Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28]

Faptele Apostolilor
Capitolul 19

19:1 Pe cand era Apolo in Corint, Pavel, dupa ce a trecut prin tinuturile de sus ale Asiei, a ajuns la Efes. Aici a intalnit pe cativa ucenici

19:2 si le-a zis: Ati primit voi Duhul Sfant cand ati crezut? Ei i-au raspuns: Nici n-am auzit macar ca a fost dat un Duh Sfant.

19:3 Dar cu ce botez ati fost botezati?, le-a zis el. Si ei au raspuns: Cu botezul lui Ioan.

19:4 Atunci Pavel a zis: Ioan a botezat cu botezul pocaintei si spunea norodului sa creada in Cel ce venea dupa el, adica in Isus.

19:5 Cand au auzit ei aceste vorbe, au fost botezati in Numele Domnului Isus.

19:6 Cand si-a pus Pavel mainile peste ei, Duhul Sfant S-a coborat peste ei, si vorbeau in alte limbi si proroceau.

19:7 Erau cam doisprezece barbati de toti.

19:8 In urma, Pavel a intrat in sinagoga, unde vorbea cu indrazneala. Timp de trei luni a vorbit cu ei despre lucrurile privitoare la Imparatia lui Dumnezeu si cauta sa induplece pe cei ce-l ascultau.

19:9 Dar, fiindca unii ramaneau impietriti si necredinciosi si vorbeau de rau Calea Domnului inaintea norodului, Pavel a plecat de la ei, a despartit pe ucenici de ei si a invatat in fiecare zi pe norod in scoala unuia numit Tiran.

19:10 Lucrul acesta a tinut doi ani, asa ca toti cei ce locuiau in Asia, iudei si greci, au auzit Cuvantul Domnului.

19:11 Si Dumnezeu facea minuni nemaipomenite prin mainile lui Pavel;

19:12 pana acolo ca peste cei bolnavi se puneau basmale sau sorturi care fusesera atinse de trupul lui, si-i lasau bolile si ieseau afara din ei duhurile rele.

19:13 Niste exorcisti iudei care umblau din loc in loc au incercat sa cheme Numele Domnului Isus peste cei ce aveau duhuri rele, zicand: Va jur pe Isus, pe care-L propovaduieste Pavel, sa iesiti afara!

19:14 Cei ce faceau lucrul acesta erau sapte feciori ai lui Sceva, un preot iudeu din cei mai de seama.

19:15 Duhul cel rau le-a raspuns: Pe Isus Il cunosc, si pe Pavel il stiu; dar voi cine sunteti?

19:16 Si omul in care era duhul cel rau a sarit asupra lor, i-a biruit pe amandoi si i-a schingiuit in asa fel, ca au fugit goi si raniti din casa aceea.

19:17 Lucrul acesta a fost cunoscut de toti iudeii, de toti grecii care locuiau in Efes, si i-a apucat frica pe toti: si Numele Domnului Isus era proslavit.

19:18 Multi din cei ce crezusera, veneau sa marturiseasca si sa spuna ce facusera.

19:19 Si unii din cei ce facusera vrajitorii si-au adus cartile si le-au ars inaintea tuturor: pretul lor s-a socotit la cincizeci de mii de arginti.

19:20 Cu atata putere se raspandea si se intarea Cuvantul Domnului.

19:21 Dupa ce s-au petrecut aceste lucruri, Pavel si-a pus de gand sa se duca la Ierusalim, trecand prin Macedonia si Ahaia. Dupa ce voi merge acolo, isi zicea el, trebuie sa vad si Roma.

19:22 A trimis in Macedonia pe doi din ajutoarele lui, pe Timotei si Erast, iar el a mai ramas catava vreme in Asia.

19:23 Pe vremea aceea, s-a facut o mare tulburare cu privire la Calea Domnului.

19:24 Un argintar, numit Dimitrie, facea temple de argint de ale Dianei si aducea lucratorilor sai nu putin castig cu ele.

19:25 I-a adunat la un loc, impreuna cu cei de aceeasi meserie, si le-a zis: Oamenilor, stiti ca bogatia noastra atarna de meseria aceasta;

19:26 si vedeti si auziti ca Pavel acesta, nu numai in Efes, dar aproape in toata Asia, a induplecat si a abatut mult norod si zice ca zeii facuti de maini nu sunt dumnezei.

19:27 Primejdia care vine din acest fapt nu este numai ca meseria noastra cade in dispret; dar si ca templul marii zeite Diana este socotit ca o nimica si chiar maretia aceleia care este cinstita in toata Asia si in toata lumea este nimicita.

19:28 Cuvintele acestea i-au umplut de manie si au inceput sa strige: Mare este Diana efesenilor!

19:29 Toata cetatea s-a tulburat. Au navalit cu totii intr-un gand in teatru si au luat cu ei pe macedonenii Gaiu si Aristarh, tovarasii de calatorie ai lui Pavel.

19:30 Pavel voia sa vina inaintea norodului, dar nu l-au lasat ucenicii.

19:31 Chiar si unii din mai marii Asiei care-i erau prieteni au trimis la el sa-l roage sa nu se duca la teatru.

19:32 Unii strigau una, altii alta, caci adunarea era in invalmaseala, si cei mai multi nici nu stiau pentru ce se adunasera.

19:33 Atunci au scos din norod pe Alexandru, pe care iudeii il impingeau inainte. Alexandru a facut semn cu mana si voia sa se apere inaintea norodului.

19:34 Dar cand l-au cunoscut ca este iudeu, au strigat toti intr-un glas, timp de aproape doua ceasuri: Mare este Diana efesenilor!

19:35 Totusi logofatul a potolit norodul si a zis: Barbati efeseni, cine este acela care nu stie ca cetatea efesenilor este pazitoarea templului marii Diane si a chipului ei cazut din cer?

19:36 Fiindca nimeni nu poate sa tagaduiasca lucrul acesta, trebuie sa va potoliti si sa nu faceti nimic cu pornire nechibzuita.

19:37 Caci ati adus aici pe oamenii acestia care nu sunt vinovati nici de jefuirea templului, nici de hula impotriva zeitei noastre.

19:38 Deci daca, in adevar, Dimitrie si mesterii lui au sa se planga impotriva cuiva, sunt zile de judecata si sunt dregatori; sa se parasca unii pe altii.

19:39 Dar daca umblati dupa altceva, se va hotari intr-o adunare legiuita.

19:40 Noi, de fapt, suntem in primejdie sa fim invinuiti de rascoala pentru cele intamplate astazi, caci n-avem niciun temei ca sa putem indreptati zarva aceasta.

19:41 Dupa aceste cuvinte, a dat drumul adunarii.