Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21]

Judecatorii
Capitolul 16

16:1 Samson a plecat la Gaza; acolo a vazut o curva si a intrat la ea.

16:2 S-a spus oamenilor din Gaza: Samson a venit aici. Si l-au inconjurat si au pandit toata noaptea la poarta cetatii. Au stat linistiti toata noaptea si au zis: Cand se va lumina de ziua, il vom omori.

16:3 Samson a ramas culcat pana la miezul noptii. Pe la miezul noptii, s-a sculat si a apucat portile cetatii cu amandoi stalpii, le-a scos impreuna cu zavorul, le-a pus pe umeri si le-a dus pe varful muntelui din fata Hebronului.

16:4 Dupa aceea, a iubit pe o femeie in valea Sorec. Ea se numea Dalila.

16:5 Domnitorii filistenilor s-au suit la ea si i-au zis: Indupleca-l si afla de unde-i vine puterea lui cea mare si cum am putea sa-l biruim, ca sa-l legam si sa-l slabim, si-ti vom da fiecare cate o mie o suta de sicli de argint.

16:6 Dalila a zis lui Samson: Spune-mi, te rog, de unde-ti vine puterea ta cea mare si cu ce ar trebui sa fii legat ca sa fii biruit.

16:7 Samson i-a zis: Daca as fi legat cu sapte funii noi, care sa nu fie uscate inca, as slabi si as fi ca orice alt om.

16:8 Domnitorii filistenilor au adus Dalilei sapte funii noi, neuscate inca. Si ea l-a legat cu funiile acestea.

16:9 Iar niste oameni stateau la panda la ea, intr-o odaie. Ea i-a zis: Filistenii sunt asupra ta, Samson! Si el a rupt funiile, cum se rupe o ata de calti cand se atinge de foc. Si astfel n-au stiut de unde-i venea puterea.

16:10 Dalila a zis lui Samson: Vezi, ti-ai batut joc de mine, mi-ai spus minciuni. Acum, te rog, arata-mi cu ce trebuie sa fii legat.

16:11 El i-a zis: Daca as fi legat cu funii noi, care sa nu fi fost intrebuintate niciodata, as slabi si as fi ca orice alt om.

16:12 Dalila a luat niste funii noi si l-a legat cu ele. Apoi i-a zis: Filistenii sunt asupra ta, Samson! Iar niste oameni stateau la panda intr-o odaie. Si el a rupt funiile de la brate ca pe o ata.

16:13 Dalila a zis lui Samson: Pana acum ti-ai batut joc de mine si mi-ai spus minciuni. Spune-mi cu ce trebuie sa fii legat. El i-a zis: N-ai decat sa impletesti cele sapte suvite de par din capul meu in urzeala tesaturii.

16:14 Si ea le-a pironit cu un cui de lemn in pamant. Apoi i-a zis: Filistenii sunt asupra ta, Samson! Si el s-a trezit din somn si a smuls cuiul de lemn din pamant cu urzeala cu tot.

16:15 Ea i-a zis: Cum poti spune: Te iubesc!, cand inima ta nu este cu mine? Iata ca de trei ori ti-ai batut joc de mine si nu mi-ai spus de unde-ti vine puterea ta cea mare.

16:16 Fiindca ea il necajea si-l chinuia in fiecare zi cu staruintele ei, sufletul i s-a umplut de o neliniste de moarte,

16:17 si-a deschis toata inima fata de ea si i-a zis: Briciul n-a trecut peste capul meu, pentru ca sunt inchinat Domnului din pantecele maicii mele. Daca as fi ras, puterea m-ar parasi, as slabi si as fi ca orice alt om.

16:18 Dalila, vazand ca isi deschisese toata inima fata de ea, a trimis sa cheme pe domnitorii filistenilor si a pus sa le spuna: Suiti-va de data aceasta, caci mi-a deschis toata inima lui. Si domnitorii filistenilor s-au suit la ea si au adus argintul in maini.

16:19 Ea l-a adormit pe genunchii ei. Si, chemand un om, a ras cele sapte suvite de pe capul lui Samson, si a inceput astfel sa-l slabeasca. El si-a pierdut puterea.

16:20 Atunci ea a zis: Filistenii sunt asupra ta, Samson! Si el s-a trezit din somn si a zis: Voi face ca si mai inainte si ma voi scutura. Nu stia ca Domnul Se departase de el.

16:21 Filistenii l-au apucat si i-au scos ochii; l-au coborat la Gaza si l-au legat cu niste lanturi de arama. El invartea la rasnita in temnita.

16:22 Dar parul capului lui a inceput iarasi sa creasca, dupa ce fusese ras.

16:23 Si domnitorii filistenilor s-au strans ca sa aduca o mare jertfa dumnezeului lor Dagon, si ca sa se inveseleasca. Ei ziceau: Dumnezeul nostru a dat in mainile noastre pe Samson, vrajmasul nostru.

16:24 Si cand l-a vazut poporul, au laudat pe dumnezeul lor, zicand: Dumnezeul nostru a dat in mainile noastre pe vrajmasul nostru, pe acela care ne pustia tara si ne inmultea mortii.

16:25 In bucuria inimii lor, au zis: Chemati pe Samson, ca sa ne desfateze! Au scos pe Samson din temnita, si el a jucat inaintea lor. L-au asezat intre stalpi.

16:26 Si Samson a zis tanarului care-l tinea de mana: Lasa-ma, ca sa ma pot atinge de stalpii pe care se reazema casa si sa ma reazem de ei.

16:27 Casa era plina de barbati si de femei; toti domnitorii filistenilor erau acolo, si pe acoperis erau aproape trei mii de insi, barbati si femei, care priveau la Samson cum juca.

16:28 Atunci Samson a strigat catre Domnul si a zis: Doamne Dumnezeule! Adu-Ti aminte de mine, Te rog; Dumnezeule, da-mi putere numai de data aceasta, si cu o singura lovitura sa ma razbun pe filisteni pentru cei doi ochi ai mei!

16:29 Si Samson a imbratisat amandoi stalpii de la mijloc, pe care se sprijinea casa, si s-a rezemat de ei; unul era la dreapta lui, si altul la stanga.

16:30 Samson a zis: Sa mor impreuna cu filistenii! S-a plecat cu toata puterea, si casa a cazut peste domnitori si peste tot poporul care era acolo. Cei pe care i-a prapadit la moartea lui au fost mai multi decat cei pe care-i omorase in timpul vietii.

16:31 Fratii lui si toata casa tatalui sau s-au coborat si l-au luat. Cand s-au suit inapoi, l-au ingropat intre Torea si Estaol, in mormantul tatalui sau Manoah. El fusese judecator in Israel douazeci de ani.