Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36][37][38][39][40][41][42][43][44][45][46][47][48][49][50][51][52]

Ieremia
Capitolul 36

36:1 In al patrulea an al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda, urmatorul cuvant a fost rostit catre Ieremia din partea Domnului:

36:2 Ia un sul de carte si scrie in ea toate cuvintele pe care ti le-am spus cu privire la Israel si cu privire la Iuda, si cu privire la toate neamurile, din ziua cand ti-am vorbit pe vremea lui Iosia pana in ziua de azi!

36:3 Poate ca daca va auzi casa lui Iuda tot raul pe care am de gand sa i-l fac, se vor intoarce fiecare de la calea lor cea rea, si le voi ierta astfel nelegiuirea si pacatul.

36:4 Ieremia a chemat pe Baruc, fiul lui Neriia; si Baruc a scris intr-o carte, dupa cum spunea Ieremia, toate cuvintele pe care le spusese lui Ieremia, Domnul.

36:5 Apoi Ieremia a dat urmatoarea porunca lui Baruc: Eu sunt inchis si nu pot sa merg la Casa Domnului.

36:6 De aceea, du-te tu insuti si citeste din carte ce ai scris in ea dupa spusele mele, si anume cuvintele Domnului, citeste-le in auzul poporului, in Casa Domnului, in ziua postului: sa le citesti si in auzul tuturor acelora din Iuda care vor veni din cetatile lor.

36:7 Poate ca se vor smeri cu rugaciuni inaintea Domnului si se vor intoarce fiecare de la calea sa cea rea. Caci mare este mania si urgia cu care a amenintat Domnul pe poporul acesta!

36:8 Baruc, fiul lui Neriia, a facut tot ce-i poruncise prorocul Ieremia si a citit din carte cuvintele Domnului, in Casa Domnului.

36:9 In al cincilea an al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda, in luna a noua, au chemat la un post inaintea Domnului pe tot poporul Ierusalimului si pe tot poporul venit din cetatile lui Iuda la Ierusalim.

36:10 Atunci Baruc a citit din carte cuvintele lui Ieremia in auzul intregului popor, in Casa Domnului, in chilia lui Ghemaria, fiul lui Safan, logofatul, in curtea de sus, la intrarea portii celei noi a Casei Domnului.

36:11 Insa Mica, fiul lui Ghemaria, fiul lui Safan, auzind toate cuvintele Domnului cuprinse in carte,

36:12 s-a coborat la casa imparatului, in odaia de scris a logofatului, unde stateau toate capeteniile, logofatul Elisama, Delaia, fiul lui Semaia, Elnatan, fiul lui Acbor, Ghemaria, fiul lui Safan, Zedechia, fiul lui Hanania, si toate celelalte capetenii.

36:13 Si Mica le-a spus toate cuvintele pe care le auzise cand citea Baruc in carte, in auzul poporului.

36:14 Atunci toate capeteniile au trimis la Baruc pe Iehudi, fiul lui Netania, fiul lui Selemia, fiul lui Cusi, sa-i spuna: Ia in mana cartea din care ai citit in auzul poporului si vino! Baruc, fiul lui Neriia, a luat cartea in mana si s-a dus la ei.

36:15 Ei i-au zis: Sezi si citeste-o in auzul nostru. Astfel Baruc a citit-o in auzul lor.

36:16 Cand au auzit ei toate cuvintele, s-au uitat cu groaza unii la altii si au zis lui Baruc: Vom spune imparatului toate cuvintele acestea.

36:17 Si au mai pus lui Baruc urmatoarea intrebare: Spune-ne cum ai scris toate cuvintele acestea dupa spusele lui!

36:18 Baruc le-a raspuns: El imi spunea cu gura lui toate cuvintele acestea, si eu le-am scris in cartea aceasta cu cerneala.

36:19 Capeteniile au zis lui Baruc: Du-te de te ascunde, tu si Ieremia, ca sa nu stie nimeni unde sunteti.

36:20 Ei s-au dus apoi la imparatul in curte, lasand cartea in odaia de scris a logofatului Elisama, si au spus toate cuvintele din ea in auzul imparatului.

36:21 Imparatul a trimis pe Iehudi sa ia cartea. Iehudi a luat-o din odaia logofatului Elisama si a citit-o in auzul imparatului si in auzul tuturor capeteniilor care stateau imprejurul imparatului.

36:22 Imparatul sedea in casa de iarna - caci era in luna a noua - si inaintea lui era un foc de carbuni aprinsi.

36:23 Dupa ce Iehudi a citit trei sau patru foi, imparatul a taiat cartea cu briceagul logofatului si a aruncat-o in jaraticul de carbuni, unde a fost arsa de tot.

36:24 Imparatul si toti slujitorii lui care au auzit toate cuvintele acelea nu s-au inspaimantat si nu si-au sfasiat hainele.

36:25 Elnatan, Delaia si Ghemaria staruisera de imparat sa nu arda cartea; dar el nu i-a ascultat.

36:26 Ci imparatul a poruncit lui Ierahmeel, fiul imparatului, lui Seraia, fiul lui Azriel, si lui Selemia, fiul lui Abdeel, sa puna mana pe logofatul Baruc si pe prorocul Ieremia. Dar Domnul i-a ascuns.

36:27 Dupa ce a ars imparatul cartea care cuprindea cuvintele pe care le scrisese Baruc dupa spusele lui Ieremia, cuvantul Domnului a vorbit astfel lui Ieremia:

36:28 Ia din nou o alta carte si scrie in ea toate cuvintele care erau in cea dintai carte pe care a ars-o Ioiachim, imparatul lui Iuda.

36:29 Si despre Ioiachim, imparatul lui Iuda, spune: Asa vorbeste Domnul: Tu ai ars cartea aceasta zicand: Pentru ce ai scris in ea cuvintele acestea: Imparatul Babilonului va veni, va nimici tara aceasta si va nimici din ea oamenii si dobitoacele?

36:30 De aceea, asa vorbeste Domnul despre Ioiachim, imparatul lui Iuda: Niciunul din ai lui nu va sedea pe scaunul de domnie al lui David. Trupul lui mort va fi lasat la caldura ziua, si la frig, noaptea.

36:31 Il voi pedepsi, pe el, samanta lui si pe slujitorii lui, pentru nelegiuirea lor si voi aduce peste ei, peste locuitorii Ierusalimului si peste oamenii lui Iuda toate nenorocirile cu care i-am amenintat, fara ca ei sa fi vrut sa Ma asculte!

36:32 Ieremia a luat o alta carte si a dat-o lui Baruc, fiul lui Neriia, logofatul. Baruc a scris in ea, dupa spusele lui Ieremia, toate cuvintele din cartea pe care o arsese in foc Ioiachim, imparatul lui Iuda. Multe alte cuvinte de felul acesta au mai fost adaugate la ea.