Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24]

Iosua
Capitolul 10

10:1 Adoni-Tedec, imparatul Ierusalimului, a aflat ca Iosua pusese mana pe Ai si o nimicise cu desavarsire, ca facuse cetatii Ai si imparatului ei cum facuse Ierihonului si imparatului lui, si ca locuitorii Gabaonului facusera pace cu Israel si erau in mijlocul lor.

10:2 Atunci i-a fost foarte mare frica; fiindca Gabaon era o cetate mare ca una din cetatile imparatesti, mai mare chiar decat Ai, si toti barbatii ei erau viteji.

10:3 Adoni-Tedec, imparatul Ierusalimului, a trimis sa spuna lui Hoham, imparatul Hebronului, lui Piream, imparatul Iarmutului, lui Iafia, imparatul Lachisului, si lui Debir, imparatul Eglonului:

10:4 Suiti-va la mine si ajutati-ma, ca sa batem Gabaonul, caci a facut pace cu Iosua si cu copiii lui Israel.

10:5 Cei cinci imparati ai amoritilor: imparatul Ierusalimului, imparatul Hebronului, imparatul Iarmutului, imparatul Lachisului si imparatul Eglonului s-au adunat astfel si s-au suit impreuna cu toate ostile lor; au venit si au tabarat langa Gabaon si au inceput sa lupte impotriva lui.

10:6 Oamenii din Gabaon au trimis sa spuna lui Iosua, in tabara din Ghilgal: Nu parasi pe robii tai, suie-te la noi in graba, izbaveste-ne, da-ne ajutor; caci toti imparatii amoritilor care locuiesc pe munte s-au strans impotriva noastra.

10:7 Iosua s-a suit din Ghilgal, el si toti oamenii de razboi cu el, si toti cei viteji.

10:8 Domnul a zis lui Iosua: Nu te teme de ei, caci ii dau in mainile tale, si niciunul din ei nu va putea sa stea impotriva ta.

10:9 Iosua a venit fara veste peste ei, dupa ce a mers toata noaptea de la Ghilgal.

10:10 Domnul i-a pus in invalmaseala dinaintea lui Israel; si Israel le-a pricinuit o mare infrangere la Gabaon, i-a urmarit pe drumul care suie la Bet-Horon si i-a batut pana la Azeca si pana la Macheda.

10:11 Pe cand fugeau ei dinaintea lui Israel si se coborau din Bet-Horon, Domnul a facut sa cada din cer peste ei niste pietre mari pana la Azeca, si au pierit; cei ce au murit de pietrele grindinei au fost mai multi decat cei ucisi cu sabia de copiii lui Israel.

10:12 Atunci Iosua a vorbit Domnului, in ziua cand a dat Domnul pe amoriti in mainile copiilor lui Israel, si a zis in fata lui Israel: Opreste-te, soare, asupra Gabaonului, Si tu, luna, asupra vaii Aialonului!

10:13 Si soarele s-a oprit, si luna si-a intrerupt mersul, Pana ce poporul si-a razbunat pe vrajmasii lui. Lucrul acesta nu este scris oare in Cartea Dreptului? Soarele s-a oprit in mijlocul cerului si nu s-a grabit sa apuna, aproape o zi intreaga.

10:14 N-a mai fost nicio zi ca aceea, nici inainte, nici dupa aceea, cand Domnul sa fi ascultat glasul unui om; caci Domnul lupta pentru Israel.

10:15 Si Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a intors in tabara la Ghilgal.

10:16 Cei cinci imparati au fugit si s-au ascuns intr-o pestera la Macheda.

10:17 S-a spus lucrul acesta lui Iosua, zicand: Cei cinci imparati se afla ascunsi intr-o pestera la Macheda.

10:18 Iosua a zis: Pravaliti niste pietre mari la intrarea pesterii si puneti niste oameni sa-i pazeasca.

10:19 Si voi nu va opriti, ci urmariti pe vrajmasii vostri si bateti-i pe dinapoi; nu-i lasati sa intre in cetatile lor, caci Domnul Dumnezeul vostru i-a dat in mainile voastre.

10:20 Dupa ce Iosua si copiii lui Israel le-au pricinuit o foarte mare infrangere si i-au batut cu desavarsire, cei ce au putut scapa au intrat in cetatile intarite,

10:21 si tot poporul s-a intors linistit in tabara la Iosua in Macheda, fara ca cineva sa fi cracnit cu limba lui impotriva copiilor lui Israel.

10:22 Iosua a zis atunci: Deschideti intrarea pesterii, scoateti afara din ea pe cei cinci imparati si aduceti-i la mine.

10:23 Ei au facut asa si au adus la el pe cei cinci imparati, pe care-i scosesera din pestera: pe imparatul Ierusalimului, pe imparatul Hebronului, pe imparatul Iarmutului, pe imparatul Lachisului si pe imparatul Eglonului.

10:24 Dupa ce au adus pe acesti imparati inaintea lui Iosua, Iosua a chemat pe toti barbatii lui Israel si a zis capeteniilor oamenilor de razboi care mersesera cu el: Apropiati-va si puneti-va picioarele pe grumajii imparatilor acestora. Ei s-au apropiat si au pus picioarele pe grumajii lor.

10:25 Iosua le-a zis: Nu va temeti si nu va inspaimantati, ci intariti-va si imbarbatati-va, caci asa va face Domnul tuturor vrajmasilor vostri impotriva carora va veti lupta.

10:26 Dupa aceea, Iosua i-a lovit si i-a omorat; i-a spanzurat de cinci copaci si au ramas spanzurati de copaci pana seara.

10:27 Pe la apusul soarelui, Iosua a poruncit sa-i coboare din copaci, i-au aruncat in pestera in care se ascunsesera si au pus la intrarea pesterii niste pietre mari, care au ramas acolo pana in ziua de azi.

10:28 Iosua a luat Macheda chiar in ziua aceea si a trecut-o prin ascutisul sabiei; a nimicit cu desavarsire pe imparat, cetatea si pe toti cei ce se aflau in ea; n-a lasat sa scape niciunul, si imparatului din Macheda i-a facut cum facuse imparatului Ierihonului.

10:29 Iosua si tot Israelul impreuna cu el a trecut din Macheda la Libna si a dat lupta impotriva Libnei.

10:30 Domnul a dat-o si pe ea impreuna cu imparatul ei in mainile lui Israel si a trecut-o prin ascutisul sabiei, pe ea si pe toti cei ce se gaseau in ea; n-a lasat sa scape niciunul si a facut imparatului ei cum facuse imparatului Ierihonului.

10:31 Iosua si tot Israelul impreuna cu el a trecut din Libna in Lachis, a tabarat inaintea ei si a inceput lupta impotriva ei.

10:32 Domnul a dat cetatea Lachis in mainile lui Israel, care a luat-o a doua zi si a trecut-o prin ascutisul sabiei, pe ea si pe toti cei ce se aflau in ea, cum facuse cu Libna.

10:33 Atunci Horam, imparatul Ghezerului, s-a suit ca sa dea ajutor Lachisului. Iosua l-a batut, pe el si pe poporul lui, fara sa lase pe cineva sa scape.

10:34 Iosua si tot Israelul impreuna cu el a trecut din Lachis la Eglon; au tabarat inaintea ei si au inceput lupta.

10:35 Au luat-o in aceeasi zi si au trecut-o prin ascutisul sabiei, pe ea si pe toti cei ce se aflau in ea; Iosua a nimicit-o cu desavarsire chiar in ziua aceea, cum facuse cu Lachis.

10:36 Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a suit din Eglon la Hebron si au inceput lupta impotriva lui.

10:37 L-au luat si l-au trecut prin ascutisul sabiei, pe el, pe imparatul lui, toate cetatile care tineau de el si pe toti cei ce se aflau in el; Iosua n-a lasat pe niciunul sa scape, cum facuse cu Eglonul, si l-a nimicit cu desavarsire impreuna cu toti cei ce se aflau in el.

10:38 Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a indreptat impotriva Debirului si a inceput lupta impotriva lui.

10:39 L-a luat, pe el, pe imparatul lui si toate cetatile care tineau de el; le-au trecut prin ascutisul sabiei si au nimicit cu desavarsire pe toti cei ce se aflau in ele, fara sa lase sa scape vreunul; Iosua a facut Debirului si imparatului lui cum facuse Hebronului si cum facuse Libnei si imparatului ei.

10:40 Iosua a batut astfel toata tara, muntele, partea de miazazi, campia si costisele, si a batut pe toti imparatii; n-a lasat sa scape nimeni si a nimicit cu desavarsire tot ce avea suflare, cum poruncise Domnul Dumnezeul lui Israel.

10:41 Iosua i-a batut de la Cades-Barnea pana la Gaza, a batut toata tara Gosen pana la Gabaon.

10:42 Iosua a luat in acelasi timp pe toti imparatii aceia si tara lor, caci Domnul Dumnezeul lui Israel lupta pentru Israel.

10:43 Si Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a intors in tabara la Ghilgal.