Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28]

Faptele Apostolilor
Capitolul 28

28:1 Dupa ce am scapat de primejdie, am aflat ca ostrovul se chema Malta.

28:2 Barbarii ne-au aratat o bunavointa putin obisnuita; ne-au primit pe toti la un foc mare, pe care-l aprinsesera din pricina ca ploua si se lasase un frig mare.

28:3 Pavel stransese o gramada de maracini si-i pusese pe foc; o naparca a iesit afara din pricina caldurii si s-a lipit de mana lui.

28:4 Barbarii, cand au vazut naparca spanzurata de mana lui, au zis unii catre altii: Cu adevarat omul acesta este un ucigas, caci Dreptatea nu vrea sa-l lase sa traiasca, macar ca a fost scapat din mare.

28:5 Pavel a scuturat naparca in foc si n-a simtit niciun rau.

28:6 Oamenii aceia se asteptau sa-l vada umflandu-se sau cazand deodata mort; dar, dupa ce au asteptat mult si au vazut ca nu i se intampla niciun rau, si-au schimbat parerea si ziceau ca este un zeu.

28:7 In imprejurimi erau mosiile mai marelui ostrovului, numit Publius. El ne-a primit si ne-a ospatat cu cea mai mare bunavointa trei zile.

28:8 Tatal lui Publius zacea atunci in pat, bolnav de friguri si de urdinare. Pavel s-a dus la el, s-a rugat, a pus mainile peste el si l-a vindecat.

28:9 Atunci au venit si ceilalti bolnavi din ostrovul acela si au fost vindecati.

28:10 Ni s-a dat mare cinste; si, la plecarea noastra cu corabia, ne-au dat tot ce ne trebuia pentru drum.

28:11 Dupa o sedere de trei luni, am pornit cu o corabie din Alexandria care iernase in ostrov si care purta semnul Dioscurilor.

28:12 Am ajuns la Siracusa si am ramas acolo trei zile.

28:13 De acolo, am mers inainte pe langa coasta si am venit la Regio; iar a doua zi, fiindca sufla vantul de miazazi, dupa doua zile am venit la Puzole,

28:14 unde am dat peste niste frati care ne-au rugat sa mai ramanem sapte zile cu ei. Si asa am ajuns la Roma.

28:15 Din Roma ne-au iesit inainte, pana in Forul lui Apiu si pana la Cele trei carciumi, fratii care auzisera despre noi. Cand i-a vazut Pavel, a multumit lui Dumnezeu si s-a imbarbatat.

28:16 Cand am ajuns la Roma, sutasul a dat pe cei intemnitati capitanului strajerilor palatului, iar lui Pavel i s-a ingaduit sa ramana intr-un loc deosebit, cu un ostas care-l pazea.

28:17 Dupa trei zile, Pavel a chemat pe mai marii iudeilor; si, cand s-au adunat, le-a zis: Fratilor, fara sa fi facut ceva impotriva norodului sau obiceiurilor parintilor nostri, am fost bagat la inchisoare in Ierusalim, si de acolo am fost dat in mainile romanilor.

28:18 Dupa ce m-au supus la cercetare, ei aveau de gand sa-mi dea drumul, pentru ca nu era in mine nicio vina vrednica de moarte.

28:19 Dar iudeii s-au impotrivit, si am fost silit sa cer sa fiu judecat de cezar, fara sa am de altfel niciun gand sa parasc neamul meu.

28:20 De aceea, v-am chemat sa va vad si sa vorbesc cu voi; caci din pricina nadejdii lui Israel port eu acest lant.

28:21 Ei i-au raspuns: Noi n-am primit din Iudeea nicio scrisoare cu privire la tine si n-a venit aici niciun frate care sa fi spus sau sa fi vorbit ceva rau despre tine.

28:22 Dar am vrea sa auzim parerea ta, pentru ca stim ca partida aceasta pretutindeni starneste impotrivire.

28:23 I-au hotarat o zi si au venit mai multi la locuinta lui. Pavel le-a vestit Imparatia lui Dumnezeu, le-a adus dovezi si a cautat sa-i incredinteze, prin Legea lui Moise si prin Proroci, despre lucrurile privitoare la Isus. Vorbirea tinea de dimineata pana seara.

28:24 Unii au crezut ce le spunea el, iar altii n-au crezut.

28:25 Fiindca ei au plecat acasa in neintelegere unii cu altii, Pavel n-a adaugat decat aceste vorbe: Bine a spus Duhul Sfant prin prorocul Isaia catre parintii vostri,

28:26 cand a zis: Du-te la poporul acesta si zi-i: Veti auzi cu urechile voastre, si nu veti intelege; cu ochii vostri veti privi, si nu veti vedea.

28:27 Caci inima acestui norod s-a impietrit; ei aud greu cu urechile, si-au inchis ochii, ca nu cumva sa vada cu ochii, sa auda cu urechile, sa inteleaga cu inima, sa se intoarca la Dumnezeu, si sa-i vindec.

28:28 Sa stiti, dar, ca mantuirea aceasta a lui Dumnezeu a fost trimisa neamurilor, si o vor asculta.

28:29 Cand a zis aceste vorbe, iudeii au plecat, vorbind cu aprindere intre ei.

28:30 Pavel a ramas doi ani intregi intr-o casa pe care o luase cu chirie. Primea pe toti care veneau sa-l vada,

28:31 propovaduia Imparatia lui Dumnezeu si invata pe oameni, cu toata indrazneala si fara nicio piedica, cele privitoare la Domnul Isus Hristos.