Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28]

Faptele Apostolilor
Capitolul 20

20:1 Cand a incetat zarva, Pavel a chemat pe ucenici si, dupa ce le-a dat sfaturi, si-a luat ziua buna de la ei si a plecat in Macedonia.

20:2 A strabatut tinutul acesta si a dat ucenicilor o multime de sfaturi. Apoi a venit in Grecia,

20:3 unde a ramas trei luni. Era gata sa plece cu corabia in Siria, dar iudeii i-au intins curse. Atunci s-a hotarat sa se intoarca prin Macedonia.

20:4 Avea ca tovarasi pana in Asia pe: Sopater din Bereea, fiul lui Pir, Aristarh si Secund din Tesalonic, Gaiu din Derbe, Timotei, precum si Tihic si Trofim, care erau din Asia.

20:5 Acestia au luat-o inainte si ne-au asteptat la Troa.

20:6 Iar noi, dupa zilele praznicului Azimelor, am plecat cu corabia din Filipi si, in cinci zile, am ajuns la ei in Troa, unde am stat sapte zile.

20:7 In ziua dintai a saptamanii, eram adunati laolalta ca sa frangem painea. Pavel, care trebuia sa plece a doua zi, vorbea ucenicilor si si-a lungit vorbirea pana la miezul noptii.

20:8 In odaia de sus, unde eram adunati, erau multe lumini.

20:9 Si un tanar, numit Eutih, care sedea pe fereastra, a adormit de-a binelea in timpul lungii vorbiri a lui Pavel; biruit de somn, a cazut jos din catul al treilea si a fost ridicat mort.

20:10 Dar Pavel s-a coborat, s-a repezit spre el, l-a luat in brate si a zis: Nu va tulburati, caci sufletul lui este in el.

20:11 Dupa ce s-a suit iarasi, a frant painea, a cinat si a mai vorbit multa vreme pana la ziua. Apoi a plecat.

20:12 Flacaul a fost adus viu, si lucrul acesta a fost pricina unei mari mangaieri.

20:13 Noi am venit inaintea lui Pavel la corabie si am plecat cu corabia la Asos, unde ne invoiseram sa ne intalnim din nou; pentru ca el trebuia sa faca drumul pe jos.

20:14 Cand s-a intalnit cu noi in Asos, l-am luat in corabie si ne-am dus la Mitilene.

20:15 De aici am mers pe mare, si a doua zi am ajuns in fata insulei Chios. In ziua urmatoare, de-abia am atins Samos, ne-am oprit in Troghilion, si a doua zi am venit la Milet.

20:16 Pavel se hotarase sa treaca pe langa Efes, fara sa se opreasca aici, ca sa nu piarda vremea in Asia; caci se grabea ca, daca-i va fi cu putinta, sa fie in Ierusalim de ziua Cincizecimii.

20:17 Insa din Milet, Pavel a trimis la Efes si a chemat pe prezbiterii bisericii.

20:18 Cand au venit la el, le-a zis: Stiti cum m-am purtat cu voi in toata vremea, din ziua dintai in care am pus piciorul pe pamantul Asiei.

20:19 Am slujit Domnului cu toata smerenia, cu multe lacrimi si in mijlocul incercarilor pe care mi le ridicau uneltirile iudeilor.

20:20 Stiti ca n-am ascuns nimic din ce va era de folos si nu m-am temut sa va propovaduiesc si sa va invat inaintea norodului si in case

20:21 si sa vestesc iudeilor si grecilor pocainta fata de Dumnezeu si credinta in Domnul nostru Isus Hristos.

20:22 Si acum, iata ca, impins de Duhul, ma duc la Ierusalim, fara sa stiu ce mi se va intampla acolo.

20:23 Numai Duhul Sfant ma instiinteaza din cetate in cetate ca ma asteapta lanturi si necazuri.

20:24 Dar eu nu tin numaidecat la viata mea, ca si cum mi-ar fi scumpa, ci vreau numai sa-mi sfarsesc cu bucurie calea si slujba pe care am primit-o de la Domnul Isus, ca sa vestesc Evanghelia harului lui Dumnezeu.

20:25 Si acum, stiu ca nu-mi veti mai vedea fata, voi toti aceia in mijlocul carora am umblat propovaduind Imparatia lui Dumnezeu.

20:26 De aceea va marturisesc astazi ca sunt curat de sangele tuturor.

20:27 Caci nu m-am ferit sa va vestesc tot planul lui Dumnezeu.

20:28 Luati seama, dar, la voi insiva si la toata turma peste care v-a pus Duhul Sfant episcopi, ca sa pastoriti Biserica Domnului, pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau.

20:29 Stiu bine ca, dupa plecarea mea, se vor vari intre voi lupi rapitori, care nu vor cruta turma;

20:30 si se vor scula din mijlocul vostru oameni care vor invata lucruri stricacioase, ca sa traga pe ucenici de partea lor.

20:31 De aceea vegheati si aduceti-va aminte ca, timp de trei ani, zi si noapte, n-am incetat sa sfatuiesc cu lacrimi pe fiecare din voi.

20:32 Si acum, fratilor, va incredintez in mana lui Dumnezeu si a Cuvantului harului Sau care va poate zidi sufleteste si va poate da mostenirea impreuna cu toti cei sfintiti.

20:33 N-am ravnit nici la argintul, nici la aurul, nici la hainele cuiva.

20:34 Singuri stiti ca mainile acestea au lucrat pentru trebuintele mele si ale celor ce erau cu mine.

20:35 In toate privintele v-am dat o pilda si v-am aratat ca, lucrand astfel, trebuie sa ajutati pe cei slabi si sa va aduceti aminte de cuvintele Domnului Isus, care insusi a zis: Este mai ferice sa dai decat sa primesti.

20:36 Dupa ce a vorbit astfel, a ingenuncheat si s-a rugat impreuna cu ei toti.

20:37 Si au izbucnit cu totii in lacrimi, au cazut pe grumazul lui Pavel si l-au sarutat.

20:38 Caci erau intristati mai ales de vorba pe care le-o spusese el, ca nu-i vor mai vedea fata. Si l-au petrecut pana la corabie.