, ca sa duci mantuirea pana la marginile pamantului.

13:48 Neamurile se bucurau cand au auzit lucrul acesta si preamareau Cuvantul Domnului. Si toti cei ce erau randuiti sa capete viata vesnica au crezut.

13:49 Cuvantul Domnului se raspandea in toata tara.

13:50 Dar iudeii au intaratat pe femeile cucernice cu vaza si pe fruntasii cetatii, au starnit o prigonire impotriva lui Pavel si Barnaba si i-au izgonit din hotarele lor.

13:51 Pavel si Barnaba au scuturat praful de pe picioare impotriva lor si s-au dus in Iconia,

13:52 in timp ce ucenicii erau plini de bucurie si de Duhul Sfant.