Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36][37][38][39][40][41][42][43][44][45][46][47][48][49][50]

Geneza
Capitolul 47

47:1 Iosif s-a dus sa instiinteze pe faraon si i-a spus: Fratii mei si tatal meu au sosit din tara Canaan, cu oile si boii si cu tot avutul lor; si sunt in tinutul Gosen.

47:2 A luat pe cinci din fratii lui si i-a adus inaintea lui faraon.

47:3 Faraon a intrebat pe fratii lui Iosif: Cu ce va indeletniciti? Ei au raspuns lui faraon: Robii tai sunt pastori, cum erau si parintii nostri.

47:4 Si au mai zis lui faraon: Noi am venit ca sa locuim o vreme aici in tara, pentru ca nu mai este pasune pentru oile robilor tai si este o mare foamete in tara Canaanului; ingaduie, dar, robilor tai sa locuiasca in tinutul Gosen.

47:5 Faraon a zis lui Iosif: Tatal tau si fratii tai au venit la tine.

47:6 Tara Egiptului este deschisa inaintea ta; asaza pe tatal tau si pe fratii tai in cea mai buna parte a tarii. Sa locuiasca in tinutul Gosen; si daca gasesti printre ei oameni destoinici, pune-i in fruntea turmelor mele.

47:7 Iosif a adus pe tatal sau, Iacov, si l-a infatisat inaintea lui faraon. Si Iacov a binecuvantat pe faraon.

47:8 Faraon a intrebat pe Iacov: Care este numarul zilelor anilor vietii tale?

47:9 Iacov a raspuns lui faraon: Zilele anilor calatoriei mele sunt o suta treizeci de ani. Zilele anilor vietii mele au fost putine la numar si rele si n-au atins zilele anilor vietii parintilor mei, in timpul calatoriei lor.

47:10 Iacov a binecuvantat iarasi pe faraon si a plecat dinaintea lui faraon.

47:11 Iosif a asezat pe tatal sau si pe fratii sai si le-a dat o mosie in tara Egiptului, in cea mai buna parte a tarii, in tinutul lui Ramses, cum poruncise faraon.

47:12 Iosif a hranit cu paine pe tatal sau, pe fratii sai si pe toata familia tatalui sau, dupa numarul copiilor.

47:13 Nu mai era paine in toata tara, caci foametea era foarte mare; tara Egiptului si tara Canaanului tanjeau din pricina foametei.

47:14 Iosif a strans tot argintul care se gasea in tara Egiptului si in tara Canaanului, in schimbul graului pe care-l cumparau oamenii, si astfel a facut ca tot argintul acesta sa intre in casa lui faraon.

47:15 Cand s-a sfarsit argintul din tara Egiptului si din tara Canaanului, toti egiptenii au venit la Iosif si au zis: Da-ne paine! Pentru ce sa murim in fata ta? Caci argint nu mai avem.

47:16 Iosif a zis: Dati vitele voastre si va voi da paine in schimbul vitelor voastre, daca nu mai aveti argint.

47:17 Si-au adus vitele la Iosif, si Iosif le-a dat paine in schimbul cailor, in schimbul turmelor de oi si de boi si in schimbul magarilor. Le-a dat astfel paine in anul acela in schimbul tuturor turmelor lor.

47:18 Dupa ce a trecut anul acela, au venit la Iosif in anul urmator si i-au zis: Nu putem sa ascundem domnului nostru faptul ca argintul s-a sfarsit, si turmele de vite au trecut in stapanirea domnului nostru; nu mai raman inaintea domnului nostru decat trupurile si pamanturile noastre.

47:19 Pentru ce sa murim sub ochii tai, noi si pamanturile noastre? Cumpara-ne, impreuna cu pamanturile noastre, in schimbul painii si vom fi ai domnului nostru, noi si pamanturile noastre. Da-ne samanta sa semanam, ca sa traim si sa nu murim si sa nu ne ramana pamanturile pustii.

47:20 Iosif a cumparat pentru faraon toate pamanturile Egiptului; caci egiptenii si-au vandut fiecare ogorul, pentru ca ii silea foametea. Si tara a ajuns in stapanirea lui faraon.

47:21 Cat despre popor, l-a mutat in cetati, de la o margine a hotarelor Egiptului pana la cealalta.

47:22 Numai pamanturile preotilor nu le-a cumparat, pentru ca era o lege a lui faraon, data in folosul preotilor, care traiau din venitul pe care li-l dadea faraon: de aceea ei nu si-au vandut pamanturile.

47:23 Iosif a zis poporului: V-am cumparat azi cu pamanturile voastre, pentru faraon; iata, va dau samanta ca sa puteti semana pamantul.

47:24 La vremea roadelor, veti da a cincea parte lui faraon; iar celelalte patru parti va vor ramane voua, ca sa semanati ogoarele si sa va hraniti impreuna cu copiii vostri si cu cei ce sunt in casele voastre.

47:25 Ei au zis: Tu ne-ai scapat viata! Sa capatam trecere inaintea domnului nostru si vom fi robi ai lui faraon.

47:26 Iosif a facut din aceasta o lege, care a ramas in picioare pana in ziua de azi, si dupa care, a cincea parte din venitul pamanturilor Egiptului este a lui faraon; numai pamanturile preotilor nu sunt ale lui faraon.

47:27 Israel a locuit in tara Egiptului, in tinutul Gosen. Ei s-au instarit, au crescut si s-au inmultit foarte mult.

47:28 Iacov a trait saptesprezece ani in tara Egiptului; si zilele anilor vietii lui Iacov au fost de o suta patruzeci si sapte de ani.

47:29 Cand s-a apropiat Israel de clipa mortii, a chemat pe fiul sau Iosif si i-a zis: Daca am capatat trecere inaintea ta, pune, rogu-te, mana sub coapsa mea si poarta-te cu bunatate si credinciosie fata de mine: sa nu ma ingropi in Egipt.

47:30 Ci cand ma voi culca langa parintii mei, sa ma scoti afara din Egipt si sa ma ingropi in mormantul lor. Iosif a raspuns: Voi face dupa cuvantul tau.

47:31 Iacov a zis: Jura-mi. si Iosif i-a jurat. Apoi Israel s-a plecat cu fata pe capataiul patului.