Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36][37][38][39][40][41][42][43][44][45][46][47][48][49][50][51][52]

Ieremia
Capitolul 5

5:1 Cutreierati ulitele Ierusalimului, uitati-va, intrebati si cautati in piete, daca se gaseste un om, daca este vreunul care sa infaptuiasca ce este drept, care sa se tina de adevar, si voi ierta Ierusalimul.

5:2 Chiar cand zic: Viu este Domnul!, ei jura stramb.

5:3 Doamne, nu vad ochii Tai adevarul? Tu-i lovesti, si ei nu simt nimic; ii nimicesti, si nu vor sa ia invatatura; iau o infatisare mai tare decat stanca, nu vor sa se intoarca la Tine.

5:4 Eu ziceam: Numai cei mici sunt asa; ei lucreaza fara minte, pentru ca nu cunosc calea Domnului, Legea Dumnezeului lor!

5:5 Ma voi duce deci la cei mari si le voi vorbi; caci ei cunosc calea Domnului, Legea Dumnezeului lor! Dar toti au sfaramat jugul si au rupt legaturile.

5:6 De aceea ii omoara leul din padure si-i nimiceste lupul din pustiu. Sta la panda pardosul inaintea cetatilor lor: toti cei ce vor iesi din ele vor fi sfasiati; caci faradelegile lor sunt multe, abaterile lor s-au inmultit!

5:7 Cum sa te iert? - zice Domnul - Copiii tai M-au parasit si jura pe dumnezei care n-au fiinta. Si, dupa ce le-am primit juramintele, se dedau la preacurvie si alearga cu gramada in casa curvei!

5:8 Ca niste cai bine hraniti, care alearga incoace si incolo, fiecare necheaza dupa nevasta aproapelui sau.

5:9 Sa nu pedepsesc Eu aceste lucruri, zice Domnul, sa nu Ma razbun Eu pe un asemenea popor?

5:10 Suiti-va pe zidurile ei si daramati, dar nu nimiciti de tot! Luati-i butucii acestia, caci nu sunt ai Domnului!

5:11 Caci casa lui Israel si casa lui Iuda Mi-au fost necredincioase, zice Domnul.

5:12 Ei tagaduiesc pe Domnul si zic: Nu este El! Si nu va veni nenorocirea peste noi; nu vom vedea nici sabia, nici foametea.

5:13 Prorocii sunt vant, si nu Dumnezeu vorbeste in ei. Asa sa li se faca si lor!

5:14 De aceea asa vorbeste Domnul Dumnezeul ostirilor: Pentru ca ati zis lucrul acesta, iata, cuvantul Meu il fac foc in gura ta, si poporul acesta, lemne, ca sa-i arda focul acesta.

5:15 Iata, aduc de departe un neam impotriva voastra, casa a lui Israel - zice Domnul - un neam tare, un neam stravechi, un neam a carui limba n-o cunosti si ale carui vorbe nu le pricepi.

5:16 Tolba lui cu sageti este ca un mormant deschis; toti sunt niste viteji.

5:17 El iti va manca secerisul si painea, iti va manca fiii si fiicele, iti va manca oile si boii, iti va manca via si smochinul; si iti va trece prin sabie cetatile intarite in care te increzi.

5:18 Dar, si in zilele acelea, zice Domnul, nu va voi nimici de tot.

5:19 Daca veti intreba atunci: Pentru ce ne-a facut toate acestea Domnul Dumnezeul nostru? Asa le vei raspunde: Dupa cum voi M-ati parasit si ati slujit unor dumnezei straini in tara voastra, tot asa acum veti sluji unor straini intr-o tara care nu este a voastra!

5:20 Spuneti lucrul acesta casei lui Iacov, vestiti-l in Iuda si ziceti:

5:21 Ascultati lucrul acesta, popor fara minte si fara inima, care are ochi si nu vede, urechi, si n-aude!

5:22 Nu voiti sa va temeti de Mine, zice Domnul, nu voiti sa tremurati inaintea Mea? - Eu am pus marii ca hotar nisipul, hotar vesnic pe care nu trebuie sa-l treaca. Si chiar daca valurile ei se infurie, totusi sunt neputincioase; urla, dar nu-l trec.

5:23 Poporul acesta insa are o inima darza si razvratita; se rascoala si pleaca,

5:24 si nu zic in inima lor: Sa ne temem de Domnul Dumnezeul nostru care da ploaie la vreme, ploaie timpurie si tarzie si ne pastreaza saptamanile hotarate pentru seceris.

5:25 Din pricina nelegiuirilor voastre n-au loc aceste oranduiri, pacatele voastre va lipsesc de aceste bunatati.

5:26 Caci in poporul Meu sunt oameni rai; ei pandesc ca pasararul care intinde laturi, intind curse si prind oameni.

5:27 Cum se umple o colivie de pasari, asa se umplu casele lor prin viclesug; asa ajung ei puternici si bogati.

5:28 Se ingrasa, lucesc de grasime; intrec orice masura in rau, nu apara pricina, pricina orfanului, ca sa le mearga bine, nu fac dreptate celor lipsiti.

5:29 Sa nu pedepsesc Eu aceste lucruri, zice Domnul, sa nu Ma razbun Eu pe un asemenea popor?

5:30 Grozave lucruri, uracioase lucruri se fac in tara.

5:31 Prorocii prorocesc neadevaruri, preotii stapanesc cu ajutorul lor, si poporului Meu ii plac aceste lucruri. Dar ce veti face la urma?