Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28]

Faptele Apostolilor
Capitolul 22

22:1 Fratilor si parintilor, ascultati acum cuvantul meu de aparare fata de voi!

22:2 Cand au auzit ei ca le vorbeste in limba evreiasca, au tinut si mai multa liniste. Si Pavel a zis:

22:3 Eu sunt iudeu, nascut in Tarsul Ciliciei; dar am fost crescut in cetatea aceasta, am invatat la picioarele lui Gamaliel sa cunosc cu de-amanuntul Legea parintilor nostri si am fost tot atat de plin de ravna pentru Dumnezeu, cum sunteti si voi toti azi.

22:4 Am prigonit pana la moarte aceasta Cale, am legat si am pus in temnita barbati si femei;

22:5 marele preot si tot soborul batranilor imi sunt martori. Am luat chiar si scrisori de la ei catre fratii din Damasc, unde m-am dus sa aduc legati la Ierusalim pe cei ce se aflau acolo, ca sa fie pedepsiti.

22:6 Cand eram pe drum si ma apropiam de Damasc, deodata, pe la amiaza, a stralucit imprejurul meu o mare lumina din cer.

22:7 Am cazut la pamant si am auzit un glas care-mi zicea: Saule, Saule, pentru ce Ma prigonesti?

22:8 Cine esti, Doamne?, am raspuns eu. Si El mi-a zis: Eu sunt Isus din Nazaret pe care-L prigonesti.

22:9 Cei ce erau cu mine au vazut bine lumina si s-au infricosat; dar n-au auzit glasul Celui ce vorbea.

22:10 Atunci am zis: Ce sa fac, Doamne? Scoala-te, mi-a raspuns Domnul, du-te in Damasc si acolo ti se va spune ce trebuie sa faci.

22:11 Fiindca nu puteam sa vad nimic, din pricina stralucirii luminii aceleia, cei ce erau cu mine m-au luat de mana si asa am ajuns in Damasc.

22:12 Si a venit la mine un om, numit Anania, barbat temator de Dumnezeu dupa Lege, si pe care toti iudeii care locuiesc in Damasc il vorbeau de bine.

22:13 El mi-a zis: Frate Saule, capata-ti din nou vederea! Chiar in clipa aceea, mi-am capatat vederea si m-am uitat la el.

22:14 El mi-a zis: Dumnezeul parintilor nostri te-a ales sa cunosti voia Lui, sa vezi pe Cel Neprihanit si sa auzi cuvinte din gura Lui;

22:15 caci Ii vei fi martor, fata de toti oamenii, pentru lucrurile pe care le-ai vazut si auzit.

22:16 Si acum, ce zabovesti? Scoala-te, primeste botezul si fii spalat de pacatele tale, chemand Numele Domnului.

22:17 Si mi s-a intamplat ca, dupa ce m-am intors la Ierusalim, pe cand ma rugam in Templu, am cazut intr-o rapire sufleteasca;

22:18 si am vazut pe Domnul care-mi zicea: Grabeste-te, iesi iute din Ierusalim, caci nu vor primi marturisirea ta despre Mine.

22:19 Si am zis: Doamne, ei stiu ca eu bagam in temnita si bateam prin sinagogi pe cei ce cred in Tine

22:20 si ca, atunci cand se varsa sangele lui Stefan, martorul Tau, eram si eu de fata, imi uneam incuviintarea mea cu a celorlalti si pazeam hainele celor ce-l omorau.

22:21 Atunci El mi-a zis: Du-te, caci te voi trimite departe la Neamuri...

22:22 Ei l-au ascultat pana la cuvantul acesta. Dar atunci si-au ridicat glasul si au zis: Ia de pe pamant pe un astfel de om! Nu este vrednic sa traiasca!

22:23 Si scoteau strigate, isi aruncau hainele si azvarleau cu tarana in vazduh.

22:24 Capitanul a poruncit sa duca pe Pavel in cetatuie si sa-l cerceteze, batandu-l cu biciul, ca sa afle din ce pricina strigau asa impotriva lui.

22:25 Pe cand il legau cu curele, Pavel a zis sutasului care era de fata: Va este ingaduit sa bateti pe un roman care nu este osandit?

22:26 La auzul acestor cuvinte, sutasul s-a dus sa dea de stire capitanului si a zis: Ce ai de gand sa faci? Omul acesta este cetatean roman.

22:27 Si, cand a venit capitanul, a zis lui Pavel: Spune-mi, esti roman? Da, i-a raspuns el.

22:28 Capitanul a zis: Eu cu o mare suma de bani am dobandit cetatenia aceasta. Si eu, a zis Pavel, sunt chiar nascut roman.

22:29 Numaidecat, cei ce aveau sa-l cerceteze prin bataie au incetat sa-l mai necajeasca; ba capitanul, cand a aflat ca Pavel este roman, s-a temut, pentru ca-l legase.

22:30 A doua zi, fiindca voia sa stie bine pentru ce este parat de iudei, l-a dezlegat si a poruncit sa se adune laolalta preotii cei mai de seama si tot soborul; apoi, a adus pe Pavel jos si l-a pus inaintea lor.