Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36][37][38][39][40][41][42][43][44][45][46][47][48][49][50][51][52]

Ieremia
Capitolul 6

6:1 Fugiti, copii ai lui Beniamin, fugiti din mijlocul Ierusalimului, sunati din trambita la Tecoa, ridicati un semn la Bet-Hacherem! Caci de la miazanoapte se vede venind o nenorocire si un mare prapad.

6:2 Pe frumoasa si subtirica fiica a Sionului o nimicesc!

6:3 La ea vin pastorii cu turmele lor, isi intind corturile in jurul ei si isi pasc fiecare partea lui. -

6:4 Pregatiti-va s-o bateti! Haidem! Sa ne suim ziua in amiaza mare!... Vai de noi, caci ziua scade, si umbrele de seara se lungesc.

6:5 Haidem sa ne suim noaptea si sa-i daramam casele imparatesti! -

6:6 Caci asa vorbeste Domnul ostirilor: Taiati copaci si ridicati santuri impotriva Ierusalimului! Aceasta este cetatea care trebuie pedepsita; caci in mijlocul ei este numai apasare.

6:7 Cum tasnesc apele dintr-o fantana, asa tasneste rautatea ei din ea; nu se aude in ea decat silnicie si prapad; durerea si ranile Imi izbesc fara curmare privirile.

6:8 Ia invatatura, Ierusalime, ca nu cumva sa Ma departez de tine si sa fac din tine un pustiu, o tara nelocuita!

6:9 Asa vorbeste Domnul ostirilor: Vor culege ramasitele lui Israel cum se culeg ciorchinii ramasi dintr-o vie. - Puneti din nou mana pe ea ca si culegatorul pe mladite. -

6:10 Cui sa vorbesc si pe cine sa iau martor ca sa m-asculte? Urechea lor este netaiata imprejur si nu sunt in stare sa ia aminte. Iata, cuvantul Domnului este o ocara pentru ei si nu le place de el.

6:11 Eu sunt asa de plin de mania Domnului, ca n-o pot opri. - Toarn-o peste copilul de pe ulita si peste adunarile tinerilor. Caci si barbatul si nevasta vor fi prinsi, si batranul si cel incarcat de zile.

6:12 Casele lor vor trece in stapanirea altora, ogoarele si nevestele lor de asemenea, cand Imi voi intinde mana asupra locuitorilor tarii, zice Domnul.

6:13 Caci de la cel mai mic pana la cel mai mare, toti sunt lacomi de castig; de la proroc pana la preot, toti insala.

6:14 Leaga in chip usuratic rana fiicei poporului Meu, zicand: Pace! Pace! Si totusi nu este pace!

6:15 Sunt dati de rusine, caci savarsesc uraciuni; si totusi nu rosesc si nu stiu de rusine. De aceea vor cadea impreuna cu cei ce cad, vor fi rasturnati, cand ii voi pedepsi, zice Domnul.

6:16 Asa vorbeste Domnul: Stati in drumuri, uitati-va si intrebati care sunt cararile cele vechi, care este calea cea buna: umblati pe ea, si veti gasi odihna pentru sufletele voastre! Dar ei raspund: Nu vrem sa umblam pe ele!

6:17 Am pus niste strajeri peste voi: Fiti cu luare aminte la sunetul trambitei! Dar ei raspund: Nu vrem sa fim cu luare aminte!

6:18 De aceea, ascultati, neamuri, si luati seama la ce li se va intampla, adunare a popoarelor!

6:19 Asculta si tu, pamantule! Iata, voi aduce peste poporul acesta o nenorocire care va fi rodul gandurilor lui; caci n-au luat aminte la cuvintele Mele si au nesocotit Legea Mea.

6:20 Ce nevoie am Eu de tamaia care vine din Seba, de trestia mirositoare dintr-o tara departata? Arderile voastre de tot nu-Mi plac, si jertfele voastre nu-Mi sunt placute.

6:21 De aceea, asa vorbeste Domnul: Iata, voi pune inaintea poporului acestuia niste pietre de poticnire, de care se vor lovi impreuna parinti si fii, vecini si prieteni, si vor pieri.

6:22 Asa vorbeste Domnul: Iata ca vine un popor din tara de la miazanoapte, un neam mare se ridica de la marginile pamantului.

6:23 Ei poarta arc si sulita; sunt cumpliti si fara mila; glasul lor urla ca marea; sunt calare pe cai si gata de lupta ca un om pregatit de razboi impotriva ta, fiica Sionului!

6:24 La vuietul apropierii lor, mainile ni se slabesc, ne apuca groaza ca durerea unei femei care naste. -

6:25 Nu iesiti in ogoare si nu mergeti pe drumuri! Caci acolo este sabia vrajmasului, raspandind spaima de jur imprejur!

6:26 Fiica poporului meu, acopera-te cu un sac si tavaleste-te in cenusa, jeleste-te ca dupa singurul tau fiu, varsa lacrimi, lacrimi amare! Caci pe neasteptate vine pustiitorul peste noi. -

6:27 Te pusesem de paza peste poporul Meu ca o cetatuie, ca sa le cunosti si sa le cercetezi calea.

6:28 Toti sunt niste razvratiti, niste barfitori, arama si fier, toti sunt niste stricati.

6:29 Foalele ard, plumbul este topit de foc; degeaba curata, caci zgura nu se dezlipeste.

6:30 De aceea se vor numi argint lepadat, caci Domnul i-a lepadat.