Cititi Biblia

Cauta in Biblie | Pasaj | Cititi Biblia

Versiunea Cornilescu

[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17][18][19][20][21]

Judecatorii
Capitolul 3

3:1 Iata neamurile pe care le-a lasat Domnul ca sa incerce pe Israel prin ele, pe toti cei ce nu cunoscusera toate razboaiele Canaanului.

3:2 El voia numai ca varstele de oameni ale copiilor lui Israel sa cunoasca si sa invete razboiul, si anume cei ce nu-l cunoscusera mai inainte.

3:3 Neamurile acestea erau cei cinci domnitori ai filistenilor, toti canaanitii, sidonitii si hevitii care locuiau in muntele Liban, de la muntele Baal-Hermon pana la intrarea Hamatului.

3:4 Neamurile acestea au slujit ca sa puna pe Israel la incercare, pentru ca Domnul sa vada daca vor asculta de poruncile pe care le daduse parintilor lor prin Moise.

3:5 Si copiii lui Israel au locuit in mijlocul canaanitilor, hetitilor, amoritilor, ferezitilor, hevitilor si iebusitilor;

3:6 au luat de neveste pe fetele lor si au dat de neveste fiilor lor pe fetele lor si au slujit dumnezeilor lor.

3:7 Copiii lui Israel au facut ce nu placea Domnului, au uitat pe Domnul si au slujit Baalilor si idolilor.

3:8 Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Israel si i-a vandut in mainile lui Cusan-Riseataim,imparatul Mesopotamiei. Si copiii lui Israel au fost supusi opt ani lui Cusan-Riseataim.

3:9 Copiii lui Israel au strigat catre Domnul, si Domnul le-a ridicat un izbavitor, care i-a izbavit: pe Otniel, fiul lui Chenaz, fratele cel mai mic al lui Caleb.

3:10 Duhul Domnului a fost peste el. El a ajuns judecator in Israel si a pornit la razboi. Domnul a dat in mainile lui pe Cusan-Riseataim, imparatul Mesopotamiei, si mana Lui a fost puternica impotriva lui Cusan-Riseataim.

3:11 Tara a avut odihna patruzeci de ani. Si Otniel, fiul lui Chenaz, a murit.

3:12 Copiii lui Israel au facut iarasi ce nu placea Domnului; si Domnul a intarit pe Eglon, imparatul Moabului, impotriva lui Israel, pentru ca facusera ce nu placea Domnului.

3:13 Eglon a strans la el pe fiii lui Amon si pe amaleciti si a pornit. A batut pe Israel si a luat Cetatea Finicilor.

3:14 Si copiii lui Israel au fost supusi optsprezece ani lui Eglon, imparatul Moabului.

3:15 Copiii lui Israel au strigat catre Domnul, si Domnul le-a ridicat un izbavitor, pe Ehud, fiul lui Ghera, beniamitul, care nu se slujea de mana dreapta. Copiii lui Israel au trimis prin el un dar lui Eglon, imparatul Moabului.

3:16 Ehud si-a facut o sabie cu doua taisuri, lunga de un cot, si a incins-o pe sub haine, in partea dreapta.

3:17 A dat darul lui Eglon, imparatul Moabului: Eglon era un om foarte gras.

3:18 Cand a ispravit de dat darul, a dat drumul oamenilor care-l adusesera.

3:19 El insusi s-a intors de la pietrariile de langa Ghilgal si a zis: Imparate, am sa-ti spun ceva in taina. Imparatul a zis: Tacere! Si toti cei ce erau langa el au iesit afara.

3:20 Ehud a inceput vorba cu el pe cand statea singur in odaia lui de vara si a zis: Am un cuvant din partea lui Dumnezeu pentru tine. Eglon s-a sculat de pe scaun.

3:21 Atunci Ehud a intins mana stanga, a scos sabia din partea dreapta si i-a implantat-o in pantece.

3:22 Chiar si manerul a intrat dupa fier, si grasimea s-a strans in jurul fierului; caci n-a putut scoate sabia din pantece, ci a lasat-o in trup asa cum o infipsese.

3:23 Ehud a iesit prin tinda, a inchis usile de la odaia de sus dupa el si a tras zavorul.

3:24 Dupa ce a iesit el, au venit slujitorii imparatului si s-au uitat; si iata ca usile odaii de sus erau inchise cu zavorul. Ei au zis: Fara indoiala, isi acopera picioarele in odaia de vara.

3:25 Au asteptat multa vreme; si fiindca el nu deschidea usile odaii de sus, au luat cheia si au descuiat; si iata ca stapanul lor era mort, intins pe pamant.

3:26 Pana sa se dumireasca ei, Ehud a luat-o la fuga, a trecut de pietrarii si a scapat in Seira.

3:27 Cum a ajuns, a sunat din trambita in muntele lui Efraim. Copiii lui Israel s-au coborat cu el din munte, si el s-a pus in fruntea lor.

3:28 El le-a zis: Veniti dupa mine, caci Domnul a dat in mainile voastre pe vrajmasii vostri moabiti. Ei s-au coborat dupa el, au pus stapanire pe vadurile Iordanului, in fata Moabului, si n-au lasat pe nimeni sa treaca.

3:29 Au ucis atunci aproape zece mii de oameni din Moab, toti voinici si viteji, si n-a scapat unul.

3:30 In ziua aceea Moabul a fost smerit sub mana lui Israel. Si tara a avut odihna optzeci de ani.

3:31 Dupa el a urmat Samgar, fiul lui Anat. El a ucis sase sute de oameni dintre filisteni cu un otic de plug. Si el a fost un izbavitor al lui Israel.