Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28]

Faptele Apostolilor
Capitolul 18

18:1 Dupa aceea Pavel a plecat din Atena si s-a dus la Corint.

18:2 Acolo a gasit pe un iudeu, numit Acuila, de neam din Pont, venit de curand din Italia, cu nevasta sa, Priscila, deoarece Claudiu poruncise ca toti iudeii sa plece din Roma. A venit la ei.

18:3 Si, fiindca avea acelasi mestesug, a ramas la ei si lucrau: meseria lor era facerea corturilor.s

18:4 Pavel vorbea in sinagoga in fiecare zi de Sabat si indupleca pe iudei si pe greci.

18:5 Dar cand au venit Sila si Timotei din Macedonia, Pavel s-a dedat in totul propovaduirii si dovedea iudeilor ca Isus este Hristosul.

18:6 Fiindca iudeii i se impotriveau si-l batjocoreau, Pavel si-a scuturat hainele si le-a zis: Sangele vostru sa cada asupra capului vostru; eu sunt curat. De acum incolo, ma voi duce la Neamuri.

18:7 Si, dupa ce a iesit de acolo, a intrat in casa unui om temator de Dumnezeu, numit Iust, a carui casa era vecina cu sinagoga.

18:8 Dar Crisp, fruntasul sinagogii, a crezut in Domnul impreuna cu toata casa lui. Si multi dintre corinteni, care auzisera pe Pavel, au crezut si ei si au fost botezati.

18:9 Noaptea, Domnul a zis lui Pavel intr-o vedenie: Nu te teme; ci vorbeste si nu tacea,

18:10 caci Eu sunt cu tine; si nimeni nu va pune mana pe tine, ca sa-ti faca rau: vorbeste, fiindca am mult norod in aceasta cetate.

18:11 Aici a ramas un an si sase luni si invata printre corinteni Cuvantul lui Dumnezeu.

18:12 Pe cand era Galion carmuitor al Ahaiei, iudeii s-au ridicat cu un gand impotriva lui Pavel, l-au dus inaintea scaunului de judecata

18:13 si au zis: Omul acesta atata pe oameni sa se inchine lui Dumnezeu intr-un fel care este impotriva Legii.

18:14 Pavel voia sa inceapa vorba, cand Galion a zis iudeilor: Daca ar fi vorba de vreo fapta rea sau de vreo blestematie, v-as asculta dupa cuviinta, iudeilor!

18:15 Dar daca este vorba de neintelegeri asupra unui cuvant, asupra unor nume si asupra Legii voastre, treaba voastra: eu nu vreau sa fiu judecator peste aceste lucruri.

18:16 Si i-a alungat de la scaunul de judecata.

18:17 Atunci au pus toti mana pe Sosten, fruntasul sinagogii, si-l bateau inaintea scaunului de judecata, fara ca lui Galion sa-i pese.

18:18 Pavel a mai ramas destul de multa vreme in Corint. In urma, si-a luat ziua buna de la frati si a plecat cu corabia spre Siria, impreuna cu Priscila si Acuila, dupa ce si-a tuns capul in Chencrea, caci facuse o juruinta.

18:19 Au ajuns in Efes; si Pavel a lasat acolo pe insotitorii lui. A intrat in sinagoga si a stat de vorba cu iudeii,

18:20 care l-au rugat sa ramana la ei mai multa vreme. El insa n-a voit,

18:21 ci si-a luat ramas bun de la ei si a zis: Trebuie numaidecat ca sarbatoarea care vine, s-o fac in Ierusalim. Daca va voi Dumnezeu, ma voi intoarce iarasi la voi. Si a plecat din Efes.

18:22 S-a dat jos din corabie in Cezareea, s-a suit la Ierusalim si, dupa ce a urat de bine bisericii, s-a coborat in Antiohia.

18:23 Dupa ce a petrecut catava vreme in Antiohia, Pavel a plecat si a strabatut din loc in loc tinutul Galatiei si Frigiei, intarind pe toti ucenicii.

18:24 La Efes, a venit un iudeu, numit Apolo, de neam din Alexandria. Omul acesta avea darul vorbirii si era tare in Scripturi.

18:25 El era invatat in ce priveste Calea Domnului, avea un duh infocat si vorbea si invata amanuntit pe oameni despre Isus, macar ca nu cunostea decat botezul lui Ioan.

18:26 A inceput a vorbi cu indrazneala in sinagoga. Acuila si Priscila, cand l-au auzit, l-au luat la ei si i-au aratat mai cu de-amanuntul Calea lui Dumnezeu.

18:27 Fiindca el voia sa treaca in Ahaia, fratii l-au imbarbatat sa se duca si au scris ucenicilor sa-l primeasca bine. Cand a ajuns, a ajutat mult, prin harul lui Dumnezeu, pe cei ce crezusera;

18:28 caci infrunta cu putere pe iudei inaintea norodului si le dovedea din Scripturi ca Isus este Hristosul.