Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21][22][23][24]

Iosua
Capitolul 24

24:1 Iosua a adunat toate semintiile lui Israel la Sihem si a chemat pe batranii lui Israel, pe capeteniile lui, pe judecatorii lui si pe capeteniile ostii. Ei s-au infatisat inaintea lui Dumnezeu.

24:2 Iosua a zis intregului popor: Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: Parintii vostri, Terah, tatal lui Avraam si tatal lui Nahor, locuiau in vechime de cealalta parte a Raului si slujeau altor dumnezei.

24:3 Eu am luat pe tatal vostru Avraam din cealalta parte a Raului si l-am purtat prin toata tara Canaanului; i-am inmultit samanta si i-am dat pe Isaac.

24:4 Lui Isaac i-am dat pe Iacov si pe Esau: lui Esau i-am dat in stapanire muntele Seir, iar Iacov si fiii lui s-au coborat in Egipt.

24:5 Am trimis pe Moise si pe Aaron si am lovit Egiptul cu minunile pe care le-am facut in mijlocul lui; apoi v-am scos afara din el.

24:6 Am scos pe parintii vostri din Egipt, si ati ajuns la mare. Egiptenii au urmarit pe parintii vostri pana la Marea Rosie, cu care si calareti.

24:7 Parintii vostri au strigat catre Domnul. Si Domnul a pus intuneric intre voi si egipteni, a adus marea inapoi peste ei si i-a acoperit. Ati vazut cu ochii vostri ce am facut egiptenilor. Si ati ramas multa vreme in pustiu.

24:8 V-am adus in tara amoritilor, care locuiau dincolo de Iordan, si ei au luptat impotriva voastra. I-am dat in mainile voastre; ati pus stapanire pe tara lor, si i-am nimicit dinaintea voastra.

24:9 Balac, fiul lui Tipor, imparatul Moabului, s-a sculat si a pornit la lupta impotriva lui Israel. A chemat pe Balaam, fiul lui Beor, ca sa va blesteme.

24:10 Dar n-am vrut sa ascult pe Balaam: el v-a binecuvantat, si v-am izbavit din mana lui Balac.

24:11 Ati trecut Iordanul si ati ajuns la Ierihon. Locuitorii Ierihonului au luptat impotriva voastra: amoritii, ferezitii, canaanitii, hetitii, ghirgasitii, hevitii si Iebusitii. I-am dat in mainile voastre,

24:12 am trimis inaintea voastra viespe bondareasca, si i-a izgonit dinaintea voastra, ca pe cei doi imparati ai amoritilor: nu cu sabia, nici cu arcul tau.

24:13 V-am dat o tara pe care n-o munciserati, cetati pe care nu le zidiserati, dar pe care le locuiti, vii si maslini pe care nu-i sadiserati, dar care va slujesc ca hrana.

24:14 Acum, temeti-va de Domnul si slujiti-I cu scumpatate si credinciosie. Departati dumnezeii carora le-au slujit parintii vostri dincolo de Rau si in Egipt si slujiti Domnului.

24:15 Si daca nu gasiti cu cale sa slujiti Domnului, alegeti astazi cui vreti sa slujiti: sau dumnezeilor carora le slujeau parintii vostri dincolo de Rau, sau dumnezeilor amoritilor in a caror tara locuiti. Cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului.

24:16 Poporul a raspuns si a zis: Departe de noi gandul sa parasim pe Domnul si sa slujim altor dumnezei.

24:17 Caci Domnul este Dumnezeul nostru. El ne-a scos din tara Egiptului, din casa robiei, pe noi si pe parintii nostri; El a facut inaintea ochilor nostri acele minuni mari si ne-a pazit in tot timpul drumului pe care l-am urmat si in mijlocul tuturor popoarelor pe la care am trecut.

24:18 El a izgonit dinaintea noastra pe toate popoarele si pe amoritii care locuiau tara aceasta. Si noi vom sluji Domnului, caci El este Dumnezeul nostru.

24:19 Iosua a zis poporului: Voi nu veti putea sa slujiti Domnului, caci este un Dumnezeu sfant, un Dumnezeu gelos; El nu va va ierta fara-delegile si pacatele.

24:20 Cand veti parasi pe Domnul si veti sluji unor dumnezei straini, El Se va intoarce si va va face rau si va va nimici, dupa ce v-a facut bine.

24:21 Poporul a zis lui Iosua: Nu! Caci vom sluji Domnului.

24:22 Iosua a zis poporului: Voi sunteti martori impotriva voastra insiva ca ati ales pe Domnul, ca sa-I slujiti. Ei au raspuns: Suntem martori!

24:23 Scoateti, dar, dumnezeii straini care sunt in mijlocul vostru si intoarceti-va inima spre Domnul, Dumnezeul lui Israel.

24:24 Si poporul a zis lui Iosua: Noi vom sluji Domnului Dumnezeului nostru si vom asculta glasul Lui.

24:25 Iosua a facut in ziua aceea un legamant cu poporul si i-a dat legi si porunci, la Sihem.

24:26 Iosua a scris aceste lucruri in cartea Legii lui Dumnezeu. A luat o piatra mare si a ridicat-o acolo sub stejarul care era in locul inchinat Domnului.

24:27 Si Iosua a zis intregului popor: Iata piatra aceasta va fi martora impotriva noastra, caci a auzit toate cuvintele pe care ni le-a spus Domnul, ea va fi martora impotriva voastra, ca sa nu fiti necredinciosi Dumnezeului vostru.

24:28 Apoi Iosua a dat drumul poporului, si s-a dus fiecare in mostenirea lui.

24:29 Dupa aceste lucruri, Iosua, fiul lui Nun, robul Domnului, a murit in varsta de o suta zece ani.

24:30 L-au inmormantat in tinutul care-i cazuse la impartire, la Timnat-Serah, in muntele lui Efraim, la miazanoapte de muntele Gaas.

24:31 Israel a slujit Domnului in tot timpul vietii lui Iosua si in tot timpul vietii batranilor care au trait dupa Iosua si care cunosteau tot ce facuse Domnul pentru Israel.

24:32 Oasele lui Iosif, pe care le adusesera copiii lui Israel din Egipt, au fost ingropate la Sihem, in partea tarinii pe care o cumparase Iacov de la fiii lui Hamor, tatal lui Sihem, cu o suta de chesita, si care a ajuns mostenirea fiilor lui Iosif.

24:33 Eleazar, fiul lui Aaron, a murit si a fost ingropat la Ghibeat-Fineas, care fusese dat fiului sau Fineas, in muntele lui Efraim.