Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21]

Judecatorii
Capitolul 18

18:1 In vremea aceea, nu era imparat in Israel; si semintia danitilor isi cauta o mosie ca sa se aseze in ea, caci pana in ziua aceea nu-i cazuse la sorti nicio mostenire in mijlocul semintiilor lui Israel.

18:2 Fiii lui Dan au luat dintre ei toti, din familiile lor, cinci oameni viteji, pe care i-au trimis din Torea si din Estaol sa iscodeasca tara si s-o cerceteze. Ei le-au zis: Duceti-va si cercetati tara. Ei au ajuns in muntele lui Efraim, la casa lui Mica, si au ramas peste noapte acolo.

18:3 Cand erau aproape de casa lui Mica, au cunoscut glasul tanarului levit, s-au apropiat si i-au zis: Cine te-a adus aici? Ce faci tu in locul acesta? Si ce ai aici?

18:4 El le-a raspuns: Mica face cutare si cutare lucru pentru mine, imi da o simbrie, si eu ii sunt preot.

18:5 Ei i-au zis: Intreba pe Dumnezeu, ca sa stim daca vom avea noroc in calatoria noastra.

18:6 Si preotul le-a raspuns: Duceti-va in pace; calatoria pe care o faceti este sub privirea Domnului.

18:7 Cei cinci oameni au plecat si au ajuns in Lais. Au vazut poporul de acolo traind la adapost, in felul sidonitilor, linistit si fara grija; in tara nu era nimeni care sa le faca cel mai mic neajuns, stapanind peste ei; erau departe de sidoniti si n-aveau nicio legatura cu alti oameni.

18:8 S-au intors la fratii lor in Torea si Estaol, si fratii lor le-au zis: Ce veste ne aduceti?

18:9 Haidem, au raspuns ei, sa ne suim impotriva lor; caci am vazut tara si iata ca era foarte buna. Ce! Stati si nu ziceti nimic? Nu fiti lenesi si porniti sa puneti stapanire pe tara aceasta.

18:10 Cand veti intra in ea, veti da peste un popor care sta fara frica. Tara este mare, si Dumnezeu a dat-o in mainile voastre; este un loc unde nu lipseste nimic din tot ce este pe pamant.

18:11 Sase sute de oameni din familia lui Dan au pornit din Torea si Estaol, incinsi cu armele lor de razboi.

18:12 S-au suit si au tabarat la Chiriat-Iearim, in Iuda; de aceea locul acesta, care este inapoia lui Chiriat-Iearim, a fost chemat pana in ziua de azi Mahane-Dan.

18:13 Au trecut de acolo in muntele lui Efraim si au ajuns pana la casa lui Mica.

18:14 Atunci cei cinci oameni, care se dusesera sa iscodeasca tara Lais, au luat cuvantul si au zis fratilor lor: Stiti ca in casele acestea este un efod, terafimi, un chip cioplit si un chip turnat? Vedeti acum ce aveti de facut.

18:15 Ei s-au abatut pe acolo, au intrat in casa tanarului levit, in casa lui Mica, si l-au intrebat de sanatate.

18:16 Cei sase sute de oameni din fiii lui Dan, incinsi cu armele lor de razboi, stateau la intrarea portii.

18:17 Si cei cinci oameni, care se dusesera sa iscodeasca tara, s-au suit si au intrat in casa; au luat chipul cioplit, efodul, terafimii si chipul turnat, in timp ce preotul era la intrarea portii cu cei sase sute de oameni, incinsi cu armele lor de razboi.

18:18 Cand au intrat in casa lui Mica si au luat chipul cioplit, efodul, terafimii si chipul turnat, preotul le-a zis: Ce faceti?

18:19 Ei au raspuns: Taci, pune-ti mana la gura si vino cu noi; sa ne fii parinte si preot. Mai bine este sa fii preot la casa unui singur om sau sa fii preotul unei semintii si unei familii din Israel?

18:20 Preotul s-a bucurat in inima lui; a luat efodul, terafimii si chipul cioplit si s-a unit cu ceata poporului.

18:21 Au pornit iarasi la drum si au plecat, punand inaintea lor copiii, vitele si calabalacurile.

18:22 Dupa ce se departasera bine de casa lui Mica, oamenii care locuiau in casele vecine cu a lui Mica s-au strans si au urmarit pe fiii lui Dan.

18:23 Au strigat dupa fiii lui Dan, care s-au intors si au zis lui Mica: Ce ai, si ce inseamna gloata aceasta de oameni?

18:24 El a raspuns: Dumnezeii mei, pe care mi-i facusem, mi i-ati luat impreuna cu preotul si ati plecat: ce-mi mai ramane? Cum puteti dar sa-mi spuneti: Ce ai?

18:25 Fiii lui Dan i-au zis: Sa nu-ti auzim glasul; caci altfel niste oameni amarati se vor arunca asupra voastra, si te vei pierde si pe tine si pe cei din casa ta.

18:26 Si fiii lui Dan si-au vazut mai departe de drum. Mica, vazand ca sunt mai tari decat el, s-a intors si a venit acasa.

18:27 Au ridicat, dar, ce facuse Mica si au luat pe preotul care era in slujba lui si s-au napustit asupra Laisului, asupra unui popor linistit si in pace; l-au trecut prin ascutisul sabiei si au ars cetatea.

18:28 Nimeni n-a izbavit-o, caci era departe de Sidon, si locuitorii ei n-aveau nicio legatura cu alti oameni: ea era in valea care se intinde spre Bet-Rehob. Fiii lui Dan au zidit din nou cetatea si au locuit in ea;

18:29 au numit-o Dan, dupa numele lui Dan, tatal lor, care se nascuse lui Israel; dar cetatea se chema mai inainte Lais.

18:30 Au inaltat pentru ei chipul cioplit; si Ionatan, fiul lui Ghersom, fiul lui Moise, el si fiii lui au fost preotii semintiei danitilor pana pe vremea robirii tarii.

18:31 Au asezat pentru ei chipul cioplit pe care-l facuse Mica, in tot timpul cat a fost casa lui Dumnezeu la Silo.