Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21]

Judecatorii
Capitolul 14

14:1 Samson s-a coborat la Timna si a vazut acolo o femeie din fetele filistenilor.

14:2 Cand s-a suit inapoi, a spus lucrul acesta tatalui sau si mamei sale si a zis: Am vazut la Timna o femeie din fetele filistenilor; luati-mi-o acum de nevasta.

14:3 Tatal sau si mama sa i-au zis: Nu este nicio femeie intre fetele fratilor tai si in tot poporul nostru, de te duci sa-ti iei nevasta de la filisteni, care sunt netaiati imprejur? Si Samson a zis tatalui sau: Ia-mi-o, caci imi place.

14:4 Tatal sau si mama sa nu stiau ca lucrul acesta venea de la Domnul: caci Samson cauta un prilej de cearta din partea filistenilor. In vremea aceea filistenii stapaneau peste Israel.

14:5 Samson s-a coborat impreuna cu tatal sau si cu mama sa la Timna. Cand au ajuns la viile din Timna, iata ca i-a iesit inainte un leu tanar mugind.

14:6 Duhul Domnului a venit peste Samson; si, fara sa aiba ceva in mana, Samson a sfasiat pe leu cum se sfasie un ied. N-a spus tatalui sau si mamei sale ce facuse.

14:7 S-a coborat si a vorbit cu femeia aceea, si ea i-a placut.

14:8 Dupa catva timp, s-a dus iarasi la Timna ca s-o ia si s-a abatut sa vada hoitul leului. Si iata ca in trupul leului era un roi de albine si miere.

14:9 A luat mierea in mana si a mancat-o pe drum; si cand a ajuns la tatal sau si la mama sa, le-a dat si au mancat si ei din ea. Dar nu le-a spus ca luase mierea aceasta din trupul leului.

14:10 Tatal lui Samson s-a coborat la femeia aceea. Si acolo Samson a facut un ospat, caci asa faceau tinerii.

14:11 Cum l-au vazut, au poftit treizeci de tovarasi care au stat impreuna cu el.

14:12 Samson le-a zis: Am sa va spun o ghicitoare. Daca mi-o veti ghici in cele sapte zile ale ospatului si daca o veti dezlega, va voi da treizeci de camasi si treizeci de haine de schimb.

14:13 Dar daca n-o veti ghici, sa-mi dati voi treizeci de camasi si treizeci de haine de schimb. Ei i-au zis: Spune-ne ghicitoarea ta s-o auzim.

14:14 Si el le-a zis: Din cel ce mananca a iesit ce se mananca, Si din cel tare a iesit dulceata.

14:15 Trei zile, n-au putut dezlega ghicitoarea. In ziua a saptea, au zis nevestei lui Samson: Indupleca pe barbatul tau sa ne dezlege ghicitoarea; altfel, te vom arde, pe tine si casa tatalui tau. Ne-ati adunat aici ca sa ne jefuiti, nu-i asa?

14:16 Nevasta lui Samson plangea langa el si zicea: Tu n-ai decat ura pentru mine si nu ma iubesti; ai spus o ghicitoare copiilor poporului meu, si nu mi-ai dezlegat-o! Si el i-a raspuns: N-am dezlegat-o nici tatalui meu, nici mamei mele: sa ti-o dezleg tie?

14:17 Ea a plans langa el tot timpul celor sapte zile cat a tinut ospatul; si in ziua a saptea, i-a dezlegat-o, caci il necajea. Si ea a dat copiilor poporului ei dezlegarea ghicitorii.

14:18 Oamenii din cetate au zis lui Samson in ziua a saptea, inainte de apusul soarelui: Ce este mai dulce decat mierea si ce este mai tare decat leul? Si el le-a zis: Daca n-ati fi arat cu juncana mea, Nu mi-ati fi dezlegat ghicitoarea.

14:19 Duhul Domnului a venit peste el, si s-a coborat la Ascalon. Acolo a ucis treizeci de oameni, le-a luat hainele si a dat hainele de schimb celor ce dezlegasera ghicitoarea. Era aprins de manie si s-a suit la casa tatalui sau.

14:20 Nevasta sa a fost data unuia din tovarasii lui, cu care era prieten el.