Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24]

Iosua
Capitolul 2

2:1 Iosua, fiul lui Nun, a trimis in ascuns din Sitim doi oameni, ca iscoade, zicandu-le: Duceti-va de cercetati tara si mai ales Ierihonul. Cei doi oameni au plecat si au ajuns in casa unei curve, care se chema Rahav, si s-au culcat acolo.

2:2 S-a dat de stire imparatului din Ierihon si i-au spus: Iata ca niste oameni dintre copiii lui Israel au venit aici asta-noapte ca sa iscodeasca tara.

2:3 Imparatul Ierihonului a trimis la Rahav sa-i spuna: Scoate afara pe barbatii care au venit la tine si care au intrat in casa ta; caci au venit sa iscodeasca tara.

2:4 Femeia a luat pe cei doi barbati si i-a ascuns; si a zis: Este adevarat ca barbatii acestia au venit la mine, dar nu stiam de unde sunt;

2:5 si, fiindca poarta a trebuit sa se inchida noaptea, barbatii acestia au iesit afara; nu stiu unde s-au dus: grabiti-va de-i urmariti si-i veti ajunge.

2:6 Ea ii suise pe acoperis si-i ascunsese sub niste manunchiuri de in, pe care-l intinsese pe acoperis.

2:7 Oamenii aceia i-au urmarit pe drumul care duce la vadul Iordanului, si dupa ce au iesit ei, s-a inchis poarta.

2:8 Inainte de a se culca iscoadele, Rahav s-a suit la ei pe acoperis

2:9 si le-a zis: Stiu ca Domnul v-a dat tara aceasta, caci ne-a apucat groaza de voi, si toti locuitorii tarii tremura inaintea voastra.

2:10 Fiindca am auzit cum, la iesirea voastra din Egipt, Domnul a secat inaintea voastra apele Marii Rosii si am auzit ce ati facut celor doi imparati ai amoritilor dincolo de Iordan, lui Sihon si Og, pe care i-ati nimicit cu desavarsire.

2:11 De cand am auzit lucrul acesta, ni s-a taiat inima si toti ne-am pierdut nadejdea inaintea voastra; caci Domnul Dumnezeul vostru este Dumnezeu sus in ceruri si jos pe pamant.

2:12 Si acum, va rog, jurati-mi pe Domnul ca veti avea fata de casa tatalui meu aceeasi bunavointa pe care am avut-o eu fata de voi. Dati-mi un semn de incredintare

2:13 ca veti lasa cu viata pe tatal meu, pe mama mea, pe fratii mei, pe surorile mele si pe toti ai lor si ca ne veti scapa de la moarte.

2:14 Barbatii aceia i-au raspuns: Suntem gata sa murim pentru voi, daca nu ne dati pe fata; si cand Domnul ne va da tara aceasta, ne vom purta cu tine cu bunavointa si credinciosie.

2:15 Ea i-a coborat cu o funie pe fereastra, caci casa in care locuia era langa zidul cetatii.

2:16 Si le-a zis: Duceti-va spre munte, ca sa nu va intalneasca cei ce va urmaresc; ascundeti-va acolo trei zile, pana se vor intoarce; dupa aceea, sa va vedeti de drum.

2:17 Barbatii aceia i-au zis: Iata cum vom fi dezlegati de juramantul pe care ne-ai pus sa-l facem.

2:18 La intrarea noastra in tara, leaga funia aceasta de fir caramiziu la fereastra prin care ne-ai coborat si strange la tine in casa pe tatal tau, pe mama ta, pe fratii tai si pe toata familia tatalui tau.

2:19 Daca vreunul din ei va iesi pe poarta casei tale, ca sa mearga afara pe ulita, sangele lui va cadea asupra capului lui, si noi vom fi nevinovati: dar daca va pune cineva mana pe vreunul din cei ce vor fi cu tine in casa, sangele lui va cadea asupra capului nostru.

2:20 Si daca ne vei da pe fata, vom fi dezlegati de juramantul pe care ne-ai pus sa-l facem.

2:21 Ea a raspuns: Fie dupa cuvintele voastre. Si-a luat ramas bun de la ei, si ei au plecat. Ea a legat funia caramizie la fereastra.

2:22 Ei au plecat si au ajuns la munte, unde au ramas trei zile, pana s-au intors cei care-i urmareau. Cei care-i urmareau i-au cautat pe tot drumul, dar nu i-au gasit.

2:23 Cei doi oameni s-au intors, s-au coborat din munte si au trecut Iordanul. Au venit la Iosua, fiul lui Nun, si i-au istorisit tot ce li se intamplase.

2:24 Ei au zis lui Iosua: Cu adevarat, Domnul a dat toata tara in mainile noastre, si toti locuitorii tarii tremura inaintea noastra.