Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36][37][38][39][40][41][42][43][44][45][46][47][48][49][50]

Geneza
Capitolul 24

24:1 Avraam era batran, inaintat in varsta; si Domnul binecuvantase pe Avraam in orice lucru.

24:2 Avraam a zis celui mai batran rob din casa lui, care era ingrijitorul tuturor averilor lui: Pune-ti, te rog, mana sub coapsa mea;

24:3 si te voi pune sa juri pe Domnul, Dumnezeul cerului si Dumnezeul pamantului ca nu vei lua fiului meu o nevasta dintre fetele canaanitilor, in mijlocul carora locuiesc,

24:4 ci te vei duce in tara si la rudele mele sa iei nevasta fiului meu, Isaac.

24:5 Robul i-a raspuns: Poate ca femeia n-are sa vrea sa ma urmeze in tara aceasta; va trebui sa duc oare pe fiul tau in tara de unde ai iesit tu?

24:6 Avraam i-a zis: Sa nu care cumva sa duci pe fiul meu acolo!

24:7 Domnul Dumnezeul cerului, care m-a scos din casa tatalui meu si din patria mea, care mi-a vorbit si mi-a jurat, zicand: Semintei tale voi da tara aceasta, va trimite pe Ingerul Sau inaintea ta; si de acolo vei lua o nevasta fiului meu.

24:8 Daca femeia nu va vrea sa te urmeze, vei fi dezlegat de juramantul acesta pe care te pun sa-l faci. Cu niciun chip sa nu duci insa acolo pe fiul meu.

24:9 Robul si-a pus mana sub coapsa stapanului sau, Avraam, si i-a jurat ca are sa pazeasca aceste lucruri.

24:10 Robul a luat zece camile dintre camilele stapanului sau si a plecat, avand cu el toate lucrurile de pret ale stapanului sau. S-a sculat si a plecat in Mesopotamia, in cetatea lui Nahor.

24:11 A lasat camilele sa se odihneasca, in genunchi, afara din cetate, langa o fantana. Era seara, pe vremea cand ies femeile sa scoata apa.

24:12 Si a zis: Doamne Dumnezeul stapanului meu, Avraam! Te rog, da-mi izbanda astazi si indura-Te de stapanul meu, Avraam.

24:13 Iata, stau langa izvorul acesta de apa, si fetele oamenilor din cetate vin sa scoata apa.

24:14 Fa ca fata careia ii voi zice: Pleaca-ti vadra, te rog, ca sa beau si care va raspunde: Bea si am sa dau de baut si camilelor tale sa fie aceea pe care ai randuit-o Tu pentru robul Tau, Isaac! Si prin aceasta voi cunoaste ca Te-ai indurat de stapanul meu.

24:15 Nu sfarsise el inca de vorbit si a iesit, cu vadra pe umar, Rebeca, fata lui Betuel, fiul Milcai, nevasta lui Nahor, fratele lui Avraam.

24:16 Fata era foarte frumoasa; era fecioara si niciun barbat n-avusese legaturi cu ea. Ea s-a coborat la izvor, si-a umplut vadra si s-a suit iarasi.

24:17 Robul a alergat inaintea ei si a zis: Da-mi, te rog, sa beau putina apa din vadra ta.

24:18 Bea, domnul meu, a raspuns ea. Si s-a grabit de a plecat vadra pe mana si i-a dat sa bea.

24:19 Dupa ce i-a dat si a baut de s-a saturat, a zis: Am sa scot apa si pentru camilele tale, pana vor bea si se vor satura.

24:20 A varsat in graba vadra in adapatoare si a alergat iarasi la fantana ca sa scoata apa; si a scos pentru toate camilele lui.

24:21 Omul o privea cu mirare si fara sa zica nimic, ca sa vada daca Domnul a facut sa-i izbuteasca sau nu calatoria.

24:22 Cand s-au saturat camilele de baut, omul a luat o veriga de aur, de greutatea unei jumatati de siclu, si doua bratari, grele de zece sicli de aur.

24:23 Si a zis: A cui fata esti? Spune-mi, te rog. Este loc pentru noi in casa tatalui tau ca sa ramanem peste noapte?

24:24 Ea a raspuns: Eu sunt fata lui Betuel, fiul Milcai si al lui Nahor.

24:25 Si i-a zis mai departe: Avem paie si nutret din belsug si este si loc de gazduit peste noapte.

24:26 Atunci omul a plecat capul si s-a aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului,

24:27 zicand: Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul stapanului meu, Avraam, care n-a parasit indurarea si credinciosia Lui fata de stapanul meu! Domnul m-a indreptat in casa fratilor stapanului meu.

24:28 Fata a alergat si a istorisit mamei sale, acasa, cele intamplate.

24:29 Rebeca avea un frate, numit Laban. Si Laban a alergat afara la omul acela, la izvor.

24:30 Vazuse veriga si bratarile in mainile surorii sale si auzise pe sora sa, Rebeca, spunand: Asa mi-a vorbit omul acela. A venit, dar, la omul acela, care statea langa camile la izvor,

24:31 si a zis: Vino, binecuvantatul Domnului! Pentru ce stai afara? Am pregatit casa si am pregatit un loc pentru camile.

24:32 Omul a intrat in casa. Laban a pus sa descarce camilele, a dat paie si nutret camilelor si a adus apa pentru spalat picioarele omului aceluia si ale oamenilor care erau cu el.

24:33 Apoi, i-a dat sa manance. Dar el a zis: Nu mananc pana nu voi spune ce am de spus. Vorbeste!, a zis Laban.

24:34 Atunci el a zis: Eu sunt robul lui Avraam.

24:35 Domnul a umplut de binecuvantari pe stapanul meu, care a ajuns la mare propasire. I-a dat oi si boi, argint si aur, robi si roabe, camile si magari.

24:36 Sara, nevasta stapanului meu, a nascut, la batranete, un fiu stapanului meu; si lui i-a dat el tot ce are.

24:37 Stapanul meu m-a pus sa jur si a zis: Sa nu iei fiului meu o nevasta dintre fetele canaanitilor, in tara carora locuiesc;

24:38 ci sa te duci in casa tatalui meu si la rudele mele, ca de-acolo sa iei nevasta fiului meu.

24:39 Eu am zis stapanului meu: Poate ca femeia n-are sa vrea sa ma urmeze.

24:40 Si el mi-a raspuns: Domnul, inaintea caruia umblu, va trimite pe Ingerul Sau cu tine si-ti va da izbanda in calatorie, si vei lua fiului meu o nevasta din rudele si din casa tatalui meu.

24:41 Vei fi dezlegat de juramantul pe care mi-l faci, daca te vei duce la rudele mele; si daca nu ti-o vor da, vei fi dezlegat de juramantul pe care mi-l faci.

24:42 Eu am ajuns, azi, la izvor si am zis: Doamne Dumnezeul stapanului meu, Avraam, daca binevoiesti sa-mi dai izbanda in calatoria pe care o fac,

24:43 iata, eu stau la izvorul de apa, si fata care va iesi sa scoata apa si careia ii voi zice: Da-mi, te rog, sa beau putina apa din vadra ta

24:44 si care imi va raspunde: Bea tu insuti si voi da de baut si camilelor tale, fata aceea sa fie nevasta pe care a randuit-o Domnul pentru fiul stapanului meu!

24:45 Inainte de a sfarsi de vorbit in inima mea, iata ca a iesit Rebeca, cu vadra pe umar, s-a coborat la izvor si a scos apa. Eu i-am zis: Da-mi sa beau, te rog!

24:46 Ea s-a grabit, si-a plecat vadra deasupra umarului si a zis: Bea si voi da de baut si camilelor tale. Am baut si a dat de baut si camilelor mele.

24:47 Eu am intrebat-o si am zis: A cui fata esti? Ea a raspuns: Sunt fata lui Betuel, fiul lui Nahor si al Milcai. I-am pus veriga in nas si bratarile la maini.

24:48 Apoi am plecat capul, m-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului si am binecuvantat pe Domnul Dumnezeul stapanului meu, Avraam, ca m-a calauzit pe calea cea dreapta, ca sa iau pe fata fratelui stapanului meu pentru fiul lui.

24:49 Acum, daca voiti sa aratati bunavointa si credinciosie fata de stapanul meu, spuneti-mi; daca nu, spuneti-mi iarasi, ca sa ma indrept la dreapta sau la stanga.

24:50 Laban si Betuel, drept raspuns, au zis: De la Domnul vine lucrul acesta; noi nu-ti mai putem spune nici rau, nici bine.

24:51 Iata, Rebeca este inaintea ta; ia-o si du-te, ca sa fie nevasta fiului stapanului tau, cum a spus Domnul.

24:52 Cand a auzit robul lui Avraam cuvintele lor, s-a aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului.

24:53 Si robul a scos scule de argint, scule de aur si imbracaminte, pe care le-a dat Rebecai; a dat, de asemenea, daruri bogate fratelui sau si mamei sale.

24:54 Dupa aceea, au mancat si au baut, el si oamenii care erau impreuna cu el si s-au culcat. Dimineata cand s-au sculat, robul a zis: Lasati-ma sa ma intorc la stapanul meu.

24:55 Fratele si mama fetei au zis: Fata sa mai ramana catva timp cu noi, macar vreo zece zile: pe urma, poate sa plece.

24:56 El le-a raspuns: Nu ma opriti, fiindca Domnul mi-a dat izbanda in calatoria mea; lasati-ma sa plec si sa ma duc la stapanul meu.

24:57 Atunci ei au raspuns: Sa chemam pe fata si s-o intrebam.

24:58 Au chemat, dar, pe Rebeca si i-au zis: Vrei sa te duci cu omul acesta? Da, vreau, a raspuns ea.

24:59 Si au lasat pe sora lor, Rebeca, sa plece cu doica ei, cu robul lui Avraam si cu oamenii lui.

24:60 Au binecuvantat pe Rebeca si i-au zis: O, sora noastra, sa ajungi mama a mii de zeci de mii, si samanta ta sa stapaneasca cetatile vrajmasilor sai!

24:61 Rebeca s-a sculat, impreuna cu slujnicele ei, au incalecat pe camile si au urmat pe omul acela. Robul a luat pe Rebeca si a plecat.

24:62 Isaac se intorsese de la fantana Lahai-Roi, caci locuia in tara de miazazi.

24:63 Intr-o seara, cand Isaac iesise sa cugete in taina pe camp, a ridicat ochii si s-a uitat; si iata ca veneau niste camile.

24:64 Rebeca a ridicat si ea ochii, a vazut pe Isaac si s-a dat jos de pe camila.

24:65 Si a zis robului: Cine este omul acesta care vine inaintea noastra pe camp? Robul a raspuns: Este stapanul meu! Atunci ea si-a luat marama si s-a acoperit.

24:66 Robul a istorisit lui Isaac toate lucrurile pe care le facuse.

24:67 Isaac a dus pe Rebeca in cortul mamei sale, Sara; a luat pe Rebeca, ea a fost nevasta lui, si el a iubit-o. Astfel a fost mangaiat Isaac pentru pierderea mamei sale.